Cytat
Założyłem konto, wklepałem kompa i co? Ma siedzieć i się patrzeć na swój profil?
No co Ty... Możesz dodać fotki swojego kompa tudzież tuningowanych podzespołów i inni będą mogli je oceniać, będziesz mógł zapraszać inne kompy do swoich "znajomych kompów" (oczywiście w podziale na znajomi mniej podkręceni i znajomi bardziej podkręceni

)
A na poważnie:
@ufosi:
Cytat
Z góry mówię, że jeśli ktoś ma zamiar mi pisać, że nikt Ci tego za darmo nie zrobi itp. to proszę nie pisać
Słuchaj, programowanie to nie chodzenie po bułki do sklepu, tylko dla większości udzielających się na tym forum praca i sposób na zarabianie na życie. Ja też moge na forum dla mechaników samochodowych napisać, że poszukuję kogoś, kto za darmo zrobi mi remont kapitalny silnika w moim samochodzie, zastrzegając, żeby mi nikt nie wyjeżdżał z tekstami "że za darmo to nikt mi tego nie zrobi", bo to przecież nic trudnego.
Jak myślisz, jakie będą komentarze?
Skoro nic trudnego, jak uważasz - zrób to sam, jak mawiał kiedyś pewien mądry Pan z telewizora (Słodowy się nazywał, zapytaj Tatę albo Mamę kto to był).
A co do stopnia trudności - każda, nawet prosta społecznościówka, wymaga nieco pracy, wierz mi (nawet, jeśli ktoś ma gotowy engine, i tak dochodzi dostosowanie go pod konkretny portal), poza tym bawi mnie pisanie "prosty skrypt" - prosty skrypt to może być taki na liczenie pola prostokąta, a portal społecznościowy to z reguły duży framework składający się z wielu plików (klasy do obsługi np. połączeń z bazą, sesji itp. klasy obiektów typu 'user' czy 'account', do tego pliki szablonów i cała masa innych plików i pliczków).
Więc bardzo prosze wszysktkich zapaleńców Twojego pokroju, żeby zanim walnęli "napiszcie mi proszę coś a'la N-K, bo to prosty skrypt", żeby weszli sobie na N-K, poklikali trochę i zastanowili się chwilę, ile operacji musi zostać wykonanych przez serwer WWW oraz bazodanowy, coby im wyświetliło np. listę znajomych wraz z całą otoczką (ilu on ma znajomych, zdjęcie, linki z odpowiednimi parametrami do innych elementów serwisu itd) i ile tak naprawdę wymaga to napisanego kodu.
Cytat
Chciałbym wykonać pewną stronę WWW, takiej strony O DZIWO (!) nie ma jeszcze w sieci ŻADNEJ
Gwarantuję Ci, że są, i to nie jedna, tylko znaleźć nie potrafisz. Temat overclockingu komputerów nie powstał wczoraj, jest znany od wielu lat. Myślisz, że naprawdę NIKT nie wpadł na taki pomysł? Naiwny jesteś.
W dzisiejszym internecie nie znajdziesz juz żadnej luki, na żaden pomysł. Każdy kolejny portal/serwis czy jak go tam zwał, powiela w pewien sposób schematy znane z innych tego typu produkcji. Co nowego możesz wymyśleć? Rejestracje użytkowników? Jest wszędzie. Konta? Są. Galerie? Artykuły? Porady? Newsy? Newslettery? Porównania? Tabelki? Linki? Są, wszędzie.
Komunikacja? Wszystko jest.
Informacja? Wszystko jest
Wiedza? Jest i to w takim nadmiarze, że jak naprawdę chcesz znaleźć konkretne informacje, to giniesz w gąszczu odnośników do hiper-mega tutoriali, tworzonych przez podobnych tobie zapaleńców, na jeden lub dwa ekrany monitora i z setką komentarzy w stylu "Super tutorial, dzięki" napisanych przez kolejnych takich zapaleńców podniecających się tutkiem o "Hello World" w PHP. (to tylko przykład, PHP-owcy mają na szczęście niezawodny php.net)
Rozrywka? Wszystko jest - galerie zdjęć, filmów, muzyka i filmy do ściągnięcia albo online, radio przez internet, TV przez internet, kamery live przez internet.
Zabawa? Jak wyżej.
Laseczki? Jak wyżej, nawet namiastkę seksu możesz mieć przy użycu odpowiedniego sprzętu i chętnej panny po drugiej stronie kabelka.
Jedyna możliwość pojawienia się nowości w necie to np. nowa dziedzina nauki, odkrycie życia na innych planetach (społecznościówka dla Marsjan - dodaj ziemianina do znajomych

), tudzież inne tego typu zdarzenie. Ale na razie - kicha.
Zresztą, zadaj sobie pytanie - będziesz miał czas i ochotę, żeby takim portalem administrować? Taaak? A ile? Miesiąc, dwa, pół roku? A potem co? Zatrudnisz kogoś do pracy? Czy padnie to na ryj, jak miliony innych serwisów, co to miały być kurą znoszącą złote jajka?