Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]odznaczenie SELECTBOX jquery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ilkar
hej, mam proste pytanie, jak za pomocą jquery odznaczyc wszyskie selectboxy znajdujące się np w divie "formularz"... questionmark.gif

Dzięki
vokiel
Jak to odznaczyć selectboxy? Chyba checkboxy?
  1. $("#formularz").find(":checkbox").each(function(){this.checked = false});
ilkar
Cytat(vokiel @ 18.05.2009, 20:02:54 ) *
Jak to odznaczyć selectboxy? Chyba checkboxy?
  1. $("#formularz").find(":checkbox").each(function(){this.checked = false});

w sense, ze mam element

<select><option></option></select>
nospor
no to analogicznie do kodu co podal vokiel
Kod
$("#formularz").find(":select").each(function(){this.selectedIndex = -1});
ilkar
super, dziala, dzieki

a zeby zaznaczyc wszystkie questionmark.gif
nospor
no pomysl....
this.selectedIndex = -1 - zeby odznaczyc. No to zeby zaznaczyc trzeba dac.....? winksmiley.jpg
ilkar
Cytat(nospor @ 18.05.2009, 20:38:03 ) *
no pomysl....
this.selectedIndex = -1 - zeby odznaczyc. No to zeby zaznaczyc trzeba dac.....? winksmiley.jpg

no wlasnie gdyby this.selectedIndex = +1 działało to bym sie nie pytal, przy +1 zaznacza mi drugi element , to znaczy drugi <option></option> smile.gif
nospor
Cytat
działało to bym sie nie pytal, przy +1 zaznacza mi drugi element
No i odrobina sprytu i wpadamy na pomysl ze indexacja zaczyna sie od 0..... tongue.gif
ilkar
Cytat(nospor @ 18.05.2009, 20:41:28 ) *
No i odrobina sprytu i wpadamy na pomysl ze indexacja zaczyna sie od 0..... tongue.gif

hehe, no spoko, tylko ze chodzi o to ze jak dam 0 to zaznaczy mi tylko pierwszy element, a ja chce wszystkie zaznaczone smile.gif
nospor
no bo tak dziala zwykly select - mozna zaznaczyc tylko jedną opcje. nic nie mowiles ze ma to byc multiselect winksmiley.jpg

Musisz przeiterować po wszystkich opcjach i kazdej ustawić select = true
ilkar
Cytat(nospor @ 18.05.2009, 20:45:35 ) *
no bo tak dziala zwykly select - mozna zaznaczyc tylko jedną opcje. nic nie mowiles ze ma to byc multiselect winksmiley.jpg

Musisz przeiterować po wszystkich opcjach i kazdej ustawić select = true

a mozesz mi pomoc, bo nie moge nigdzie znalezc informacji w jaki sposob odnosic sie do kolejnych opcji...

ok, udalo mi sie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.