Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Własny MMORPG
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Papols
Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum, także chciałem się przedstawić i przy okazji zadać kilka pytań. Odkąd pamiętam zawsze interesowałem się tematyką związaną z powstawaniem stron internetowych. Gdy miałem 10 lat, zakupiłem pierwszą książkę o pt. "Moja pierwsza strona WWW" i od tego zaczęła się moja "zabawa" z tworzeniem stron. Następnie zabrałem się za poważniejsze książki o HTML'u. Obecnie staram się poznać PHP, który jest o wiele trudniejszy od HTML'a i wymaga trochę myślenia, ale daje mi wiele możliwości smile.gif Jestem w posiadaniu trzech książek, które zaczynam czytać: "PHP i MySQL - Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty, PHP i MySQL Kevina Yank'a oraz PHP - Programowanie Gier. Zwracam się do was z pytaniem gdyż mam wiele ciekawych pomysłów i chciałbym je zrealizować

Ile trwa nauka PHP do stopnia, w którym jesteśmy w stanie stworzyć grę w stylu Ogame, The Crims ?

Pozdrawiam
Papols
nmts
Z nudów się wypowiem. Nikt Ci nie powie ile trwa nauka, bo jeden się uczy szybciej, a drugi wolniej, jeden więcej czasu poświęca nauce, a drugi mniej, także nikt Ci nie powie, że jeśli będziesz się uczył przez 2 miesiące to zrobisz grę. Zrobienie gry nie różni się zbytnio od zrobienia jakiejkolwiek innej aplikacji, wystarczy znać podstawy i umieć je wykorzystać aby zrobić grę z tym, że jakość kodu może nie być satysfakcjonująca znając tylko podstawy. Zamiast pytać zabierz się do roboty to się dowiesz. Chociaż z drugiej strony.. odkryłem wzór na długość trwania nauki!

x*z=y
x - średni czas czytania jednej strony w minutach
z - ilość stron
y - średni czas w minutach potrzebny na przeczytanie książki

Nie uwzględniłem czasu potrzebnego na praktykę - możesz spotęgować y^2 i vuala. smile.gif
Moli
Myślę że do roku 3015 napiszesz własną grę smile.gif Tyle trwa nauka smile.gif A na serio, tak jak napisał @mnts, każdy inaczej przyswaja wiedzę, zależy też ile czasu poświęcisz na naukę itp.
Cytat
Zwracam się do was z pytaniem gdyż mam wiele ciekawych pomysłów i chciałbym je zrealizować

To je realizuj, przy pisaniu strony nauczysz się dużo więcej niż z powtarzaniu przykładów z kursów czy książek smile.gif
Kildyt
Kurcze, książki i książki. Ja HTML-a uczyłem się obserwując edycję we frontpage'u. tongue.gif
erix
Cytat
Ile trwa nauka PHP do stopnia, w którym jesteśmy w stanie stworzyć grę w stylu Ogame, The Crims ?

Zależy, jak regularnie kodzisz, jakie masz predyspozycje. Ale myślę, że po nawet pół roku dałbyś radę.

PS. popraw tytuł wątku, bo jest beznadziejny...
Papols
Czyli sporo nauki przede mną graduated.gif

Jestem ciekawy czy ludzie na tym forum to w większości freelancerzy tworzący własne portale czy programiści zatrudnieni w firmach rolleyes.gif

P.S.
Jak można zmienić tytuł wątku ?
skowron-line
Cytat(Papols @ 7.07.2009, 14:29:51 ) *
Czyli sporo nauki przede mną graduated.gif

Jestem ciekawy czy ludzie na tym forum to w większości freelancerzy tworzący własne portale czy programiści zatrudnieni w firmach rolleyes.gif
P.S.
Jak można zmienić tytuł wątku ?

Kliknij na edycję 1 posta i tam będziesz miał możliwość edycji tytułu posta.

