Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Curl na webserv
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Linek98
Zainstalowałem WebServ v2.0 i mam problemy z uruchomieniem na nim Curl. Mógłby ktoś podać link lub napisać instrukcję tak od początku jak zainstalować curl pod windows xp?

Edit
Sorka przez pomyłkę wyszły mi 2 tematy ;p
piotrooo89
ban na google?
Linek98
Niee. Ale znalazłem tylko, żeby biblioteki 2 skopiować do katalogu windowsa i w php.ini "odkomentować" linijkę odpowiedzialną za użycie rozszerzenia curl ale webserv nie daje nawet znaku jakiejkolwiek zmiany.....
piotrooo89
serwer zresetowałeś?
Linek98
Oczywiście, że tak.
piotrooo89
to zrób tak:

skopiuj plik WebServ\php\LIBEAY32.dll do windows/system32, restart i powinno być ok. jak nie to pokaż php.ini
Linek98
Dalej wiadomość o nie istniejącej funkcji curl_init().
erix
Cytat
Plik php.ini to w C:\Windows tak?

Wykonaj sobie phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i w pierwszej sekcji jest podana ścieżka, którego używa.
piotrooo89
sory ale ja nic nie ściągam do siebie na kompa. http://wklej.org tu daj.
Linek98
No używa C:\Windows ;p

@Piotrooo89

http://wklej.org/id/112368/

Tak ogólnie to spoko rozumiem ale rozszerzeniem .ini to raczej średnio da się zainfekować kompa z tego co wiem ;p
MateuszS
U mnie to samo ;D nie ma funkcji curl_init() ;/
Savage.Mephisto
Spróbuj jeszcze przekopiować plik ssleay32.dll do katalogu systemowego.
Jeśli to nie pomoże, przeinstaluj WebServ.
piotrooo89
moje rady:

- LIBEAY32.dll skopiuj to do C:\Windows\System32
- sprawdź czy jak wywołasz phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jest tam coś o cURL'u
- display_startup_errors = Off ustaw na On

//EDIT

Cytat
Tak ogólnie to spoko rozumiem ale rozszerzeniem .ini to raczej średnio da się zainfekować kompa z tego co wiem ;p

a skąd ja wiem że czegoś mi tam nie zbindowałeś? strzeżonego i tak dalej... smile.gif
MateuszS
Ja mam XAMPP'a i mam dokladnie to samo ;/ WTF?! Pokopiowalem wszystko do systemowego co piszecie und das lipen.
erix
http://curl.haxx.se/download.html

Paczka OpenSSL dla Windows.
piotrooo89
Cytat(MateuszScirka @ 26.06.2009, 16:16:49 ) *
Ja mam XAMPP'a i mam dokladnie to samo ;/ WTF?! Pokopiowalem wszystko do systemowego co piszecie und das lipen.

ja zrobiłem wszystkie operacje na tych plikach i hula: http://www.menyhart.net/blog/developer-stu...-curl-on-xampp/
MateuszS
Nie wiedzialem ze trzeba na wszyyystkiich.... jakby nie mogli zrobic jednego.
W kazdym razie nic sie nie zmienilo dalej nie dziala ;/ To samo, nie moze znalesc funkcji
Linek98
Jak włączyłem inforwanie o błędach przy starcie to wyświetliło, że nie może znaleźć modułu php_curl.dll w folderze web serva php/ext a o dziwo po sprawdzeniu znalazłem go w tym właśnie folderze...?

EDIT
Sorry, pomyliło mi się. Wyświetla, że nie może wczytać ;p
MateuszS
Ja probowalem tez sposobem erixa, pobrac i zainstalowac, pobralem, zainstalowalem i lipa
Linek98
Właśnie. Zapomniałem dodać, że w phpinfo nic nie ma o curl.
erix
Cytat
Właśnie. Zapomniałem dodać, że w phpinfo nic nie ma o curl.

To może pora włączyć rozszerzenie w php.ini?
Linek98
W poprzednich postach pisałem, że rozszerzenie jest włączone i nawet dałem plik php.ini...
erix
Skoro nie ma go w phpinfo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to znaczy, że nie jest włączone.

Mówiłem, sprawdź, z którego php.ini korzysta, a Ty swoje...
piotrooo89
mnie się widzi że serwer nie jest zresetowany.
MateuszS
Ja xamppa resetowalem pare razy i reboot kompa robilem...
Linek98
Ale to też wcześniej pisałem, że sprawdziłem i nawet napisałem ;p

Configuration File (php.ini) Path C:\WINDOWS

Loaded Configuration File C:\WINDOWS\php.ini

Server nawet wyłączyłem i włączyłem i to pare razy haha.gif
Pawel_W
też mam webserva, wystarczyło wejść w ustawienia -> biblioteki php i przenieść curllib.dll do aktywnych ;]
Linek98
Nie znalazłem na tej liście biblioteki libcurl ale widze, że aktywna jest php_curl.dll ale jej nie wczytuje bo jak już pisałem wcześniej wyskakuje błąd, że nie znalazł modułu...

PS:
Może chodzi o wersje PHP lub webserva ? >.<

Dobra, działa.

Było trzeba skopiować bibliotekę ssleay32.dll oraz libeay32.dll do katalogu windowsa. Uprzednio kopiowałem tylko libeay32 gdyż piotrooo~(czy jakoś tak ;p) nic nie wspomniał o ssleay32.dll ale po sprawdzeniu tematu zauważyłem, że Savage.Mephisto właśnie to napisał. Widocznie nie zauważyłem wcześniej posta Savage.Mephisto. Mój błąd sorry ;p
Savage.Mephisto
Na przyszłość trzeba uważnie czytać rady kolegów z forum smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.