Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML] Części wspólne stron
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
gaculla
Witam serdecznie,

Dajmy na to, że mam 4 podstony w *.php (1,2,3,4). Każda ma wspólny <head>, #footer itd. Do tej chwili umieszczałem w oddzielnym pliku "head.php" znaczniki <head> i przy pomocy <?php include("head.php"); ?> wstawiałem w odpowiednie miejsce.

Menu strony funkcjonuje w oparciu o $_GET (thx dla ludzi z tego forum). Dzisiaj proszę Ciebie elegancko sobie siedzę i robię robotę i zauważam, że mój sposób wklejania części wspólnych kodu jest niedoskonały, gdyż powoduje wstawienie <br /> (nie fizycznie, ale efekt jest taki sam). Strona stała się rozstrzelona (wyższa) o <br />'y.

Czy ktoś ma może jakiś kurs tworzenia dynamicznych struktów/link/radę, jak sprawić, aby include'y odbywały się bez "dodatków"?

Pozdrawiam, gaculla!
erix
Yyyy, ale powinno być ok; pokaż nieco kodu.
Spawnm
Przy utf-8 z bom tak się robi.
Zmień kodowanie pliku na utf-8 bez bom .
gaculla
THX Spawnm - to jest to i niech żyje Notepad++. Poczytam sobie o tym BOM'ie. Ciekawe jak to wpływa na "otoczenie"?

erix - standardowy kodzik na divach z includowanych php'em, uznałem, że kod jest zbędny. W końcu tu sami pro tongue.gif.

Wracając do dynamicznej wersji kodu, mam jeszcze jedno pytano odnośnie tych kursów/linków - to jak? Da radę coś polecić? W tej chwili tworzę pliki php - (index,o-firmie,produkty), ale niektórzy stosują inne rozwiązania. Np. w URL'u widać http://www.nazwa.pl/produkty. To mnie zastanawia. Chodzi mi o stworzenie dynamicznych strunktów SEO-firendly.

BTW - dzięki ludzie, na tym forum się jeszcze nie zawiodłem (no może kilkoma trashami na początku, ale to normalne).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.