Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Maksymalna liczba plików w katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
wookieb
Jaka jest optymalna liczba plików jaką moge trzymać w katalogu.
Czy np wrzucenie do folderu miliona plików nie spowolni ich wyszukiwania i odczytywania?
Swego czasu słyszałem teorię iż optymalna liczba plików w katalogu na serwerze apache to 1000 - 1500, niestety nie wiem czy jest prawdziwa i nie mam nawet jak sprawdzić.
Niestety nie jestem specem od hardware'u oraz systemów plików dlatego zwracam się z tym problemem do was.
Kshyhoo
Im mniej w katalogu tym lepiej. Znam kogoś, kto miał 15tys. plików w katalogu (raporty z walk w .txt). Serwer stanął oczywiście w końcu...
Polecam Ci lekturę tego. Niestety płatne...
wookieb
Na szczęście wiem jak sobie poradzić z takim czymś, lecz nie wiedziałem, czy to w ogóle ma sens. Co prawda nie będą to pliki dostępnie publicznie, do ściagnięcia, tylko pliki cache z danymi wczytywane przez zwykły include.
Dzięki za link.

Akurat pliki to wartości liczbowe wiec dziele je na podkatalogi
np
1 234 567 na 1/234/567.php

W takim razie problem rozwiązany.
Kshyhoo
Niestety, nie mogę wkleić Ci kodu z tej strony ;p Ale napiszę, jakie operacje:
Cytat
zostawiam same cyfry
zamieniam łańcuch znaków na liczbę
zapobiegam przekroczeniu zakresu
konwertuję liczbę na 6-znakowy łańcuch
preg_replace
return
sowiq
Cytat(wookieb @ 30.06.2009, 09:08:35 ) *
Swego czasu słyszałem teorię iż optymalna liczba plików w katalogu na serwerze apache to 1000 - 1500
Tutaj twierdzą, że trochę mniej winksmiley.jpg
erix
http://www.techtalkz.com/suse-linux/156660...-directory.html

Cytat
If your application know the name and call the file, it will not be so slow,
it's just the other way, when listing the contents of a directory.

A tak w ogóle, mogłeś poszukać. tongue.gif
http://www.google.com/search?hl=pl&cli...=Szukaj&lr=
dworakex
Maksymalna liczba plików jest ograniczona systemem plików. Optymalna - zależy od serwera, im mniej tym prawdopodobnie lepiej, ale nie chodzi o to że jak mamy x plików to tworzymy (x-(x%10))/0 katalogów a w nich po 10 plików 0-9.php - to też nie jest optymalne winksmiley.jpg Wiem, wzór trochę zaiwły..
wookieb
Znam bardziej zawiłe smile.gif a ten jest jak najbardziej zrozumiały,
Mówisz że sposób z podkatalogami nie jest też ok ale jest to chyba jedyne najbardziej optymalne rozwiązanie, przy którym zostaje. Chciałem tylko potwierdzić jego słuszność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.