Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: int (10) czy int (11)? :-)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Apocalyptiq
Mam takie pytanie głównie z ciekawości - często w bazach danych IDy spotykam jako int (11), ale czasami również int (10). Jak sprawdziłem max ilość znaków w incie - max (unsigned) 4 294 967 295, czyli 10 znaków. Dlaczego więc najczęściej programiści ustawiają go na 11? :-)
wookieb
Zapomniałeś chyba o możliwości wystąpienia znaku -
Apocalyptiq
Aha, czyli znak też jest wliczany w tą długość? Więc dla unsignedów powinien być 10, a dla signedów 11, dobrze myśle? :-)
nospor
11 czy 10 dotyczy tylko i wyłącznie przypadkow, gdy uzywasz zerofill. Wowczas liczba bedzie dopelniana zerami do tylko liczb. Nie ma to zadnego wplywu na zakres liczb. Czyli najzwyklej w swiecie pisz int bez zadnych (11) czy (10)
Apocalyptiq
Jak w phpmyadminie dodałem pole z intem nie podając długości dla signed, automatycznie nadało 11, jak unsigned - 10. Czyli widocznie tak musi być, dzięki Wam za pomoc ;-)
nospor
Cytat
Czyli widocznie tak musi być,
Nie, nie musi tak byc. Mozesz sobie stworzyc INT(4). INT(5). nie bedzie to mialo zadnego znaczenia dopoki nie bedziesz uzywal ZEROFILL, a z doswiadczenia wiem, ze ludzie rzadko tego uzywają.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.