Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Baza MySQL zapytanie ;/
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcus753
mam 3 tabele w bazie danych mysql

uzytkownicy
-id
-login
-haslo
-email
-data
-kod
-adresip
-id_atrybutu

dane
-id
-imienazwisko
-ulicadom
-kodmiasto
-telefon

atrybuty
-id
-atrybut

żeby była jasność w tabeli atrybuty trzymam informacje czy użytkownik jest administratorem czy zwykłym użytkownikiem 1 lub 2

i teraz mam problem z zapytaniem do bazy tak abym mógł wyświetlić wszystkie dane uzytkownika

wymyśliłem coś takiego

1. <?php
  2. $zapytanie3 = "SELECT login, haslo, email, data, kod, adresip, atrybut FROM atrybuty, dane, uzytkownicy where id.uzytkownicy = id.dane, id.atrybuty = uzytkownicy.id_atrybuty";
  3.  
  4. $wykonaj3 = mysql_query($zapytanie3);
  5.  
  6. $rekord = mysql_fetch_assoc($wykonaj3);
  7.  
  8. print_r ($rekord);
  9. ?>

Znalazłem pare kursów w sieci na ten temat i na nich się wzorowałem ale za każdym razem wyskakuje mi błąd HELP ME ! sadsmiley02.gif
kefirek
  1. SELECT * FROM uzytkownicy u
  2. LEFT JOIN dane d ON (u.id=d.id)
  3. LEFT JOIN atrybuty a ON (u.id=a.id)
marcus753
kefirek dzięki za odpowiedź ale mógłbyś mi to troche bardziej rozpisać ? dopiero się ucze języka SQL i jestem w tym dość zielony a chętnie dowiem się czegoś nowego

Pozdrawiam
marck
Lepiej użyj operatora połączenia && zamiast przecinka w klauzuli WHERE (olej LEFT I RIGHT JOINY) tzn. np.

$wypis=mysql_query("SELECT * FROM tabela1, tabela2 WHERE tabela1.pole2=tabela2.pole2 && tabela1.polex=tabela2.poley && (itd)");
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.