Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]MAM 2 problemy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pehaper
Problem z plikiem login.php:
ERROR:
Parse error: syntax error, unexpected T_IF in /var/www/sites/yoyo.pl/p/e/pehaper/login.php on line 8

1. <?php
  2. $db = mysql_query("SELECT * FROM re_users WHERE login='$login' and password='$pass'");
  3. $login_check = mysql_query("SELECT login FROM re_users WHERE login='$login'")
  4. [b]TO jest linia 8-------> if($db == True){[/b]
  5. if($login_check = FALSE){
  6. echo('Podany login nie istnieje...');
  7. }elseif(!empty($login) && !empty($pass)){
  8. echo('Wypełnij wszystkie pola.');
  9. }
  10. echo('Zalogowałeś się pomyślnie')
  11. }else{
  12. echo('Podałeś złe dane');
  13. }
  14. ?>

PROBLEM
  1. <?php
  2. register.php
  3. ?>

ERROR:
Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /var/www/sites/yoyo.pl/p/e/pehaper/register.php on line 19

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO 're_users' ('login', 'password', 'email', 'plec' ,'system', 'imie', 'nazwisko', 'skils', 'przegladarka') VALUES ('$log', sha1($_POST['pass'])' , '$email', '$plec', '$sys', '$name' ,'$name2', '$lvl', '$p')";
  3. ?>
Spawnm
$login_check = mysql_query("SELECT login FROM re_users WHERE login='$login'") <- gdzie ; questionmark.gif

Popraw tytuł tematu na jakiś bardziej sensowny , mówiący o problemie zawartym w treści .
wizard144
  1. <?php
  2. $login_check = mysql_query("SELECT login FROM re_users WHERE login='$login'")
  3. ?>

Dodaj średnik na końcu...

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO 're_users' ('login', 'password', 'email', 'plec' ,'system', 'imie', 'nazwisko', 'skils', 'przegladarka') VALUES ('$log', sha1($_POST['pass'])' , '$email', '$plec', '$sys', '$name' ,'$name2', '$lvl', '$p')";
  3. ?>

Czegoś tu za dużo, nie uważasz ? Za dużo apostrofów przy wrzucaniu hasła do bazy. o 1

poza tym nazwę tabeli podajemy w apostrofach odwrotnych ` ` przynajmniej tak ja się uczyłem smile.gif

Pozdrawiam!

@down

Racja winksmiley.jpg Pomyliłem się winksmiley.jpg
Spawnm
//poza tym nazwę bazy danych podajemy w apostrofach odwrotnych ` ` przynajmniej tak ja się uczyłem...
Raczej nazwę tabeli winksmiley.jpg
wookieb
Cytat(wizard144 @ 28.06.2009, 17:37:37 ) *
poza tym nazwę tabeli podajemy w apostrofach odwrotnych ` ` przynajmniej tak ja się uczyłem smile.gif

Dla mysqla nie ma żadnej roznicy. Natomiast w postgresie jak nazwa tabeli zawiera chocby jedna duza litera to w zapytaniu jej nazwę należy ująć w " ".

A wracając do tematu.
Wstydziłbyś się zakładać taki temat którzy jest poniżej poziomu ludzkiej pracowitości co poświadcza iż jesteś leniem bo jeżeli chodzi o pierwszy błąd to edytor ci takie błędy wyłapuje (nie wspominając o zwykłym SPOJRZENIU ludzkim okiem na kod)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.