Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tiny MCE Implementacja oraz działanie ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
kkuubbaa88
witam

pobrałem sobie Tiny MCE do edytowania tekstu z oficjalnej strony oraz pakiet jezykowy i niestety nie wiem jak sie za to zabrać. potrzebuje paru rad, informacji, abym mogl potem samodzielnie sie z nim bawic.
Na jakiej zasadzie on dziala ? Jak w ogole instaluje sie ten system na stronie ? w jaki sposob zrobic polski jezyk ? w jaki sposob pousuwac zbedne ikony ?

pozdrawiam
Crozin
A czytałeś w ogóle dokumentacje?
kkuubbaa88
a gdzie takowa sie znajduje ? przyznam, ze czas mnie goni i potrzebuje to na szybko dodac do strony, dlatego prosze o konkretna pomoc.
czachor
Na stronie TinyMCE jest w głównym menu link do dokumentacji :]
Savage.Mephisto
Zanim zaczniesz zabawę z TinyMCE skopiuj katalog tiny_mce i podmień w nim wszystkie pliki z katalogu z pakietem językowym.
Aby móc skorzystać z edytora TinyMCE należy w sekcji <head></head> umieścić odpowiednie wpisy. U mnie wygląda to tak:

Kod
<script type="text/javascript" src="admin/jscripts/tiny_mce/tiny_mce.js"></script> // tu podajesz ścieżkę dostępu do pliku
<script type="text/javascript" src="admin/jscripts/tinymce.js"></script> // --- || ---

tiny_mce.js
Kod
    tinyMCE.init({
        mode : "textareas",
        theme : "advanced",
        editor_selector : "mceEditor",
        editor_deselector : "mceNoEditor",
        plugins : "safari,spellchecker,style,layer,table,save,advhr,advimage,advlink,iespell,in
inepopups,insertdatetime,preview,media,searchreplace,print,contextmenu,paste,dir
ctionality,fullscreen,noneditable,visualchars,nonbreaking,xhtmlxtras,pagebreak",
        theme_advanced_buttons1_add_before : "",
        theme_advanced_buttons1_add : "fontselect,fontsizeselect",
        theme_advanced_buttons2_add : "separator,insertdate,inserttime,preview,separator,forecolor,backcolor",
        theme_advanced_buttons2_add_before: "cut,copy,paste,pastetext,pasteword,separator,search,replace,separator",
        theme_advanced_buttons3_add_before : "tablecontrols,separator",
        theme_advanced_buttons3_add : "iespell,media,advhr,separator,print,separator,ltr,rtl,separator,fullscreen",
        theme_advanced_buttons4 : "insertlayer,moveforward,movebackward,absolute,|,styleprops,|,spellchecker,ci
e,abbr,acronym,del,ins,attribs,|,visualchars,nonbreaking,blockquote,pagebreak",
        theme_advanced_toolbar_location : "top",
        theme_advanced_toolbar_align : "left",
        theme_advanced_statusbar_location : "bottom",
        content_css : "css/content.css",
        plugin_insertdate_dateFormat : "%d-%m-%Y",
        plugin_insertdate_timeFormat : "%H:%M:%S",
        theme_advanced_resize_horizontal : false,
        theme_advanced_resizing : false,
        apply_source_formatting : true,
        fix_table_elements : true,
        fix_list_elements : true,
        fix_nesting : true,
        inline_styles : true,
        cleanup : true,
        cleanup_on_startup : true,
        verify_html : true,
        convert_fonts_to_spans : true,
        relative_urls : false,
        remove_script_host : false,
        language : "pl",
        spellchecker_languages : "+English=en,Polish=pl"
    });

W kodzie (X)HTML zaś do formularza dodajesz class="mceEditor", np.:

Kod
        <label>
            <span class="opis">Treść:</span>
            <textarea class="mceEditor" name="tresc"></textarea>
        </label>

Można dodatkowo użyć stylów CSS:

Kod
content_css : "css/content.css" // tu również należy podać odpowiednią ścieżkę dostępu

I to z grubsza tyle.
kkuubbaa88
cos niebardzo chce sie podpiac do textarea, a robie dokladnie tak jak napisales... dodatkowo to spolsczenie nijak nie chce chodzic...
erix
http://eriz.pcinside.pl/weblog/tag/tinymce ;]
kkuubbaa88
dzieki smile.gif stronka sie przydala smile.gif jak i wczesniejszy post smile.gif wszystko zainstalowane oraz spolszzczone, ale jednak chyba jest takis blad w tym edytorze. pomimo, iz mam spolszczony plik od czesci w ktorej dodaje sie obrazek, ale nic sie nei chce wyswietlic. wyglada na to, ze gdzies w kodzie jest jakis blad w sciezc do spolszczenia od obrazkow, ale nie widze tego nigdzie... rozwiazal ktos ten problem ?

tak obecnie wygladaja opcje dodawania obrazka...

erix
A rozpakowałeś spolszczenie również do katalogów wtyczek? Bo chyba nie.
Savage.Mephisto
Korzystasz może z mod_rewrite?
Miałem kiedyś ten problem z wyświetlaniem. Pomogło dopisanie do pliku .htaccess poniższych linijek:

