Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Zarzadzanie template'ami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Renkse
Czy sa gdzies dostepne algorytmy badz skrypty na zarzadznie szablonami?
Chce po prostu w swoim cmsie dodac opcje ustawiania ktory szablon ma byc aktualny. Kazdy szablon sklada sie z 3 plikow- index.php, header.htm i footer.htm. I nie mam pojecia jak sie za to zabrac... rozumiem, ze potrzebny mi chyba jeden glowny plik index.php ktory bedzie wysylal zapytanie do bazy danych i w zalezonosci od opdowiedzi dodawal odpowiednia linijke do adresu URL? czy sa jakies inne, latwiejsze sposoby?
marcio
Z tego co zrozumialem to jak bym to zrobil tak robilem tak w starym cms'ie i dzialalo.

Robisz osobny katalog dla kazdego szablonu tam wrzucasz pliki:
-index.php
-header.htm
-footer.htm

Potem w PA robisz np forma gdzie wybierasz katalog szablonu po czym w index'ie pobierasz nazwe katalogu z MYsql i wczytujesz dodajac do sciezki katalog z Mysql'a.
Renkse
dzieki za podpowiedz, sprobuje tak zrobic, ale czy moge stosowac zmienne w adresie do odpowiedniego folderu? Na przyklad, jak mam teraz:
include 'header.htm';

to czy moze byc cos takiego:

include .$folder_name. '/header.htm'; ?

moze pytanie łatwe, ale nie poweim, dopiero zaczynam skladanie czegos w PHP...
kkuba
Oczywiście, że może, lecz bez tej pierwszej kropki.
Powinno być tak:

Kod
include $folder_name . '/header.htm';

btw. polecam require. w razie niepowodzenia wczytania pliku, dalszy kod nie zostanie wykonany oraz funkcja ta działa nieco szybciej ; )

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.