Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Apache].htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Maksior
Mam pytanie o plik .htaccess. Jak przy wywoływaniu strony np. www.mojastrona.pl/az/index.php zrobić, aby otrzymać plik index.php z katalogu "az" wpisując www.mojastrona.pl/index.php

Pozdrawiam
Maks
cojack
RewriteBase /
RewriteRule ^index.php$ /az/index.php

Sprawdz, pisane z palca, chodz watpie by działało, nie lepiej w głównym katalogu trzymać pliki? Albo zrobić jakiegoś includa..
DREEMus
Tak generalnie to [Apache] piszemy w forum "Serwery" ...

A w temacie, możesz zrobić tak ...
Kod
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index$ /az/index.php[L]

tzn. że po wpisaniu samego INDEX dostaniesz stronę spod oryginalnego adresu www.cos.pl/az/index.php winksmiley.jpg
Maksior
Cytat("DREEMus")
Tak generalnie to [Apache] piszemy w forum "Serwery" ...
Bardzo przepraszam, proszę moderatora o przeniesienie tematu do forum Serwery.

Nie zupełnie o to mi chodziło, źle sformułowałem wcześniejszego posta, otóż problem wygląda tak:
Na serwerze znajdowała się w katalogu public_html cała strona internetowa, której nie chcemy usuwać.
Kolega zainstalował Joomla do katalogu public_html/j1/. Chcemy aby przy wpisywaniu adresu np www.mojastrona.pl/ strona funkcjonowała jak z katalogu public_html/j1/. Jak to zrobić? Pewno rozchodzi się o plik .htaccess

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Maks
erix
Tak jest to realizowane w CakePHP:
Kod
<IfModule mod_rewrite.c>
   RewriteEngine on
   RewriteBase /
   RewriteRule    ^$ app/webroot/    [L]
   RewriteRule    (.*) app/webroot/$1 [L]
</IfModule>
Maksior
Nie ogarniam frameworków. Proszę o teoretyczne wytłumaczenie jak to zrobić, w razie wątpliwości będę dalej drążył temat.
erix
Nie napisałem, że to tylko do frameworka.

Tych regułek trzeba użyć, aby zmienić przez Rewrite ścieżkę do domyślnego katalogu. Wystarczy podstawić.
Maksior
Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteRule    ^$ app/webroot/    [L]
RewriteRule    (.*) app/webroot/$1 [L]

Czyli to wszystko wstawiam do .htaccess, tak? A webroot jest moim katalogiem j1? Sorry za "podstawowe" pytania.
erix
app/webroot, a nie sam webroot [;
Maksior
Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteRule    ^$ j1/    [L]
RewriteRule    (.*) j1/$1 [L]
Nie wchodzi, w kat. j1 na pewno jest plik index.php
erix
A gdzie to wrzuciłeś?
Maksior
do public_html
erix
A działają jakiekolwiek inne reguły Rewrite...?
Maksior
Pewno tak, bawiłem się .htaccess i uzyskałem zapętlenie mojastrona.pl/j1/j1/j1/j1...
btw jak to sprawdzić?

Kod
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteRule ^$ j1/    [L]
RewriteRule (.*) j1/$1 [L]
daje Internal Server Error, dodam że strona stoi na http://www.az.pl/ i domena też jest tam zarejestowana
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.