Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Cronjobs w DirectAdmin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzychu0808
Witam...
szukałem na forum nie znalazłem dobrego rozwiązania czy wie ktoś jak przy pomocy Cronjobs w DirectAdmin uruchomił się skrypt php wykonał i zamknął i tak cyklicznie co 15 minut.. wiem jak zrobić cykliczność ale chodzi o komendę. wiem że jest chyba potrzebna ścieżka gdzie zainstalowano php u mnie to /usr/local/php5/bin/php. Proszę o pomoc
PawelC
tam gdzie masz minuty robisz coś takiego */15 czyli odpalanie co 15 minut.

Jeżeli chcesz odpalić skrypt na serwerze w necie, to najlepiej przy pomocy klienta ftp wejdź na serwer do folderu gdzie jest skrypt i zapisz sobie ścieżkę, w moim wypadku jest to np.
Kod
[u]/home/login_w_DA/domains/domena.pl/public_html/files/skrypt.php[/u]

Podkreślone to ścieżka z klienta ftp, a początek musi być taki jak ja mam.
A cała komenda wygląda tak:
Kod
/usr/local/bin/php -q /home/login_w_DA/domains/domena.pl/public_html/files/skrypt.php
krzychu0808
a on wykonuje skrypt tak długo aż się nie zakończy czy przez pewien czas questionmark.gifquestionmark.gif bo u mnie czas wykonania skryptu to 3-120 sekund w zależności od różnych czynników

i coś nie działa zrobiłem:

1. /usr/local/php5/bin/php -q /home/aikon/domains/elaz.eu/public_html/wiadomosci/update_rss_sdsdasdd13d45gf5.php

i w minuty dałem */15

jest możliwość w DirectAdmin sprawdzić czy on próbował odpalić ten skrypt questionmark.gifquestionmark.gif bo cronjobs jest włączony na pewno bo sprawdzałem
erix
Skoro masz to w public_html, to po co tak kombinować...?

U siebie odpalam skrypty w taki sposób:
Kod
wget -O /dev/null http://example.org/skrypt.php >/dev/null 2>&1

I działa. :]

Cytat
jest możliwość w DirectAdmin sprawdzić czy on próbował odpalić ten skrypt

Wgetem tak. Bez parametrów w katalogu domowym będzie pobrany plik z wynikiem.
krzychu0808
dopisałem pare linijek skryptu i każde odpalenie skryptu jest rejestrowane w bazie danych i ile trwa.. jeżeli używałem WebCron.com do odpalania skryptu to mi ładnie w bazie wyświetlo ile trwało wykonanie skryptu ale jak odpalę przez cronjob z Directadmin to mam że trwało 0 sekund a to nie jest możliwe bo ten skrypt jak odpalam ręcznie to czas jest między 3-200 sekund.. i kazałem mu co 3 minuty odpalać i cały czas było 0.
uruchamiałem tym sposobem:

Kod
/usr/local/php5/bin/php -q /home/aikon/domains/elaz.eu/public_html/wiadomosci/update_rss_sdsdasdd13d45gf5.php

a gdy próbowałem tym
Kod
wget -O /dev/null http://wiadomosci.elaz.eu/update_rss_sdsdasdd13d45gf5.php >/dev/null 2>&1

to nie uruchomiło skryptu ten sposób u mnie nie działa
erix
Zobacz, czy w zasięgu poleceń systemowych masz wget.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.