Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework]Pierwsze kroki
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
phpsuse
Witam,
Zaczynam zabawę z zend FrameWork pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Dotychczas pisałem strony, a właściwie aplikacje w PHP bez używania Frameworków. Strona wyglądała w taki sposób, że składała sie z kilku części tj,
- nagłówek (czyli wszystkie rzeczy związane z HTML, CSS i stroną kodową oraz meta name.
- menu strony
- menu po lewej stronie
- główna część
- stopka
tworzyłem plik np. index.php i includowałem wszystkie pliki ww w odpowiedniej kolejności.
na poczatki wstawiałem jakąś zmienną która mówiła poszczególnym includowanym plikom o tym jaka strona jest otwierana (zaznaczała w menu aktualnie wybrana pozycję itp). (wszystkie includowane pliki w poszczególnych div-ach.

Teraz pytanie jak takie rzeczy rozwiązuje sie w Zend Frameworku. Czytałem o strukturze MVC i o klasach do menu logowania ale nie wiem jak to wszystko razem ugryźć.

Przemek
kajzur
Ogólnie nie znam ZF, ale do tego używa się widoków - to jest właśnie MVC (model ->widok->kontroler) - kontroler przekazuje dane do widoku, które chcesz wyświelić, a w widoku dajesz np echo $text;
omeck
Jak przedmówca wspomniał zainteresuj się wzorcem MVC. Zend Framework jest na tyle luźny, że wcale nie musisz używać MVC (np. używanie samego Zend_Layout, Zend_View), ale jak już ugryziesz MVC, to gwarantuje, że szybko z tego nie zrezygnujesz ;-)

Na początek warto zapoznać się z QuickStart tutorial. Potem w programers' guide poczytaj o Zend_controller, Zend_Layout, Zend_View, Zend_Db nie musi być od razu wszystko, bo trochę tego jest (ponad 200 stron winksmiley.jpg), ale bardzo dokładnie wyjaśnia działanie tych komponentów. Oczywiście warto zapoznać się z innymi komponentami Zend_Registry, Zend_Config, Zend_Auth, Zend_Acl etc. i nie przerażaj się ilością dokumentacji, bo ta wiedza na prawdę przekłada się na znaczne przyspieszenie tworzenia aplikacji!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.