Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: sesje i licznik z blokada odswiezania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lisu
Oryginalny wątek

Cytat
Jeżeli SID jest za kazdym razem inny (wybierany losowo)

Dla każdego sesji jest taki sam, napisałem, że SID przekazywany jest w URL'u.

Cytat
to powinienes dodac jeszcze jedna kolumne do tabeli licznik gdzie bedziesz trzymal nazwe sesji. Usun kolumne [id] poniewaz kluczem okreslajacym unikatowosc rekordu beda pola [nazwa_sesji].[url] przy kazdym wejsciu niech dodaje nowy rekord. Kolumna liczba hitow jest zbedna poniewaz jeden rekor = jedena wizyta. Warunek jeden: nazwa_sesji musi byc unikatowa.

Nie chodziło mi o zliczenie każdego hita oddzielnie. Tabela licznik może wyglądać następująco:
[id].[url].[iloschitow]
1 index.php 1203
2 galeria.php 12
itd.

Chodzi mi o to, że w każdej sesji (dla której SID jest taki sam) wejście np na galeria.php zostanie zliczone raz pomimo, że user (w czasie 1 sesji) będzie wchodził tam kilka razy. Po zamknięciu sesji dane sesji zostają w tabeli sesje (czyli np IP, id_usera, data), ale informacje gdzie user wchodził mogą zostać utracone - nie zależy mi na tym, żebym wiedział, że w czasie sesji o SIDzie takim a takim, user był na galeria.php, index.php,sexilaski.php.

Cytat
Z mojej praktyki mam tez jak TY po logowaniu jest nadawany numer $log ale licznik odwiedzin ma zrobiony ciasteczkami.

Tzn, że zapisujesz tyle razy ciastko ile user odwiedził stron ?

Cytat
Pytanie do Ciebie: Czego statystyki chcesz trzymac questionmark.gif wejsc z danego hosta questionmark.gif musisz wiecej danych dac.

Hmm, jak widać będę w bazie trzymał tylko podstawowe info o sesji tj kiedy i jaki user się logował. Nie będę zliczał jakie IP pobrało określony plik.

Pzdrwm.
itsme
juz odpowiadam pytaniem jezeli dobrze zrozumialem
chcesz miec ilosc odwiedzin na stronie bezwzgledu gdzie dany user wchodzil.
sprawa prosta tabela WEJSCIA kolumna jedna [SID] kluczem jest ta kolumna... skoro SID jest niepowtarzalny dla kazdego usera (czyli kazdy wchodzxacy na czas pobytu na stronie ma inny numer) nie ma mozliwosci dodania dwoch takich samych wierszy. Puszczas zapytanie do mySQL aby dodal jeden rekord z nazwa sesji jezeli juz taki jest nie doda jezeli nie ma doda - mozesz sobie rowniesz date dopisywac ale to nie ma znaczenia.

ps do wczesniejszego rozwiazania nie pytalem czy podczas pobytu na stronie za kazdym razem SID sie zmeinia tylko czy kazdego usera jest inny.

Pozdrawiam
lisu
No chyba sprecyzuję dalej: smile.gif

A więc mam tabelkę licznik:
[id_strony].[url].[iloscwejsc] np
2 galeria.php 123

oraz sesja:
[id_sesji].[id_user].[data] etc. np
sdjkfh2jh3 23 2002-01-21

I teraz czy mam zrobić tabelę wejscia:
[id_wejscia].[id_sesji].[id_strony]
1 sdjkfh2jh3 2

Chyba tylko w ten sposób mogę sprawdzić czy user o nr sesji sdjkfh2jh3 wchodził na stronę galeria.php i żeby nie zwiększać już [iloscwejsc] dla strony galeria.php.
Jest jedno ale: Zrobi się bardzo dużo rekordów w tabeli wejscia, a te dane są potrzebne tylko na czas sesji. A może mam zrobić dodatkowe pole w tabeli sesja np
[id_sesji].[id_user].[data].[strony]
i w polu [strony] trzymać id_strony1|id_strony2|id_strony3... i później to sprawdzać w php takim niby 'parserkiem' pola [strony] ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.