Holyboy
25.02.2004, 18:33:57
Witam!
Wlasnie siadlem do planowania mojego nowego projektu i tak naszlo mnie to pytanie - czy moge juz zaczac kozystac z dobrodziejstw XSLT po stronie klienta (wszak IE i Mozilla maja parsery, a Opere sobie daruje)
Z rzeczy ktore wydaja mi sie przemawiac za uzywaniem XSLT :
1. separacja danych i prezentacji, a co za tym idzie
2. odciazenie serwera od generowania prezentacji, co tez pociaga za soba
3. mniejsze dokumenty - mniejszy ruch
W tematyce XML stawiam dopiero pierwsze kroki, tak wiec prosze o wszelkie uwagi z jakimi problemami moge sie zetknac przy tak wykonanym serwisie - idea wydaje mi sie prosta i przejzysta, ale nie wiem jak to sie ma do praktyki.
MaKARON
25.02.2004, 21:03:19
Na XSLT na pewno jest czas, ale czy po stronie klienta? Ja, jak na razie, bez przekonania - pozostaję przy przekształcaniu po stronie serwera. Bycmoze i obciaza serwer, ale przy cache'owaniu nie jest to obciazenie widoczne. Duzym plusem przy tym jest to, ze kazda przegladarka sobie poradzi. Wszak sa to przegladarki HTML
Holyboy
25.02.2004, 21:16:48
Ja natomiast do przeksztalcania na serwerze nie jestem przekonany - wole uzyc Smarty, poniewaz dane i tak pobieram z bazy.
MaKARON
28.02.2004, 09:39:23
W takim momencie to bez sensu... nie mniej jednak generowanie z tego XHTML zeby pozniej zrobic XSLT jest conajmniej tak samo bez sensu...
Seth
28.02.2004, 13:01:27
Najlepie j przemielic XMLa przez XSLT uzywajac php, a stworzony output cacheowac. Wtedy tylko prz zmianie XMLa tworzymy nowy output, wiec az tak nie bedziemy obciazac servera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.