Mam maly problem, chce sprawdzic obecnosc dla wszystkich uczni znajdujacych sie w klasie 1 a. Lista wszystkich uczni zostaje mi wyswietlona i przypisuje albo '+' obecny albo '-' do kazdego ucznia. Wszystko dobrze pracuje natomiast przy dodawaniu do bazy obecnosci '+' i '-' sa dodawane w innej kolejnosci, tzn np 1 uczen kowalski mial '+' natomiast w bazie ma przypisany '-'. Zauwazylem ze skrypt zaczyna dodawac od ostatniego ucznia do pierwszego , zamiast od pierwszego do ostaniego ( tak jak jest wyswietlana lista) . Jak moge to zmienic zeby dodawanie szlo od pierwszego ucznia do ostaniego a nie od ostaniego do pierwszego . Czekam na pomoc.
Tutaj mam 1 skrypt
$query="SELECT firstname, surname from student where class='$_SESSION[class]'"; $result=mysql_query($query); echo "<table border=1 id=tabela>"; echo "<form action=frame_teacher.php method=post>"; echo "<tr>"; echo "<td class=dane>Imię</td>"; echo "<td class=dane>Nazwisko</td>"; echo "<td class=dane>Obecność</td>"; echo "</tr>"; while($row=mysql_fetch_row($result)) { echo "<tr>"; echo "<td class=wynik>$row[0]</td>"; echo "<td class=wynik>$row[1]</td>"; echo "<td class=army><select name=sprawdz[]> <option value=+>+</option> <option value=->-</option></td>"; echo "</tr>"; } echo "<tr>"; echo "<td class=army colspan=3 align=center><input type=submit value=Wyślij></td>"; echo "</tr>"; echo "</table>";
Skrypt (nie caly, tylko sedno sprawy) ktory dodaje do bazy danych obecnosc
<?php IF(isset($_POST['sprawdz'][0])) { $mysql_confirm = base_connect(); $query="SELECT id_student from student where class='$_SESSION[class]'"; $result=mysql_query($query); $number=mysql_num_rows($result); $cyfra=$number-1; //-1 poniewaz tablica zaczyna sie od 0 (pokazuje liczbe studentow) $p=$cyfra; while($row=mysql_fetch_row($result)) { $result_sprawdz=$_POST['sprawdz'][$p]; echo $result_sprawdz; //i tutaj mi wyswietla obecnosc od ostaniego studenta do pierwszego , jak zrobic zeby bylo od pierwszego do ostatniego (tak jak jest lista studentow na 1 skrypcie) } }