Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktualne kodowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misiek172
Witam.

Stronka sobie dobrze działała i nagle po jakimś czasie pojawiły się krzaczki ale tylko tekstach napisanych w plików, ponieważ w tekstach pobranych z bazy mysql jest OK.

Wszystko jest ustawione na UTF-8
- kodowanie pliku
- kodowanie znaków
- kodowanie bazy danych mysql

Co może być tego objawem i jak to naprawić?

Jakim sposobem sprawdzić aktualne kodowanie strony?

Pozdrawiam, Łukasz.

edit:
to wypluł validator w3c:

Cytat
Sorry, I am unable to validate this document because on line 28 it contained one or more bytes that I cannot interpret as utf-8 (in other words, the bytes found are not valid values in the specified Character Encoding). Please check both the content of the file and the character encoding indication.

The error was: utf8 "\xF3" does not map to Unicode
vokiel
Daj link do strony, i może też tego tekściaka, zobaczymy co z nimi nie tak
misiek172
o to link:

www.businessgrup.pl
blooregard
Te pliki, w których są opcje menu i te inne komunikaty z krzakami ("Witaj użytkowniku", "Zaloguj się", "Hasło"), to są osobno inkludowane albo doczytywane z bazy?
Bo wygląda, że tylko te elementy się krzaczą. I być może problem kodowania dotyczy tylko tych elementów, bo reszta strony wygląda ok.
vokiel
Sama strona jest w porzadku, tekst też, probelemowe są pojedyncze znaki tych dołączanych plików.
Proponuję przejrzeć te pliki np w notepad++ i zobaczyć jakie mają ustawione kodowanie dla pliku, ew przekonwertować na UTF-bez BOM, wgrać i zobaczyć czy to coś pomoże. Jeśli nie, to notepadzie utworzyć nowy plik, otworzyć tamten, ctrl+a -> ctrl+c a nastpenie ctrl+v w tym nowo utorzonym i zapisać zamiast tamtego starego.
Jeśli to nie pomoże to odczytując ten tekst z tych plików sprawdź w jakim są kodowaniu mb_detect_encoding
misiek172
tylko, że właśnie te napisy nie są includowane

ta strona działała dobrze już pół roku i to się stało samo bez jakiejkolwiek ingerencji

edit:

działa już, stworzyłem nowy plik, skopiowałem cała zawartość ze starego i śmiga

nie wiem co mogło być przyczyną :|
Merko
A czym edytujesz pliki?? Notatnikiem?To bardzo mozliwe że zmieniles kodowanie pliku itd jak masz notepada to zobacz jakie masz kodowanie pliku i zmien je na poprawne nawet jesli jest poprawne to zmien jeszcze raz (lubi oszukiwac). Ja polecam PSPad dla mnie najlepszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.