Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Zapytanie sql. Problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maxil
witam mam problem z zapytaniem sql

moje zapytanie wygląda tak:

1. $zapytanie25 = "insert into `vt_users` values('', '".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."', '".$_POST['mail']."', '".$_POST['port']."', '".$_POST['login']."', '".md5($_POST['haslo'])."', '".$_POST['port']."', '".$date."', '".$_POST['publiczny']."', '".$sloty."')";
  2. $wynik25 = mysql_query($zapytanie25, $db);

ciągle wywala mi błąd i nie wiem co jest
proszę o pomoc!
phpion
Cytat(maxil @ 19.05.2009, 16:03:08 ) *

Jaki błąd?
  1. <?php
  2. $wynik25 = mysql_query($zapytanie25, $db) or die($zapytanie25.': '.mysql_error());
  3. ?>
maxil
zrobiłem sobie takie sprawdzanie

1. <?php
  2. if (!$wynik25) {
  3.    echo 'Wystąpił błąd odczytu! Powiadom o tym administratora!';
  4.    exit();
  5. }
  6. ?>

i mi wywala Wystąpił błąd odczytu! Powiadom o tym administratora!
phpion
Albo użyj mojego kodu albo powiadom administratora o błędzie.
maxil
administratorem jestem ja. ja pisze ten skrypt i mam problem z tym zapytaniem
phpion
Cytat(phpion @ 19.05.2009, 16:21:24 ) *
Albo użyj mojego kodu

albo powiadom sam siebie o błędzie.
InosU31
Cytat(maxil @ 19.05.2009, 16:03:08 ) *
witam mam problem z zapytaniem sql

moje zapytanie wygląda tak:

1. $zapytanie25 = "insert into `vt_users` values('', '".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."', '".$_POST['mail']."', '".$_POST['port']."', '".$_POST['login']."', '".md5($_POST['haslo'])."', '".$_POST['port']."', '".$date."', '".$_POST['publiczny']."', '".$sloty."')";
  2. $wynik25 = mysql_query($zapytanie25, $db);

proszę o pomoc!

zle konstruujecsz chyba zapytanie do bazy. Powinno byc chyba tak :
  1. INSERT INTO nazwa_tabeli (nazwa_kolumny, druga_kolumna, trzecia_kolumna, itd..) VALUES ('".$_POST['imie']."', '".$_POST['nazwisko']."', '".$_POST['email']."', itd..)

nie podales po prostu gdzie ma wrzucac te dane ;-) acha tylko musisz podawac pokolei np.: kolumna : imie, nazwisko, email to w value ma byc : $_POST ['imie'], $_POST ['nazwisko'], $_POST ['email']

Pozdrawiam
pianta_d
Instrukcja insert nie powinna wyglądać tak
  1. <?php
  2. INSERT INTO tbl_name (col1,col2) VALUES(dane1,dane2);
  3. ?>

Więcej o instrukcji insert

EDIT

ups powtórzyłem się smile.gif
phpion
@InosU31 + @pianta_d:
Mylicie się. Można tworzyć zapytanie INSERT bez podawania kolumn. W takim przypadku wpisywane wartości zostaną wpisane kolejno do kolumn, które zostały zdefiniowane w tabeli. Nawet w linku, który podał ~pianta_d jest jak byk:
Cytat
If you do not specify a list of column names for INSERT ... VALUES or INSERT ... SELECT, values for every column in the table must be provided by the VALUES list or the SELECT statement.
pianta_d
Tak, ale nie wiemy czy dopisuje dane do wszystkich kolumn...
InosU31
sprobuj zrobic tak jak my napisalismy i jesli wyjdzie to ok a jesli nie to daj znac moze cos innego sie poszuka;-) - tzn. bledu ;-)
maxil
nadal nie trybi ;/ rozwala mnie to zapytanie
melkorm
Podaj ten komunikat o błędzie.
patryczakowy
Czasami nad takim zapytaniem potrafię spędzić mnóstwo czasu a później okazuje się że błąd leży w konstrukcji tabeli przeważnie jest to że albo niema autoincrement dla klucza albo typ danych w tabeli niezgadza się z tym co jest w zapytaniu sprawdź może tu leży problem.
maxil
proszę o zamknięcie. problem rozwiązany
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.