Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Autowzrost rekordu co godzine.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andaramuxo
Czy jest możliwe, aby rekord w tabeli wzrastał np. o 1 co godzinę? Przykład: mam w grze złoto i chce, aby co godzinę wzrastało o 100. Wykonalne? A może jest jakiś inny sposób bo ja nie mam pomysłu. ;(
sowiq
Ktoś wchodzi o 10:00 i ma 100 kg złota. Ty chcesz zwiększać o 10 kg na godzinę.

Ta sama osoba wchodzi drugi raz o godzinie 18:38. Patrzysz na czas ostatniego update'u - minęło ponad 8 godzin, więc dodajesz 10*8 kg. Teraz osoba ma 180 kg złota.

Ta da.

Jeśli chcesz wszystkim uczestnikom gry podbijać status, to robisz dokładnie to samo, ale czas ostatniej aktualizacji masz zapisany globalnie i te same operacje wykonujesz dla całej tabelki w bazie.
Andaramuxo
Jak zobaczyć czas ostatniego UPDATA?
erix
Patrz: baza information_schema.
sowiq
Cytat(erix @ 13.06.2009, 18:19:42 ) *
Patrz: baza information_schema.
Albo po prostu gdzieś go zapisać - takiej rzeczy chyba mogłeś się sam domyśleć?
Andaramuxo
Dzięki Wam, sowiq dostałeś "POMÓGŁ", ale nie wiem czy zauważysz różnice, tym bardziej erix. happy.gif
Fifi209
Jeżeli dla wszystkich użytkowników, możesz użyć po prostu CRONA
Andaramuxo
A co ma information_schema do logowania użytkowników?
sowiq
Cytat(Andaramuxo @ 13.06.2009, 21:56:54 ) *
A co ma information_schema do logowania użytkowników?
A kto napisał, że ma coś? Zadałeś pytanie Jak zobaczyć czas ostatniego UPDATA? i dostałeś bardzo dobrą odpowiedź. Jeśli nie wiesz o co chodzi, to wystarczyło poszukać. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/tables-table.html
Cytat
The TABLES table provides information about tables in databases.
[...]
UPDATE_TIME

[edit]
@down,
przecież dostałeś już na to odpowiedź: http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=619433
Andaramuxo
Cytat(sowiq @ 13.06.2009, 17:59:14 ) *
Ta sama osoba wchodzi drugi raz o godzinie 18:38. Patrzysz na czas ostatniego update'u - minęło ponad 8 godzin, więc dodajesz 10*8 kg. Teraz osoba ma 180 kg złota.

Chodziło o czas sprawdzenia ostatniego updata usera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.