Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter]Pobieranie danych..
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
kajzur
Witam, mam dośc dużo wpisów w formacie:

link | filename | id

I chciałbym wszystko pobrać i wyświetlić w jakiejś pętli, normalnie robiło się to bez problemu, lecz tutaj go mam.. Więc tak, w modelu mam:

1. <?php
  2. function get_ebooks()
  3.   {
  4.  
  5.   $listing = $this->db->query("select * from `book`");
  6.   $listing = $listing->row_array();
  7.  // $return = $listing['filename'], $listing['link']; // TODO: DOKONCZ TOOO
  8.  
  9.   return $listing;
  10.  
  11.   }
  12. ?>

No i w kontrolerze:

1. <?php
  2. {
  3.  
  4. $this->load->model("Ebook", "book");
  5. $tekst = $this->book->get_ebooks();
  6. //$tekst = array($tekst);
  7.  
  8. print_r($tekst);
  9.  
  10. $this->load->view('page', $tekst);
  11.  
  12. }
  13. ?>

No i zamiast listingu całej bazy mam z print_f:
Array ( [link] => 102cytaty [filename] => 102cytaty.pdf [id] => 1 )

Sądze że błąd tkwi w modelu.. tutaj jest odnosnik do manuala: http://codeigniter.com/user_guide/database/results.html

Proszę o pomoc smile.gif
phpion
Problemem jest pewnie to, że row_array() ustawia się zawsze na pierwszym rekordzie. Aby przeiterować po kolejnych elementach skorzystaj z (podane w linku, który dałeś):
Cytat
In addition, you can walk forward/backwards/first/last through your results using these variations:

$row = $query->first_row()
$row = $query->last_row()
$row = $query->next_row()
$row = $query->previous_row()

By default they return an object unless you put the word "array" in the parameter:

$row = $query->first_row('array')
$row = $query->last_row('array')
$row = $query->next_row('array')
$row = $query->previous_row('array')

albo po prostu skorzystaj z przykładu result() z wykorzystaniem pętli foreach.
kajzur
smile.gif Result jest dobre smile.gif Dzięki smile.gif

A wiecie może jak zrobić, żeby ładować w np jednej funkcji tablice do widoków, i żeby zmienne były dostępne w widokach? Chodzi o to, żeby nie dawać w każdej funkcji tego samego np mam $t['tresc'] i nie chce w każdej funkcji dawać tego tylko np raz w każdej funkcji chce mieć to dostepne, da się tak?
phpion
No to zamiast przekazywać pojedyncze zmienne przekaż całą tablicę do widoku i po sprawie.
kajzur
Ale chodzi o to, że jak przekaże ją w funkcji np kontakt (taka podstrona) to ona nie będzie już na podstronie np oferta..
phpion
W takim razie utwórz sobie jakiś nadrzędny kontroler np. Website_Controller, po którym dziedziczyć będą właściwe np. Contact_Controller, Offer_Controller. W jego konstruktorze stwórz (pobierz z modelu) jakieś globalne dane i przypisz je do szablonu głównego. Niestety nie powiem Ci jak się to robi w CodeIgniter ale w Kohana masz do tego bardzo sprytny Template_Controller. Utwórz coś na wzór niego albo... przejdź na Kohana smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.