Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: XSLT - czy juz czas?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > XML
Holyboy
Witam!

Wlasnie siadlem do planowania mojego nowego projektu i tak naszlo mnie to pytanie - czy moge juz zaczac kozystac z dobrodziejstw XSLT po stronie klienta (wszak IE i Mozilla maja parsery, a Opere sobie daruje)
Z rzeczy ktore wydaja mi sie przemawiac za uzywaniem XSLT :
1. separacja danych i prezentacji, a co za tym idzie
2. odciazenie serwera od generowania prezentacji, co tez pociaga za soba
3. mniejsze dokumenty - mniejszy ruch

W tematyce XML stawiam dopiero pierwsze kroki, tak wiec prosze o wszelkie uwagi z jakimi problemami moge sie zetknac przy tak wykonanym serwisie - idea wydaje mi sie prosta i przejzysta, ale nie wiem jak to sie ma do praktyki.
MaKARON
Na XSLT na pewno jest czas, ale czy po stronie klienta? Ja, jak na razie, bez przekonania - pozostaję przy przekształcaniu po stronie serwera. Bycmoze i obciaza serwer, ale przy cache'owaniu nie jest to obciazenie widoczne. Duzym plusem przy tym jest to, ze kazda przegladarka sobie poradzi. Wszak sa to przegladarki HTML smile.gif
Holyboy
Ja natomiast do przeksztalcania na serwerze nie jestem przekonany - wole uzyc Smarty, poniewaz dane i tak pobieram z bazy.
MaKARON
W takim momencie to bez sensu... nie mniej jednak generowanie z tego XHTML zeby pozniej zrobic XSLT jest conajmniej tak samo bez sensu...
Seth
Najlepie j przemielic XMLa przez XSLT uzywajac php, a stworzony output cacheowac. Wtedy tylko prz zmianie XMLa tworzymy nowy output, wiec az tak nie bedziemy obciazac servera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.