Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sortowanie/wyswietlanie wg daty
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
starter91php
Mam tabele, w ktorej jednym z pól jest pole formatu Date, jakie zapytanie musze stworzyć jesli chcialbym wyswietlic najblizsze daty w przyszlosc od dzisiaj z tej tabeli?
Daty w przeszlosc tez sa w niej zawarte, mnie jednak interesuja tylko te w przod :]

np. mam rekordy:
1 2009-06-11
2 2009-06-30
3 2009-07-15

To wg dzisiejszej daty (2009-06-17), chcę wyświetlić tylko rekord nr 2 i 3 - jak?
maly_swd
  1. SELECT * FROM tabela WHERE data>'2009-06-17' ORDER BY date ASC
Pawel_W
prościej by ci było przechowywać datę w formacie date('U'); a potem ją zamieniać na potrzeby serwisu winksmiley.jpg
erix
I po co? A jak przyjdzie mu poszerzać funkcjonalność, to co wtedy? Będzie każdy z rekordów aktualizował osobno?
starter91php
dzieki Panowie ; )

1. <?php
  2. $dzis=date("Y-m-d");
  3. $query=mysql_query("select * from `tabela` where `data`>$dzis ORDER BY `data` ASC limit 2");
  4. ?>

Jesli zamiast zmiennej wrzuce recznie date, to wszystko dziala :] A zmienna $dzis probowalem tam wrzucic na rozne sposoby, m.in: "$dzis", ".$dzis.", '.$dzis.', '$dzis' i bez niczego jak wyzej, i nichuja haha.gif
maly_swd
  1. "select * from tabela where data>'{$dzis}' ORDER BY data ASC LIMIT 2 "
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.