Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Prosba o wyjasnienie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Gribo
Witam. Przestudiowałem właśnie tutorial ze strony akrobat.com i zastanawiają mnie jedna metoda która stosuje autor tego tutoriala.

1. <?php
  2. function _initViewHelpers()
  3. {
  4.  $this->bootstrap('layout');
  5.  $layout = $this->getResource('layout');
  6.  $view = $layout->getView();
  7.  $view->doctype('XHTML1_STRICT');
  8.  $view->headMeta()->appendHttpEquiv('Content-Type', 'text/html;charset=utf-8');
  9.  $view->headTitle()->setSeparator(' - ');
  10.  $view->headTitle('Zend Framework Tutorial');
  11. }
  12. ?>

Nie rozumiem co robią te trzy pogrubione linijki kodu. jak by ktos mógł to jasno wytłumaczyć (tylko proszę mnie nie odsyłać do dokumentacji, która przegladałem). Szczególnie interesująca jest dla mnie linijka $layout = $this->getResource('layout');
Dodam że tutorial jest do zenda w wersji 1.8
batman
Pamiętaj o używaniu poprawnego bbcode. Tym razem Ci zmieniłem, następnym razem nie będę tak wyrozumiały.
A teraz do rzeczy.
Pierwszy wskazany przez Ciebie wiersz wywołuje inicjalizację layoutu (_metoda _InitLayout). Następna pobiera zasób layout, który wcześniej został zainicjalizowany. Ostatni wskazany wiersz pobiera obiekt widoku z obiektu layoutu.
Gribo
a czy można zainicjalizowac więcej layoutów np. 2 i w zaleznosci od potrzeby wywoływać ten mi potrzebny questionmark.gif i czy nazwa layouta musi zawsze być layout.phtml ?
seth-kk
tak - metoda setLayout() "ukryta" w Zend_Layout
batman
Cytat
a czy można zainicjalizowac więcej layoutów np. 2 i w zaleznosci od potrzeby wywoływać ten mi potrzebny questionmark.gif
Na raz możesz używać tylko jednego layoutu. Do jego zmiany służy wspomniana wcześniej metoda setLayout. Wywołujesz ją w kontrolerze, w którym chcesz zmienić layout. Możesz też to zrobić w pluginie.
Cytat
czy nazwa layouta musi zawsze być layout.phtml ?
layout.phtml jest nazwą domyślną. Ten plik jest wymagany do poprawnego działania Zend_Layout. Oczywiście można zmienić nazwę domyślnego pliku w ustawieniach. Więcej na ten temat znajdziesz w dokumentacji. Pozostałe pliku layoutu mogą posiadać dowolne nazwy, np admin.phtml, blog.phtml, itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.