cdawidc
12.06.2009, 15:53:06
Hej, mam pytanie, Są dwie tabele w bazie danych. Pierwsza z nich zawiera informacje użytkownika( ID, imię, nazwisko, miasto), druga tabela zawiera miasta unikatowe.Chciałbym zrobić w php podczas dodawania użytkownika wysuwaną listę dla miast( gdy użytkownik ma wpisać miasto, pojawia mu się lista miast wpisanych wcześniej do tej drugiej tabeli z bazy danych). Chciałbym, żeby działo się to automatycznie. Z góry dzięki za kazdą konstruktywną myśl wspomne tylko ze korzystałem z opcji "Szukaj" oraz przeglądałem google lecz nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie ! Pozdro
erix
12.06.2009, 17:38:32
Cytat
Chciałbym, żeby działo się to automatycznie. Z góry dzięki za kazdą konstruktywną myśl wspomne tylko ze korzystałem z opcji "Szukaj" oraz przeglądałem google lecz nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie ! Pozdro
AJAX autosuggest?
cdawidc
13.06.2009, 14:03:21
Moj problem jest pewnie prostszy niz sie wydaje. Nie chodzi o podpowiedzi chodzi o zwykla taka liste ktora po rozwinieciu ma pola do wyboru z jakiejs kolumny danej tabeli. Chodzi o to ze uzytkownik podczas wysylania formularza nie ma ograniczonej mozliwosci tylko moze wybrac opcje jedna z wielu przyklad o co mi chodzi...
http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl jest taki formularz i jest np "jezyk" i jest mozliwosc wybrania jakiegos jezyka z danego zbioru ktory pewnie znajduje sie w tabeli w bazie danych. Nie chce tego dodawac recznie bo jak pozniej jakas aktualizacja bedzie to trzeba bedzie o tym pamietac ze w kilku miejscach trzeba zmieniac chcialbym zeby podczas ladowania strony on sprawdza co jest w tabeli i do tej listy dodaje odpowiednie znajdujace sie opcje... nie wiem jak inaczej juz to wytlumaczyc ale bardzo mi jest to potrzebne!
Fifi209
13.06.2009, 20:06:12
To wyciągnij miasta, wrzuć w pętlę (przy wyświetlaniu) i po sprawie.