Cytat(Moli @ 8.07.2009, 12:03:20 )

Gry pisze się trudno, ale normalne gry a nie via www. Przeglądarkowe gry to zwykły kod php + czasem (w obecnych czasach coraz częsciej, ale dla dobrego programisty to żaden problem) ajax.
Dziwi mnie Twoja odpowiedź.
Tak się składa, że pisałem i typową grę (Tetris w Pascalu) i zaczynałem kiedyś pisać grę typu via www (aktualnie chcę do tego powrócić). Oczywiście masz rację pisząc, że typowe gry piszę się trudno a z webowymi nie jest aż tak źle, natomiast jest to o wiele trudniejsze od pisania średnio zaawansowanych stron dla firm etc. Nie chodzi mi o problemy natury języka. Chodzi o rozplanowanie całej gry, tam bardzo wiele rzeczy jest ze sobą powiązane. Nad samą strukturą bazy trzeba przysiąść, żeby wszystko grało tak jak my tego chcemy. Trudno powiedzieć, że wykorzystuje się jakieś super skomplikowane zapytania SQL, ale nie są to tylko i wyłącznie standardowe
SELECT name FROM TABLE WHERE id = '1'
(oczywiście nie twierdę, że tylko takie zapytania się wykorzystuje przy zwykłych stronkach). Do tego dochodzi łączenie języków - JS, PHP, Ajax. Często jest potrzeba na konstruowanie kodu JS za pomocą kodu PHP zwracanego np. z bazy. Jeśli wykorzystujemy Ajaxa i JS`a to w niektórych przypadkach musimy dość ostrożnie pisać kod aby nie był podatny na ataki.
Podsumowując, nie twierde, że pisanie gier via www jest hiper trudne, ale trudne jest na pewno. Dla początkującego webmastera, który łączy HTML`a z PHP w jednym pliku, nie ma pojęcia o OOP, nie zważa na bezpieczeństo, nie kożysta z żadnego framworka etc. jest raczej nie do napisania. Może inaczej, jest do napisania, ale co z tego wyjdzie...?