Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wiadomość w czasie rzeczywistym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cudny
Witam

Szybko i na temat:

Pierwsza strona to formularz - powiedzmy imię i nazwisko.
Druga strona odbiera formularz i zapisuje do bazy danych (mysql) obie info.
Teraz administrator musi wiedzieć w czasie rzeczywistym, że ktoś wysłał formularz.
Nie interesuje mnie automatyczne odświeżanie strony. Nie chcę też aby dostawał to na mail'a - ma się wyświetlić na jego panelu (tak jak powiedzmy pogoda na onecie, czy wiadomości odebrane w gmail).
Wszystko pisze w php (no i oczywiście css, html, javascript).
Domyślam się, że można to zrobić w ajax ale nie zabierałem się jeszcze za tą technologię, a nie mam miesiąca aby od nowa się czegoś uczyć.
Może ktoś mi podsunąć jakiś szybki pomysł ?

Dzięki i pzdr
Cudny
scanner
Ajax i odpytywanie serwera.
Albo RIA/AIR/Flex - ale tu nauki jest jeszcze więcej, chociaż efekty, który widziałem na RIA Day 2008 były imponujące.
maly_swd
raczej zostaje ajax...
cudny
Jak ma ktoś chwile to proszę o jakiś przykładowy skrypt, którego nie będę musiał bardzo przerabiać - będę miał się na czym bazować i doczytam czego mi trzeba.

Z góry dzięki.
Pzdr
Cudny
erix
Poszukaj jakiegoś shoutboxa...

Tylko podmodduj, aby chodził dla konkretnego użytkownika; idea będzie taka sama.
nexis
Np. biblioteka jQuery i jej funkcja getJSON. Do tego settimeout z odświeżaniem np. co sekundę.
ladovnik
Poczytaj o tej bibliotece AJAX:
http://mintajax.pl/Przewodnik/Obiekt-Request/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.