Chciałbym wykonać coś takiego na wzór tego co jest przedstawione an powyższym diagramie. Czyli klasa główna zawierajaca pole chronione, do tego jakiś zestaw metod w klasie, następnie z tej klasy dziedziczą kolejne klasy, z tym że kolejne klasy mogą modyfikować wartość atrybutu chronionego z klasy głównej. Modyfikację robię za pomocą metody initAtrybut. No i tu pojawia się problem, nie mogę modyfikować atrybutu globalnego, jeśli dwa razy wywołam po sobie obiekty klasy mojaKlasa1 i mojaKlasa2.
Wygląda to tak, jakby stworzenie obiektu klasy mojaKlasa2 przysłaniało zawartość atrybutu stworzonego za pośrednictwem klasy mojaKlasa1. Pierwszy raz robię coś takiego, że modyfikuję pole globalne klasy nadrzędnej w klasach dziedziczących. Zazwyczaj starałem się tego unikać... i nigdy nie miałem też takiej potrzeby. Akurat teraz jakoś wpadłem na taki pomysł no i... coś nie trybi. Zawsze sądziłem, że w przpadku pól globalnych, to po odziedziczeniu są one tworzone tak jakby na nowo dla danej klasy dziedziczącej.
Może to ktoś wyjaśnić po krótce. I proszę nie odsyłać mnie do google. Tam szukałem

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź