Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem ze zmienna $_POST w formularzu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
byczek1984
Witam
Mam maly problem, chce sprawdzic obecnosc dla wszystkich uczni znajdujacych sie w klasie 1 a. Lista wszystkich uczni zostaje mi wyswietlona i przypisuje albo '+' obecny albo '-' do kazdego ucznia. Wszystko dobrze pracuje natomiast przy dodawaniu do bazy obecnosci '+' i '-' sa dodawane w innej kolejnosci, tzn np 1 uczen kowalski mial '+' natomiast w bazie ma przypisany '-'. Zauwazylem ze skrypt zaczyna dodawac od ostatniego ucznia do pierwszego , zamiast od pierwszego do ostaniego ( tak jak jest wyswietlana lista) . Jak moge to zmienic zeby dodawanie szlo od pierwszego ucznia do ostaniego a nie od ostaniego do pierwszego . Czekam na pomoc.

Tutaj mam 1 skrypt

1. $query="SELECT firstname, surname from student where class='$_SESSION[class]'";
  2. $result=mysql_query($query);
  3. echo "<table border=1 id=tabela>";
  4. echo "<form action=frame_teacher.php method=post>";
  5.  
  6. echo "<tr>";
  7. echo "<td class=dane>Imię</td>";
  8. echo "<td class=dane>Nazwisko</td>";
  9. echo "<td class=dane>Obecność</td>";
  10. echo "</tr>";
  11. while($row=mysql_fetch_row($result))
  12. {
  13.  
  14. echo "<tr>";
  15. echo "<td class=wynik>$row[0]</td>";
  16. echo "<td class=wynik>$row[1]</td>";
  17. echo "<td class=army><select name=sprawdz[]>
  18. <option value=+>+</option>
  19. <option value=->-</option></td>";
  20. echo "</tr>";
  21. }
  22. echo "<tr>";
  23. echo "<td class=army colspan=3 align=center><input type=submit value=Wyślij></td>";
  24. echo "</tr>";
  25. echo "</table>";

Skrypt (nie caly, tylko sedno sprawy) ktory dodaje do bazy danych obecnosc
  1. <?php IF(isset($_POST['sprawdz'][0]))
  2. {
  3.  
  4. $mysql_confirm = base_connect();
  5. $query="SELECT id_student from student where class='$_SESSION[class]'";
  6. $result=mysql_query($query);
  7. $number=mysql_num_rows($result);
  8.  
  9. $cyfra=$number-1; //-1 poniewaz tablica zaczyna sie od 0 (pokazuje liczbe studentow)
  10. $p=$cyfra;
  11.  
  12. while($row=mysql_fetch_row($result))
  13. {
  14. $result_sprawdz=$_POST['sprawdz'][$p];
  15. echo $result_sprawdz; //i tutaj mi wyswietla obecnosc od ostaniego studenta do pierwszego , jak zrobic zeby bylo od pierwszego do ostatniego (tak jak jest lista studentow na 1 skrypcie)
  16. }
  17. }
Wicepsik
  1. SELECT id_student FROM student WHERE class='$_SESSION[class]' GROUP BY `id` DESC

id - numer ucznia?
byczek1984
Tak id_student, 1 skrypt jest w porzadku wyswietla mi od 1 studenta do ostaniego, natomiast w 2 skrypt dodaje mi obecnosci od ostaniego do pierwszego ? (chce zeby dodawac mi wedlug kolejnosci studentow czyli od 1 do ostaniego) questionmark.gif

Oki dziala Dzieki Wicepsik:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.