A ja pracuje w firmie smile.gif i rozwijam wewnętrzną aplikację.
Pawel_W
ja zajmuje sie php od 5 lat (obecnie mam 15), nie czytalem zadnych ksiazek, tutoriali, po prostu jezeli cos bylo mi potrzebne to korzystalem z manuala

gre w stylu ogame udalo mi sie napisac juz 3 lata temu (ogolnie - to bylo ogame, tylko nieco podrasowane, dla kazdego gracza zmienna pogoda na planecie co 10 minut, od tego uzaleznione wydobycie na planecie itp., tankowanie floty, oraz wiele innych bajerow ^^), nad programowaniem siedzialem dzien w dzien przez wakacje, dlatego dosyc szybko sie go nauczylem ;o wszystko zalezy jak bardzo cie to wciagnie ;]
Fishu
Moim zdaniem bez sensu jest kupowanie książki programowanie gier (ale już ją masz, to trudno ;p). Wpisz sobie w google: Vallheru, Gamers Fusion, vPet itd. i zobacz jak działają takie silniki gier. Jak chcesz zrobić taką statyczną grę a'la gf, to wystarczy znać podstawy php oraz mysql.
P.S. Pawel_W, od którego życia zacząłeś przygodę w webmasterstem ? Jeżeli nie zaczynałeś z php od razu to sądzę, że tak od 8-9 tongue.gif
Papols
Niestety, ale nie mam możliwości edycji pierwszego posta sciana.gif

Dziękuje wszystkim za pomoc cool.gif

Może aby kontynuować temat opisujcie jak wyglądała wasza nauka PHP ?
Spawnm
Nie przesadzasz czasem z rozdawaniem pomógł !?!

Moja nauka php zaczęła się od nauki htmla i kupienia książki php5 i mysql szybki start wyd.2 smile.gif
Moli
Cytat
ja zajmuje sie php od 5 lat (obecnie mam 15) ... gre w stylu ogame udalo mi sie napisac juz 3 lata temu

12 letni geniusz biggrin.gif

Odpowiadając na Twoje pytanie, większość osób tutaj pracuje na etacie jako programista (nie tylko php), sporo osób pracuje na etacie i dorabia zleceniami smile.gif
melkorm
Ja jako programista: (fajny temat by był haha), początki były ciężkie po gastronomiku (sick!) brat (niektórym znany jak FanFataL odchodząc z firmy mnie `polecił` na swoje miejsce gdzie moja znajomość php była hm podstawowa (?), po czym szybkosć nauki dochodziła do prędkości swiatła :]

Obecnie pracuje na pełny etat, jestem bardzo zadowolony z tego co robie i jak, obecnie zacząłem stawiać rzeczy na Zendzie, przyjemny FW.

Jak widzisz każdy zaczynał inaczej, czy to że Ty bćdziesz czytał książki czy manual, czy odrazu przypadkiem zaczniesz pracowac w tej branży nie zmienia faktu że musisz pisać kod,kod,kod i jeszcze raz KOD bez tego nic nie ruszysz.
Papols
Melkorm widzę też z Bydgoszczy rolleyes.gif Przede mną jeszcze trochę nauki w pobliskim elektroniku sadsmiley02.gif

A co do "pomógł" to nie wolno rozdawać go tylu osobom ?
skowron-line
Możesz rozdawać komu chcesz no ale bez przesady.
Fishu
No to ja zacząłem od html, xml i css. Zacząłem się tym interesować, bo mój kolega robił strony na zamówienie, i też chciałem sobie dorobić (mały i głupi), w ciągu 1-2 dni przeistoczyło to się w nałóg i zostało, ostatnio mam 'przerwę' i odpoczywam troszkę od myślenia smile.gif
kajzur
Ja moją znajomość z PHP zacząłem od rozmowy z kuzynem - teraz jest on pracownikiem dobrej firmy, i chodź nie programuje już w PHP, to i tak bardzo dobrze zarabia, i wtedy właśnie on pokazał mi manual i echo winksmiley.jpg Później już poszło jakoś, miałem problem z programowaniem obiektowym, ale jakoś się udało, teraz 'rozpracowywuje' framework'i. winksmiley.jpg
Fishu
echo - funkcję czy ogólnie php ? biggrin.gif
LBO
Ja moją znajomość PHP zacząłem od...... Flasha smile.gif To było jeszcze za czasów playera 5-6 smile.gif Weszła obiektówka do ActionScriptu, zwiększyły się Jego możliwości (dokładniej mówię teraz o XMLSocket) i w ramach nauki koniecznie trzeba było zrobić czat (coś jak dzisiaj własny Blog/CMS/Framework w PHP). Taki prosty client-server-client.

