Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: baza maili jak wysłać do 5000 osób
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ktosz
witam,
nie wiem jak wyslac maile do 5000 osob. jesli robie normalnie mail(); to po czasie już wgl nie dochodzą do nikogo maile. jeśli przez phpmailer + smtp z interii po czasie również nic sad.gif . jak to wykonać?

proszę o pomoc, pozdrawiam
erix
Porcjować. Było, poszukaj.
ktosz
Szukałem, tylko jakoś mi to nie wychodzi i szukam dalszych wskazówek.
erix
No to jeśli Ci nie wychodzi, to dalej szukaj.

A jeśli masz na myśli konkretne rozwiązanie, to powiedz, co Ci problem sprawia.
ktosz
mógłbym poprosić o link do tego z porcjowaniem?
bo wpisałem porcjowanie tu u was i nic nie było. sad.gif
bialko0019
Cytat(erix @ 7.07.2009, 23:15:59 ) *
Porcjować. Było, poszukaj.

Właśnie sam tego też nie wiedziałem. Chodzi Ci, żeby tą całą bazę podzielić i np. wykonać kilka funkcji mail() ? Np. pierwsza 100 adresów i dalej ? ;p

A ile mniej więcej takich mail() można było by bezpiecznie przesłać ? tzn. ilu odbiorców w jednej funkcji ?
erix
Nie kilka funkcji, tylko rozłożyć wysyłkę w czasie, korzystać z pewnych nagłówków oraz wysyłać w rozsądnej ilości.

Cytat
A ile mniej więcej takich mail() można było by bezpiecznie przesłać ?

Pytaj admina serwera, z którego wysyłasz.

Cytat
tzn. ilu odbiorców w jednej funkcji ?

To zależy. Ale najlepiej dobierać tak, aby były z różnych domen docelowych per rozdanie.
ktosz
jak mam swój serwer too ?

poproszę jeszcze raz o jakiś link ;]
Gelio
Ktosz, nie chodziło o to jaki serwer WWW, tylko poczty. Czyli musiałbyś zapytać administratora interii. Dobrze Ci mówią, że najlepiej w jednym mailu do osób na jednym serwerze (np.: w jednym tylko do interii, w drugim do onetu itd.). Ja bym zastosował tutaj imap. Poszukaj na http://php.net dokumentacji tej funkcji.

Pozdrawiam,
Gelio
sowiq
Cytat(ktosz @ 8.07.2009, 00:22:59 ) *
poproszę jeszcze raz o jakiś link ;]
Jak to niedawno powiedział ktoś mniej lub bardziej mądry: Prosić to sobie możesz smile.gif

1. Nie wiesz jak coś zrobić - pokaż swój kod a pomożemy Ci znaleźć błędy.
2. Nie wiesz jak coś zrobić i Ci się nie chce ruszyć 4 liter - zapraszamy do działu Giełda.
phpion
Cytat(Gelio @ 8.07.2009, 09:00:15 ) *
Dobrze Ci mówią, że najlepiej w jednym mailu do osób na jednym serwerze (np.: w jednym tylko do interii, w drugim do onetu itd.).

~erix miał na myśli zupełnie coś innego więc jeśli nie wiesz/nie rozumiesz to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Najlepiej rozłożyć wysyłkę w jednej turze do adresów z różnych serwerów aby zmniejszyć prawdopodobieństwo oznaczenia wiadomości jako spam.
in5ane
Musisz to zrobić za pomocą crona albo shella (o ile masz dostęp). Powiedzmy dzielisz sobie 5000 e-maili na porcje po 20 e-maili, czyli masz te 250 porcji. I odpalasz crona, w którym ustalasz, że ma wysyłać jedną porcję, następnie 5-10 minut przerwy i kolejna porcja, itd...

Mógłbyś też użyć ajaxa, powiedzmy wykonujesz wysyłkę jednej porcji, później ustawiasz setTimeout na ileś tam sekund/minut i ponownie wykonujesz funkcję/skrypt. Tylko, że przy tym musisz mieć włączone cały czas okno przeglądarki.
bialko0019
może dopytam się już w tym temacie, nie zakładając nowy.

Mam listę przypuśćmy listę 1 000 maili.

Dzielę, by jedna porcja miała po 10 maili, czyli mam 100 stron i by jedna porcja zawierała jak najmniej takich samych serwerów.

Wczytuję pierwszą stronę z pierwszą pocją ( 10 maili z różnych serwerów ). Klikam wyślij do Nich, wyświetla się komunikat o wysłaniu oraz w javie prosty licznik , który po 10min wyświetla alert ze można dalszą. Klikam wyślij następną porcję i znowu wysyła się porcja 10 z rócnych serwerów i znowu odliczanie . Jedyny problem, to że czekać trzeba i samoczynnie wysyłać, bo nie mam dostępu do crona.

Czy takie jest założenie dobre, by zmiejszyć możliwość oznaczenia jako spam ?

I jeszcze jedno. Gdy wysyłam maila do jednej osoby ( jakaś wiadomość z mojej strony ) funkcją mail, w treści nie ma żadnych znacnzików html czy coś, żadnych pbrazków - czysty tekst to i tak mail do spamu wędruje. Może coś w nagłówki dodatkowo wpisać ?

Pozdrawiam

linx
Jak dla mnie to lepiej było by to zrobić z automatu.
Czyli zadania cron i skrypt w php/bash, w bazie danych trzymać adresy mailowe i kolumnę z informację czy wiadomość została wysłana na danych adres.
Ustawić porcjowanie na 20 maili i robić wysyłkę co 10min, to znaczy cron wykonywał by skrypt który sprawdza czy na dany adres już wysłał czy jeśli nie to wysyła i zmienia na wysłane.

Bo takie klikanie jest może i jest fajne jak się wysyła 20-30 maili a nie 1tyś. czy 5tyś.

Poz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.