Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyniki z union all - jak zsumować ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Mario1973
Przerabiam mały skrypt i coś w nim łączę przez union all (tymczasowe rozwiązanie).

Jest sytuacja, że z jednego zapytania do tabeli i z drugiego zapytania do tabeli otrzymuję takie same wartości - np wynik:

nazwa_pierwsza 2
nazwa_pierwsza 3
nazwa_jakas 4

to jest naturalne i jest OK, ale chciałbym dostać wynik :

nazwa_pierwsza 5
nazwa_jakas 4

Mogę to załatwić dodając coś do pytania ? Czy muszę sumować jakoś dodatkowym kodem w skrypcie ?

M
erix
- Chcę kupić samochód.
- ale jaki
- to jest naturalne
- ...?

Podaj te zapytania...

IMHO wystarczy proste wyrażenie matematyczne (dodawanie) kolumn w sekcji fields zapytania.
Mario1973
nie chciałem tu wklejać całego zapytania na forum, bo to miazga....(tymczasowe rozwiązanie byle by ruszyło), ale proszę :

( SELECT categories.catid, categories.title, categories.description, COUNT(domains.domainid) AS num_domains FROM mario_categories AS categories LEFT JOIN mario_domains AS domains ON (domains.catid = categories.catid) WHERE domains.hidden != 1 AND domains.status != 'Sold' GROUP BY catid )

UNION ALL

( SELECT categories.catid, categories.title, categories.description, COUNT(domains.domainid) AS num_domains FROM test_categories AS categories LEFT JOIN test_domains AS domains ON (domains.catid = categories.catid) WHERE domains.hidden != 1 AND domains.status != 'Sold' GROUP BY catid )

niestety mi nie udało się zsumować tego .....

w obu tabelach odpowiadające sobie catid i categories są identyczne.

M

OK, sorry za zaprzątanie głowy tym problemem - zrezygnowałem z tego uniona i udało się inaczej podejść do sprawy.

M
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.