Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL][AJAX]Przekazanie wartości z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wizard144
Witam!

Mam pytanie, chodzi mi o sam system, jak to wykonać...

Chcę aby przy założeniu że zmienna PHP-owa $l==50 i zmienna $kom1==0 po załadowaniu strony z bazy mysql została pobrana zmienna $komunikat i została wpakowana do DIVa.

Później po kliknięciu na link Zamknij (aby zamknąć DIVa) chcę aby funkcja którą wywołam zmieniła w bazie danych wartość $kom1 z 0 na 1.

Teraz pytanie... Potrzebuje do tego AJAXA ? (tak mi sie wydaje)

I jeśli tak to jakiej biblioteki ? W ogóle jak sie do tego zabrać?
skowron-line
Bibliotek Ajax -a tyle co ludzi na tym forum i każdy poleci coś innego a ty i tak musisz wybrać to co tobie będzie odpowiadało najbardziej.
Ja osobiście polecam advAJAX, bez zbędnych fajerwerków.
forum.php.pl::advAJAX
wizard144
Ok jeśli nawet tak to jakiś tut do advAjax ?

W ogóle jakiś tut do AJAXA ?

na MDC nie ma już w ajaxa w wersji PL, niestety.. Level of my english is ver low. Więc po angielsku nie zrozumiem chyba poprawnie jak co trybi ;/ (próbowałem)

Jeśli mógłbym prosić to jakaś specyfikacja z samplami smile.gif Wiem, że żądam wiele (bo praktycznie gotowca) ale żeby się nauczyć muszę mieć przykłady... niestety.

Pozdrawiam!

P.S

Czytałem co Anakin pisał o advAjax, ale nie bardzo rozumiem ...
skowron-line
Cytat(wizard144 @ 26.06.2009, 10:20:48 ) *
Ok jeśli nawet tak to jakiś tut do advAjax ?

Looknąłeś do linka który ci dałem questionmark.gif
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=70...st&p=554495 Tu jest po polskiemu.
wizard144
Yhy, czyli to jedyny tutorial.. ok jakoś może załapie o co chodzi... z AJAX-em mam styczność pierwszy raz, w sumie nawet nie wiem co to jest obiek XmlHttpRequest czy jakoś tak smile.gif Dzięki ! ;] Jak coś to jeszcze będę pytał.
skowron-line
Cytat(wizard144 @ 26.06.2009, 10:33:01 ) *
w sumie nawet nie wiem co to jest obiek XmlHttpRequest czy jakoś tak smile.gif

No i po to są gotowe biblioteki żebyś nie musiał wiedzieć.
wizard144
A mógłbyś mi podać przykład odczytania jakiejś zmiennej z bazy danych ?
skowron-line
  1. function doDB( id )
  2. {
  3.  
  4. advAJAX.get({
  5. url: "getDB.php",
  6. parameters : {
  7. "id" : id
  8. },
  9. onSuccess : function(obj)
  10. {
  11. alert( obj.responseText );
  12. }
  13. });
  14.  
  15. }
  16.  
  17. <a href="javascript:doDB( '1' );">CLICK</a>

plik getDB.php
  1. <?php
  2. //polaczenie z baza
  3. $q = mysql_query( 'SELECT id FROM tabela WHERE id='. $_GET[ 'id' ] );
  4. $f = mysql_fetch_assoc( $q );
  5. echo $f[ 'id' ];
  6. ?>

i alert powinien pokazać id pobrany z bazy

*pisane z palca.
wizard144
Czekaj to teraz ja napiszę jak to zrozumiałem...

1. function doDB( id ) // deklaracja jakiejś funkcji z parametrem id
  2. {
  3.  
  4. advAJAX.get({ //funkcja biblioteki advAJAX odpowiedzialna za wczytanie pliku php
  5. url: "getDB.php", //ścieżka do pliku
  6. parameters : {
  7. "id" : id // "nazwa" : wartosc_podana_w_parametrze - zmienna przesłana do pliku metodą GET ?
  8. },
  9. onSuccess : function(obj) //Zdarzenie zwraca function(obj) - tego nie rozumiem, ale to chyba chodzi o to że zwraca wynikową czyli zawartość pliku ?
  10. {
  11. alert( obj.responseText ); //obj.responseText przechowuje zmienną z zawartością pliku php
  12. }
  13. });
  14.  
  15. }
  16.  
  17. <a href="javascript:doDB( '1' );">CLICK</a> // wywołanie funkcji

Z tego co powiedzmy że zrozumiałem wynika że za pomocą advAjax.get można zaincludeować plik tak ? (tak jakby)

1. <?php
  2. //polaczenie z baza
  3. $q = mysql_query( 'SELECT id FROM tabela WHERE id='. $_GET[ 'id' ] ); // zmienna użyta w funkcji ajaxa?
  4. $f = mysql_fetch_assoc( $q );
  5. echo $f[ 'id' ];                                                                                                
  6. ?>

I takie pytanie responseText zwróci mi całe zapytanie czy tylko to co będzie "wyechowane" jednym słowem kod źródłowy dokumentu html ?
skowron-line
http://web.archive.org/web/20071023225209/...us/index-pl.htm przeczytaj to i zrob sobie przykłady i napewno skumasz a jak nie to dopiero pisz.
wizard144
Dzięki skowron-line ! smile.gif Już załapałem smile.gif Fakt że samej mechaniki AJAX-a nie rozumiem i sie nie wtajemniczam winksmiley.jpg wolę po prostu korzystać z advAjax smile.gif

Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.