Posiadam stronę na której jest galeria ze zdjęciami i aby można było je obejrzeć użytkownik musi być zalogowany i mój problem polega na tym iż 1 osoba się rejestruje i podaje reszcie swój login i hasło i jednocześnie oglądają zdjęcia. Z praktyki wiem że w jednym czasie na 1 loginie przegląda zdjęcia nawet 4 użytkowników jednocześnie. Chcę to wyeliminować i zmusić każdego z tych użytkowników to założenia konta.
Na podstronie z galerią sprawdzam, czy osoba jest zalogowana za pomocą sesji:
<?php // pokaz galerię } else { // powiedz userowi że musi się zalogować } ?>
próbowałem używać
session_regenerate_id()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual , także dodałem regułę do pliku htaccess:
Kod
php_value session.use_only_cookies 1
php_value session.use_trans_sid 0
php_value session.use_trans_sid 0
Oczywiście pozwoliło to wyeliminować spryciarzy, którzy przesyłali link już po zalogowaniu, ale dalej mojego problemu to nie rozwiązało.
Myślałem o tym,żeby stworzyć tabelę z id_usera i id_session i sprawdzać co każde wylistowanie zdjęć czy id sesji zgadza się z orginałem.
Jednak czy to pomoże czy tylko obciąży serwer ? Czy może lepiej wysyłać jakieś ciasteczko, czy też sprawdzać odstęp czasu pomiędzy logowaniami
czy w jakiś sposób sprawdzać czy dany użytkownik jest zalogowany ? (jeśli tak to w jaki ?)
Prosiłbym tych, którzy spotkali się z tym problemem, żeby opisali jak sobie z tym poradzili, może ktoś wklei jakiś kawałek kodu
Z góry dzięki