Mam prosty formularz, który wysyła mi dane do bazy wygląda on tak
<?php <div align="center"> <form method="POST" action="?"> <table> <tr><td>Imię :</td><td><input type="text" name="Imię"></td></tr> <tr><td colspan="2"> <p align="center"><input type="submit" name="Wyślij" value="Wyślij"><p align="center"><input type="reset" name="Wyczyść" value="Wyczyść"></td></tr> </table> </form> ?>
wysyłanie do bazy
<?php $Imie = $_POST['Imię']; $zapytanie = "INSERT INTO `bazy`.`Imiona` ( `id` , `Imię` ) VALUES ( NULL , '$Imie' );"; ?>
Wszystko działa poprawnie ale mam plik wybor.php, w którym wybieram bazę na której operuje i wczytuje w pliku powyżej za pomocą polecenia include, zawartość nowej bazy mi wyświetla poprawnie ale wysyłanie do bazy danych nie działa wyświetla mi tylko pustą stronę z komunikatem "Nie wybrano żadnej bazy danych" Zmienione wysyłanie do bazy zamieszczam poniżej
<?php $Imie = $_POST['Imię']; $zapytanie = "INSERT INTO $nowa.`Imiona` ( $nowa -nazwa wczytanej bazy `id` , `Imię` ) VALUES ( NULL , '$Imie' );"; ?>
Proszę pomóżcie, gdzie robię błąd?
Zmieniłem w formularzu:
<?php <form method=\"POST\" action=\"index2.php?wybierz=$nowa\">"; //jedyne co zostało zmienione ?>
i działa już większość
Jeszcze jedno pytanie jak w tym wypadku zrobić kasowanie rekordów do tej pory miałem to zrobione tak:
<?php <td><a href=\"?usun=" . $k['id'] . "\">Usuń</a></td> ?>
ale teraz nie działa bo jak ma przeładować stronę to wysyła mi informacje o rekordzie do usunięcia ale nie wysyła mi informacji z której bazy czy da się przesłać więcej parametrów za jednym razem np nazwę bazy poprzez <a href> z góry dzięki za odpowiedź