esesjot
27.06.2009, 08:47:05
Witam,
Chciałbym umieścić taki skrypt na stronie, który pobierałby zdjęcie danej osoby z innej strony, zapisywał na serwerze i w bazie danych, a następnie wyświetlał na stronie.
Przykład: Ktoś odwiedza moją stronę i chce się na nią zapisać. Jeśli nie chce mu się szukać przy rejestracji swojego zdjęcia po całym komputerze, to mógłby podawać swoje imię i nazwisko i skrypt wyszukiwałby zdjęcie na stronie jego profilu na gronie i ściągał to zdjęcie. Oczywiście ta osoba musiałaby podpisać, że zatwierdza, że to jest na pewno jej zdjęcie.
Mam teraz dwa pytania:
1. Jak się za to w ogóle zabrać, czy istnieje coś podobnego, co mógłbym przerobić?
2. Czy to w ogóle jest legalne?
Dzięki za odpowiedź!
Wicepsik
27.06.2009, 08:50:13
Istnieje dużo osób które mają takie same nazwisko i imię. A jak ktoś ma dużo zdjęć to które ściągniesz? Zamiast kombinować to zrób to normalnie. Upload pliku ze zdjęciem.
esesjot
27.06.2009, 09:54:13
Zdaję sobie sprawę z mnogości powtarzających się imion i nazwisk. Załóżmy, że ten problem byłby rozwiązany i, że także ładowałoby się kilka zdjęć, z których można byłoby sobie któreś wybrać, to czy teraz ktoś zna odpowiedzi na moje pytania? Dzięki
scanner
27.06.2009, 10:06:45
Jak już, to lepszym rozwiązaniem byłoby podanie loginu/identyfikatora na gronie. Nie mam tam konta, ale zakładam, że po URLu da się zidentyfikować konkretny profil.
zegarek84
27.06.2009, 10:17:51
najpierw to musisz szukać stron z danymi profilami a dopiero na nich tych zdjęć - czyli jak uż wiesz jak się adresy zmieniają lub umiesz parsować strony (polecam DOM) to wtedy szukasz na takiej stronie lokalizacji obrazka - oczywiscie do pobrania prawidłowej treści strony która wymaga logowania musisz się zalogować - tu polecam CURL'a - potem same obrazki może są zabezpieczone przed hotlinkowaniem więc też tutaj do ich ściągnięcia polecam CURL'a - zawsze możesz inaczej np. fsockopen() jeśli strona też zabezpieczona... jeśli strony ogólno dostępne to wystarczy Ci file_get_contents no i samo copy jeśli url masz ustawione na open - jednak nawet jeśli strony są nie zabezpieczone to nie zawsze możesz sobie ustawić url open więc wtedy samo copy nie zadziała - dlatego czaasem lepiej odrazu zrobić sobie trochu lepsze narzędzie
esesjot
27.06.2009, 11:49:12
Super, dzięki za odpowiedź!
Uważacie, że osoba, która jest właścicielem takiego profilu, może w ten sposób legalnie ściągnąć zdjęcie na moją stronę i wreszcie, czy ja mogę mieć taki skrypt na stronie - czy to zgodne z prawem?
P.S. Rozumiem, że możecie nie odpowiadać już na to pytanie, gdyż nie jest ono stricte związane z programowaniem, ale byłbym wdzięczny. Dzięki
DREEMus
27.06.2009, 13:57:18
Zauważ, że każdy portal ma odpowiednią zmianę na temat praw do zdjęć. Czyli, tylko autor zdjęcia ma do niego prawo (chyba, że pozwoli komuś na jego użycie) ...
A teraz powiedz, skąd będziesz wiedział, że osoba która się rejestruje jest w rzeczywistości tą za którą się podaje?
esesjot
27.06.2009, 16:37:09
Z takiego samego względu, co portale pozwalające uploadować na swój serwer zdjęcia (np. grono, nk itp) wiedzą, że to ludzie, którzy są na obrazkach wrzucają te zdjęcia i to są zdjęcia przedstawiające ich osobę. Jak ktoś mi się podpisze, że użył swojego zdjęcia (np zaznaczy opcje [] - to na pewno jest moje zdjęcie), dlaczego mam nie wierzyć?
Tak samo trzeba by było zabronić zakładania profilu i dodawania zdjęć na wielu popularnych stronach, dopóki ktoś nie zweryfikuje czy ta osoba jest tą, za którą się podaje
DREEMus
27.06.2009, 19:01:38
No to masz dobry przykład z fotki, gdzie co rusz jakaś laska pisze, że ukradli jej zdjęcia...
A na NK masz w brut profili wirtualnych z gwiazdami itd.
Ewentualnie możesz popisać z adminem z grono, czy jest możliwość uwierzytelnienia loginu i hasła, jak zrobiła NK podłączając Allegro. Wtedy będziesz miał 100% pewności ... a potem zdjęcia możesz uploadować tylko z tego nr użytkownika ...
A druga sprawa, każdy portal się broni, że nie odpowiada za to co wrzucają użytkownicy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.