A że serwerów nie było dedykowanych - tak jak dzisiaj - należało, więc napisać autorski. Padło na PHP... Dziś po flashu zostało tylko wspomnienie, ale nie narzekam. To była dobra zamiana.

Pamiętaj, najważniejsza jest pasja. Jeżeli nie zakochasz się w tym co robisz, to nie licz na szybkie postępy. Jeżeli jakieś będą to nikłe i wymuszone - niewarte wysiłku jakie w nie włożyłeś, ani braku satysfakcji.
#luq
Cytat
Zrobienie gry nie różni się zbytnio od zrobienia jakiejkolwiek innej aplikacji

Moim zdaniem różni się i to bardzo.
Większość stronek to zwykłe klepanie kodu, no bo co nieprzeciętnego chce mieć firma na swojej stronce? Co do aplikacji, nawet RIA, to oczywiście do nich umiejętności trzeba mieć większe, ale wydaje mi się, że są raczej prostsze do napisania niż gry via www. Poziom skomplikowania gry jest ogromny i ihmo nie można powiedzieć tak jak w zacytowanym fragmencie.
Moli
Cytat
ale wydaje mi się, że są raczej prostsze do napisania niż gry via www

To zależy od wielkości aplikacji. Gry pisze się trudno, ale normalne gry a nie via www. Przeglądarkowe gry to zwykły kod php + czasem (w obecnych czasach coraz częsciej, ale dla dobrego programisty to żaden problem) ajax.
Pawel_W
Cytat(Moli @ 7.07.2009, 19:17:01 ) *
12 letni geniusz biggrin.gif

Odpowiadając na Twoje pytanie, większość osób tutaj pracuje na etacie jako programista (nie tylko php), sporo osób pracuje na etacie i dorabia zleceniami smile.gif

a żebyś wiedział ^^ 2x laureat wojewódzkiego konkursu informatycznego i matematyczno-przyrodniczego biggrin.gif

a zacząłem tak jak myślicie, od htmla, był konkurs w szkole na stronę o miejscowości, no to się zgłosiłem, a podstaw htmla nauczył mnie tata tongue.gif

niestety siedze tyle przed programowaniem, iż koledzy, którzy myślą, że w tym czasie gram w jakieś gry, uważają mnie za maniaka blink.gif

@LBO
ja niedawno zacząłem uczyć się flasha, wydaje mi sie bardzo fajnym językiem, szkoda tylko że nie ma takiego forum jak to, tylko poświęconego flashowi

aktualnie zajmuje sie zrobieniem "tibii przez przeglądarke" m.in. z użyciem Waszego algorytmu znajdowania drogi czarodziej.gif
blooregard
Cytat
niestety siedze tyle przed programowaniem, iż koledzy, którzy myślą, że w tym czasie gram w jakieś gry, uważają mnie za maniaka

Wiesz co? Jak za 10-15 lat Ty będziesz wziętym programistą i będziesz świetnie zarabiał robiąc to, co lubisz, większość z tych, którzy dzisiaj uważają Cię za "maniaka", będą sączyć browara w pijalce i zastanawiać się, skąd wziąć kasę na następnego, bo zasiłek już się skończył smile.gif
piotrooo89
tylko wiesz popadanie w skrajności też nie jest dobre. albo siedzę cały dzień przed kompem albo żule się z kumplami. chyba nie tędy droga. zrównoważony pogląd to chyba podstawa. że nie wspomnę o robieniu czegoś dla zdrowia, bo siedzenie przed kompem nie wpływa najlepiej na kręgosłup. smile.gif
LBO
Cytat(Pawel_W @ 8.07.2009, 12:04:15 ) *
@LBO
ja niedawno zacząłem uczyć się flasha, wydaje mi sie bardzo fajnym językiem [...]

