<?php class bazaDanych { private $serwer, $nazwa, $uzytkownik, $haslo, $idPolaczenia, $wynikZapytania; function __construct( $serwer, $nazwa, $uzytkownik, $haslo ) { $this->serwer = $serwer; $this->nazwa = $nazwa; $this->uzytkownik = $uzytkownik; $this->haslo = $haslo; if( !$this->idPolaczenia ) $this->blad(); if( !$dbSelected ) $this->blad(); } function __destruct() { } function modyfikujBaze( $trescZapytania ) { or $this->blad( $trescZapytania ); } function czytajBaze( $trescZapytania ) { $this->modyfikujBaze( $trescZapytania ); $table[] = $row; return $table; } private function blad( $trescZapytania ) { } } class uzytkownik { private $bazaDanych, $id, $uprawnienia, $login, $haslo, $imie; function __construct( $bazaDanych, $id, $uprawnienia, $login, $haslo, $imie ) { $this->bazaDanych = $bazaDanych; $this->id = $id; $this->uprawnienia = $uprawnienia; $this->login = $login; $this->haslo = $haslo; $this->imie = $imie; } function dodaj() { $this->bazaDanych -> modyfikujBaze( "INSERT INTO users (id, rights, login, pass, name) VALUES ('', '$this->uprawnienia', '$this->login', '$this->haslo', '$this->imie')\" ); } function usun() { $this->bazaDanych -> modyfikujBaze( "DELETE FROM users WHERE id=$this->id\" ); } function edytuj() { $this->bazaDanych -> modyfikujBaze( "UPDATE users SET rights='$this->uprawnienia', login='$this->login', pass='$this->haslo', login='$name->imie' WHERE id=$this->id\" ); } function wczytajPozycje() { return $this->bazaDanych -> czytajBaze("SELECT * FROM users WHERE id=$this->id\" ); } } ?>
<?php $mySql = new bazaDanych( 'localhost', 'lala', 'asdas', 'asdkl' ); $osoba = new uzytkownik( $mySql, null, 1, 'login123', 'mojehaslo', 'marek' ); $osoba -> dodaj(); ?>
Czy ten kod jest dobry? Uczę się obiektowości i zastanawiam się czy dobrze to napisałem. Baze danych zrobiłem jedną klasą, użytkownika drugą, to chyba jest dobrze. Tylko nie wiem czy dobrze to rozwiązałem, że do klasy użytkownik przekazuję obiekt bazy danych. Proszę, napiszcie mi co myślicie o tym kodzie, czy mogę pisać dalej, czy może to jest w ogóle bez sensu

pozdrawiam!