Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobranie pola i zapisanie do zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
neoXs
Witajcie,

Szukałem długo zarówno na google, u Was na forum jak i w książce dotyczącej PHP oraz MySQL odpowiedzi na mój problem ale niestety nie dałem rady. Prawdopodobnie jest to drobna rzecz i może się wydać komuś śmiesznie łatwa dlatego proszę o nie linczowanie mnie bo stawiam pierwsze kroki w 'programowaniu'.

Mianowicie chcę pobrać pole z pewnej tabeli, zapisać je do zmiennej a następnie wysłać wartość tejże zmiennej do drugiej tabeli. Wyszło mi coś takiego (to tylko fragment):

1. <?php
  2. $wyn = mysql_query("SELECT user_id FROM `phpbb_users` WHERE username='".$login."'") or die($komunikat['blad_mysql']);
  3. $wyn2 = $_POST['wyn'];
  4. $wynik6 = mysql_query("INSTERT INTO `phpbb_user_group` set `group_id`='2', `user_id`='".$_POST['$wyn2']."'") or die($komunikat['blad_mysql']);
  5. ?>

O ile skrypt się wykonuje normalnie i nie zwraca żadnych błędów to nic nie jest dodawane do tabeli phpbb_user_group sad.gif Bardzo bym prosił o pomoc. Z góry dziękuję za poświęconą uwagę i czas.
piotrooo89
co to jest to: $wyn2 = $_POST['wyn']; ?

1. <?php
  2. $wyn = mysql_query("SELECT user_id FROM `phpbb_users` WHERE username='".$login."'") or die(mysql_error());
  3. $wyn2 = mysql_fetch_array($wyn);
  4. $wynik6 = mysql_query("INSTERT INTO `phpbb_user_group` set `group_id`='2', `user_id`='".$wyn2['user_id']."'") or die(mysql_error());
  5. ?>

tak spróbuj.
neoXs
EDIT:

Poradziłem sobie inaczej, użyłem auto_increment i jest już ok (musiałem tylko dopasować odpowiednie liczby). Dziękuję za chęci i pomoc smile.gif

-------------------------

Niestety ale bez skutku sad.gif

Ogólnie wykonanie skryptu wygląda tak, że do phpbb_users dodawany jest nowy 'użytkownik' ze wszystkimi zdefiniowanymi przeze mnie polami. Potem potrzebuję wyciągnąć z dopiero co utworzonego 'konta' pole user_id (WHERE ma za zadanie wyciągnąć to z konkretnie dopiero co zarejestrowanego loginu) i przesłać do phpbb_user_group.

Może jak wstawię cały fragment skryptu (z Twoimi poprawkami), który odnosi się do mysql to będzie coś lepiej wiadomo:
erix
Cytat
Ogólnie wykonanie skryptu wygląda tak, że do phpbb_users dodawany jest nowy 'użytkownik' ze wszystkimi zdefiniowanymi przeze mnie polami. Potem potrzebuję wyciągnąć z dopiero co utworzonego 'konta' pole user_id (WHERE ma za zadanie wyciągnąć to z konkretnie dopiero co zarejestrowanego loginu) i przesłać do phpbb_user_group.

last insert id?

Trochę nie zrozumiałem, jakie jest pytanie? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.