Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Ściąganie obrazków z innej strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
esesjot
Witam,

Chciałbym umieścić taki skrypt na stronie, który pobierałby zdjęcie danej osoby z innej strony, zapisywał na serwerze i w bazie danych, a następnie wyświetlał na stronie.

Przykład: Ktoś odwiedza moją stronę i chce się na nią zapisać. Jeśli nie chce mu się szukać przy rejestracji swojego zdjęcia po całym komputerze, to mógłby podawać swoje imię i nazwisko i skrypt wyszukiwałby zdjęcie na stronie jego profilu na gronie i ściągał to zdjęcie. Oczywiście ta osoba musiałaby podpisać, że zatwierdza, że to jest na pewno jej zdjęcie.

Mam teraz dwa pytania:

1. Jak się za to w ogóle zabrać, czy istnieje coś podobnego, co mógłbym przerobić?
2. Czy to w ogóle jest legalne?

Dzięki za odpowiedź!
Wicepsik
Istnieje dużo osób które mają takie same nazwisko i imię. A jak ktoś ma dużo zdjęć to które ściągniesz? Zamiast kombinować to zrób to normalnie. Upload pliku ze zdjęciem.
esesjot
Zdaję sobie sprawę z mnogości powtarzających się imion i nazwisk. Załóżmy, że ten problem byłby rozwiązany i, że także ładowałoby się kilka zdjęć, z których można byłoby sobie któreś wybrać, to czy teraz ktoś zna odpowiedzi na moje pytania? Dzięki
scanner
Jak już, to lepszym rozwiązaniem byłoby podanie loginu/identyfikatora na gronie. Nie mam tam konta, ale zakładam, że po URLu da się zidentyfikować konkretny profil.
zegarek84
najpierw to musisz szukać stron z danymi profilami a dopiero na nich tych zdjęć - czyli jak uż wiesz jak się adresy zmieniają lub umiesz parsować strony (polecam DOM) to wtedy szukasz na takiej stronie lokalizacji obrazka - oczywiscie do pobrania prawidłowej treści strony która wymaga logowania musisz się zalogować - tu polecam CURL'a - potem same obrazki może są zabezpieczone przed hotlinkowaniem więc też tutaj do ich ściągnięcia polecam CURL'a - zawsze możesz inaczej np. fsockopen() jeśli strona też zabezpieczona... jeśli strony ogólno dostępne to wystarczy Ci file_get_contents no i samo copy jeśli url masz ustawione na open - jednak nawet jeśli strony są nie zabezpieczone to nie zawsze możesz sobie ustawić url open więc wtedy samo copy nie zadziała - dlatego czaasem lepiej odrazu zrobić sobie trochu lepsze narzędzie winksmiley.jpg
esesjot
Super, dzięki za odpowiedź!

Uważacie, że osoba, która jest właścicielem takiego profilu, może w ten sposób legalnie ściągnąć zdjęcie na moją stronę i wreszcie, czy ja mogę mieć taki skrypt na stronie - czy to zgodne z prawem?

P.S. Rozumiem, że możecie nie odpowiadać już na to pytanie, gdyż nie jest ono stricte związane z programowaniem, ale byłbym wdzięczny. Dzięki
DREEMus
Zauważ, że każdy portal ma odpowiednią zmianę na temat praw do zdjęć. Czyli, tylko autor zdjęcia ma do niego prawo (chyba, że pozwoli komuś na jego użycie) ...

A teraz powiedz, skąd będziesz wiedział, że osoba która się rejestruje jest w rzeczywistości tą za którą się podaje?
esesjot
Z takiego samego względu, co portale pozwalające uploadować na swój serwer zdjęcia (np. grono, nk itp) wiedzą, że to ludzie, którzy są na obrazkach wrzucają te zdjęcia i to są zdjęcia przedstawiające ich osobę. Jak ktoś mi się podpisze, że użył swojego zdjęcia (np zaznaczy opcje [] - to na pewno jest moje zdjęcie), dlaczego mam nie wierzyć?

Tak samo trzeba by było zabronić zakładania profilu i dodawania zdjęć na wielu popularnych stronach, dopóki ktoś nie zweryfikuje czy ta osoba jest tą, za którą się podaje
DREEMus
No to masz dobry przykład z fotki, gdzie co rusz jakaś laska pisze, że ukradli jej zdjęcia...
A na NK masz w brut profili wirtualnych z gwiazdami itd.

Ewentualnie możesz popisać z adminem z grono, czy jest możliwość uwierzytelnienia loginu i hasła, jak zrobiła NK podłączając Allegro. Wtedy będziesz miał 100% pewności ... a potem zdjęcia możesz uploadować tylko z tego nr użytkownika ...

A druga sprawa, każdy portal się broni, że nie odpowiada za to co wrzucają użytkownicy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.