Na przyszłość - Flash to środowisko i maszyna wirtualna (player). ActionScript to język programowania.

Cytat(Pawel_W @ 8.07.2009, 12:04:15 ) *
[...] szkoda tylko że nie ma takiego forum jak to, tylko poświęconego flashowi

Nie ma? Kiepsko szukałeś biggrin.gif FlashZone.pl

Siedzi tam multum świetnych grafików i programistów.
Pawel_W
Cytat
Nie ma? Kiepsko szukałeś FlashZone.pl

Siedzi tam multum świetnych grafików i programistów.

chodziło mi o to że o wiele trudniej jest tam znaleść potrzebne informacje, kiedyś był mi potrzebny pewien skrypt, bardzo długo szukałem i jednak nie znalazłem winksmiley.jpg
LBO
Cytat(Pawel_W @ 8.07.2009, 14:29:48 ) *
chodziło mi o to że o wiele trudniej jest tam znaleść potrzebne informacje, kiedyś był mi potrzebny pewien skrypt, bardzo długo szukałem i jednak nie znalazłem winksmiley.jpg

Szczerze, nie rozumiem smile.gif Mi tak samo często było trudno znaleźć coś tam, jak tutaj biggrin.gif:D:D
skowron-line
Cytat(blooregard @ 8.07.2009, 10:51:28 ) *
Wiesz co? Jak za 10-15 lat Ty będziesz wziętym programistą i będziesz świetnie zarabiał robiąc to, co lubisz, większość z tych, którzy dzisiaj uważają Cię za "maniaka", będą sączyć browara w pijalce i zastanawiać się, skąd wziąć kasę na następnego, bo zasiłek już się skończył smile.gif

Co to za bzdura, ja w wieku 10 - 15 lat nie mialem nawet komputera, programowaniem zainteresowałem się na studiach i na co marnieszych wykładach czytałem książkę i coś tam klepałem. A wieczornego piwka nigdy nie odmówiłem nikomu.
Okej że siedzisz sobie i dłubiesz w phpie ale bez jaj można sobie wyznaczyć jakies 2,. 3 dni w tygodniu i sobie siedziec po 2h i napewno w dniu kiedy kolega będzie chciał znaleść pracę będzei na to gotowy.
Pawel_W
nie mówie że przeginam z komputerem, ale daniem moich rodziców jeżeli posiedze ponad godzine przed komputerem to trzeba to leczyć, a zdarza mi się to prawie codzień
ciągle powtarzają mi, że pójdę w ślady kuzyna, który "trochę" się zagrał ;p

a co do ruchu to mieszkam na wsi, więc nie ma dnia, żebym nie poszedł z kumplami na 3 godziny w piłke kopać, albo przeszedł się do babci z psem pobawić biggrin.gif

skąd mam tyle czasu?
nie oglądam za bardzo telewizji a wstaję o 5 rano, tak że mam cały dzień wolny rolleyes.gif
#luq
Cytat(Moli @ 8.07.2009, 12:03:20 ) *
Gry pisze się trudno, ale normalne gry a nie via www. Przeglądarkowe gry to zwykły kod php + czasem (w obecnych czasach coraz częsciej, ale dla dobrego programisty to żaden problem) ajax.