Kod
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^.+(/jscripts/.+)$ $1 [L]  # ścieżka dostępu do katalogu, w którym znajduje się tiny_mce
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*) $1 [L]
kkuubbaa88
wlanie korzystam z mod_rewrite. dodalem do pliku .htaccess te linijki, ale cos niebardzo chce smigac... moze sciezke zle wpisuje ?

uklad mam taki, ze .htaccess jest w katalogu glownym(www). potem przechodze do admin(www/admin) i tam mam plik php z textarea. natomiast pliki javy od edytora mam w (www/admin/jscripts/tiny_mce/) i co powinienem wpisac ? prubuje wszystkiego, ale nadal nie chce sie wyswietlic...
erix
Wrzuć ten htaccess, bo możemy najwyżej pogdybać.
Savage.Mephisto
Te linijki, które Ci podałem wrzuć do pliku .htaccess w katalogu www/admin.
kkuubbaa88
moj plik .htaccess

SetEnv SESSION_USE_TRANS_SID 0
Options -Multiviews
SetEnv PHP_VER 5
RewriteEngine on
RewriteRule ^kontakt$ kontakt.php [L]
RewriteRule ^o_nas$ o_nas.php [L]
RewriteRule ^lokalizacja$ lokalizacja.php [L]
RewriteRule ^menu$ menu.php [L]
RewriteRule ^promocje$ promocje.php [L]
RewriteRule ^kalendarz_imprez$ kalendarz_imprez.php [L]
RewriteRule ^foto_galeria$ foto_galeria.php [L]

próbowałem teraz dodac jak mowiles osobny plik htaccess do folderu admin tylko z tymi danymi co podales, ale to ciagle nie pomoglo...
Savage.Mephisto
U mnie plik .htaccess w katalogu admin ma następującą strukturę (podaję całą jego zawartość):

Kod
RewriteEngine On
DirectoryIndex index.html index.php
Options FollowSymLinks
Options -Indexes

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteRule ^.+(/jscripts/.+)$ $1 [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*) $1 [L]

# Flagi
SetEnv PHP_VER 5
php_flag allow_url_fopen off
php_flag register_globals off

Przy tym ustawieniu wszystko śmiga.
kkuubbaa88
nie wiem co sie dzieje, ale mimo tego, ze dalem dokladnie taki sam plik jak u Ciebie to dalej nie chce dzialac. Dziwne jest to, ze wszystkie inne okienka chodza np. dodawanie linku, znakow specjalnych, a tylko to dodawanie obrazku nie dziala... moze jest jakis blad w kodzie czy cos ?
erix
Albo nie rozpakowałeś spolszczenia do katalogu wtyczki. Musiałeś IMO pominąć katalog.
kkuubbaa88
ta wtyczka od obrazkow tez jest spolszczona... nawet gdy bylo w angielskiej wersji to wyswietlalo sie dokladnie tak samo, dlatego mysle, ze to moze jakis blad ?
erix
A ta sama paczka uruchomiona gdzieś z lokalnego katalogu działa bez problemów?
kkuubbaa88
wlasnie niebardzo... moglbym prosic o udostepnienie, albo przeslanie wpelni sprawnego edytora ? tzn taki jaki Wy uzywacie... spolszczony z kodem do uruchomienia. bo juz nie wiem dlaczego to nie chce chodzic.

dzieki i pozdrawiam
erix
Cytat
wlasnie niebardzo...

Ściągnij od nowa; któraś wersja chyba tak miała. Aha, z OFICJALNEJ strony pobieraj.

Spolszczenie, to nie jest jakaś szczególna filozofia; nie napiszę, jak bo dałem Ci linka, gdzie już się na ten temat napisałem. tongue.gif
Savage.Mephisto
Cytat(kkuubbaa88 @ 9.06.2009, 12:17:03 ) *
wlasnie niebardzo... moglbym prosic o udostepnienie, albo przeslanie wpelni sprawnego edytora ? tzn taki jaki Wy uzywacie... spolszczony z kodem do uruchomienia. bo juz nie wiem dlaczego to nie chce chodzic.

dzieki i pozdrawiam

W ostatnim z moich projektów jest podpięty TinyMCE w wersji 3.2.4. Nie ma z nim problemów. Przynajmniej na lokalnym serwerze, jak również na nazwa.pl czy home.pl. Na oficjalnej stronie jest do zaciągnięcia najnowsza wersja z numerkiem 3.2.4.1. Jeszcze jej nie testowałem, ale nie powinno być zgrzytów.
kkuubbaa88
nie wiem co sie stalo, ale jakims sposobem dziala smile.gif podmienilem pliki na oryginalne, a potem znowu na te po modyfikacji i smiga wszystko smile.gif
TheaSiX
hmm próbuję właśnie zainstalować TinyMCE, ściągnąłem wszystkie pliki do właściwego katalogu, wpisałem je w HEADzie i zrobiłem tylko stronę testową jak kod podany na http://tinymce.moxiecode.com/examples/full.php

i nic się nie dzieje, czy textarea mus mieć jakiś specjalny ID, CLASS czy NAME aby zadziałało?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.