Dziwi mnie Twoja odpowiedź.
Tak się składa, że pisałem i typową grę (Tetris w Pascalu) i zaczynałem kiedyś pisać grę typu via www (aktualnie chcę do tego powrócić). Oczywiście masz rację pisząc, że typowe gry piszę się trudno a z webowymi nie jest aż tak źle, natomiast jest to o wiele trudniejsze od pisania średnio zaawansowanych stron dla firm etc. Nie chodzi mi o problemy natury języka. Chodzi o rozplanowanie całej gry, tam bardzo wiele rzeczy jest ze sobą powiązane. Nad samą strukturą bazy trzeba przysiąść, żeby wszystko grało tak jak my tego chcemy. Trudno powiedzieć, że wykorzystuje się jakieś super skomplikowane zapytania SQL, ale nie są to tylko i wyłącznie standardowe
  1. SELECT name FROM TABLE WHERE id = '1'

(oczywiście nie twierdę, że tylko takie zapytania się wykorzystuje przy zwykłych stronkach). Do tego dochodzi łączenie języków - JS, PHP, Ajax. Często jest potrzeba na konstruowanie kodu JS za pomocą kodu PHP zwracanego np. z bazy. Jeśli wykorzystujemy Ajaxa i JS`a to w niektórych przypadkach musimy dość ostrożnie pisać kod aby nie był podatny na ataki.

Podsumowując, nie twierde, że pisanie gier via www jest hiper trudne, ale trudne jest na pewno. Dla początkującego webmastera, który łączy HTML`a z PHP w jednym pliku, nie ma pojęcia o OOP, nie zważa na bezpieczeństo, nie kożysta z żadnego framworka etc. jest raczej nie do napisania. Może inaczej, jest do napisania, ale co z tego wyjdzie...?
Mephistofeles
Ja uważam, że taki początkujący webmaster z poprzedniego postu ma szansę na napisanie gry, i to spore, ale załamie się przy pierwszej próbie jej modyfikacji. Nieprzemyślaną aplikację łatwiej się pisze do momentu jej udoskonalania winksmiley.jpg.
Fishu
Co do siedzenia w domu cały czas, jak nie było co robić (koledzy gdzieś wyjechali lub coś takiego i nie miałem żadnych podopiecznych pod ręką) to zamiast chodzić samotnie po mieście, lub oglądać tv siedziałem na moim skrzypiącym krześle i męczyłem klawiaturę. Tylko nie spadnij do takiego poziomu (chyba, że już spadłeś tongue.gif), że kumpel będzie chciał wyjść na dwór albo coś pogadać, a Ty będziesz się usprawiedliwiał, że ma coś do szkoły albo musisz mamie pomóc i tak w kółko bo to sensu nie ma tongue.gif. Lecz lepsze to niż chodzenie po mieście dumnym i nazywanie się programistą (mam takiego kolegę w szkole, który chyba naoglądał się starych filmów o programistach i od jakiegoś czasu nie myje włosów, może go komputer tak wciągnąl), a zna tylko niecały język c++ i tworząc gry w konsoli.
Riklaunim
Piszę własną grę RPG przez przeglądarkę, można sobie pooglądać co nieco - Wyspa Mrozu i jest to zadanie może nie tyle trudne od strony kodu, ale strasznie czasochłonne. Też zaprojektowanie, zaplanowanie gry, jej zasad wymaga sporej wiedzy, szczególnie konkurencyjnych rozwiązań, w tym elementów, które graczy przyciągają i tych co odpychają od gry.
Kildyt
Jeżeli chcesz się nauczyć programowania na grze to lepiej zacznij od prostych. Nie porywaj się z motyką na słońce bo tylko cię to zniechęci. Wiem z własnego doświadczenia. winksmiley.jpg
chlebik
Riklaumin - no ale klepiesz to w Pythonie tongue.gif

Co do pisania gierek - faktycznie lepiej zaczac od prostych rzeczy. Pisanie wlasnej gierki jest zaj!@#$ rozwijajace, ale wlasnie przy pierwszej lepszej okazji okaze sie, ze nie dajesz sobie rady z jej maintaince lub czymkolwiek innym. Dlatego tez proponuje cos prostego - chocby cos takiego jak stare gierki - idziesz na lokacje, cos tam sie losuje (mozesz podjac zadanie), cos tam mieli i wypluwa widok. System turowy jak widac. Dopiero potem wez sie za bardziej skomplikowane rzeczy, real-time i zabawy z AJAXem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.