Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mój własny język - prosze o opinię
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
benio101
Witam serdecznie!

Po przygodzie z BrainF*ckiem i paroma innymi językami dla inteligentnych (ezoterycznymi), sworzyłem własny język ezoteryczny - ELEVATOR.
Prosiłbym o zapoznanie się z nim TUTAJ i oceną (najlepiej w poście), czy jest zrozumiały jego opis i czy sam język jest zrozumiały. Ewentualnie. co powinienem zmienić w opisie, by stał się bardziej czytelny.

Z góry BARDZO dziękuję, Benio101
erix
Popraw dokumentację... Tekst wycentrowany czyta się fatalnie, do tego nie działające wstawki JS...
AxZx
Cytat(benio101 @ 16.07.2009, 18:01:52 ) *
Witam serdecznie!

Po przygodzie z BrainF*ckiem i paroma innymi językami dla inteligentnych (ezoterycznymi), sworzyłem własny język ezoteryczny - ELEVATOR.
Prosiłbym o zapoznanie się z nim TUTAJ i oceną (najlepiej w poście), czy jest zrozumiały jego opis i czy sam język jest zrozumiały. Ewentualnie. co powinienem zmienić w opisie, by stał się bardziej czytelny.

Z góry BARDZO dziękuję, Benio101

to jakiś żart jest czy co?smile.gif
tekstu, który jest na tej stronie nie da się czytać ze zrozumieniem.
Spawnm
Przesadzasz , nawet fajna zabawka smile.gif
SHiP
Ogólnie nie podoba mi się. Ciężko się w tym koduje. No i dodaj obiektówkę...
Spawnm
Ta zabawka była by fajna gdyby leciała w 2 strony -> wpisuję wyraz dostaję 'kod' , i odwrotnie (taki rozbudowany rot_13 winksmiley.jpg )
Jabol
Ogólnie to nie jest to język programowania bo nie można w nim programować. To raczej swego rodzaju kodowanie.
empathon
Generalnie język programowania służy do zapisywania algorytmów. Tu nie masz nawet najprostszych instrukcji warunkowych.
Być może nie do końca wiarygodne źródło ale zawsze: http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_programowania
SHiP
Czyli trzeba jeszcze dodac zmienne, warunkowa i goto i bedzie język full professional
Spawnm
ew. uznać że każda linia to zmienna jeśli nie zaczyna się od jakiegoś ciągu/znaku
dzięki czemu jest ok smile.gif
czyli:

traatatta
@goto:5
weryrewy
eryrey
reyee
eyeryr

tylko uznając że to serio jest język ... to jakie by miało być jego praktyczne zastosowanie ?
Bo tak rot_13 to nie język jak i krzyżówka z czasopisma to nie język programowania, a obecna 'zabawka' bardziej przypomina mi krzyżówkę niż język ...
erix
Goto? snitch.gif
Spawnm
to tylko że tutaj by np działał 1 razowo -> pobierał daną linię zamiast kolejnej smile.gif

hmmm to by nie było goto tylko getLine ...
SHiP
Cytat(erix @ 17.07.2009, 19:45:27 ) *
Goto? snitch.gif

Czemu nie? Na moim Commodore 64 działało =).
Sławo
Strasznie czyta się tą dokumentację co do samego języka to nie mogłeś tego w prosty sposób opisać. Czy to jest faktycznie język
benio101
No tak, racja. Język faktycznie to to nie jest, ale raczej krzyżówka, a moje obawy się spełniły: Dokumentacja nieczytelna.
Postaram się w najbliższym czasie ją napisać na nowo, a do "krzyżówki" dodać ww. opcje, by stała się ona językiem.
Bardzo dziękuję za opnie.
Pozdrawiam, Benio101
Zyx
Bełdzio, ty stworzyłeś szyfr, a nie język programowania. Z Brainfuckiem to nie ma absolutnie nic wspólnego. W dodatku przyczepiłbym się do kwestii ezoteryczności. Tutaj większy nacisk kładziony jest na prezentację nietypowych konstrukcji językowych bądź modeli obliczeń. To, że ciężko się w nich programuje, to bardziej pochodna tych zabiegów wynikająca z naszego przyzwyczajenia do takich języków, jak C++. Natomiast efekty humorystyczne są opcjonalne i często ograniczają się bardziej do opisu, a nie samych właściwości języka. Z czysto naukowego punktu widzenia Brainfuck niczym specjalnym się nie wyróżnia: jest to realizacja w postaci języka pewnego modelu obliczeń tożsamego z chyba nawet bardziej abstrakcyjną dla zwykłego człowieka maszyną Turinga, która to powstała jako wynik bardzo poważnych prac naukowych © by Alan Turing smile.gif. Wywód przydługawy, ale myślę, że może się Tobie przydać, jeśli faktycznie chcesz w to iść.

Jeśli chcesz sobie obejrzeć metodykę/sposób podejścia do tematu, możesz zajrzeć na stronę języka, który stworzyłem z kumplem trzy lata temu: http://revomer.zyxist.com/
Shadowsword
Napisz więcej przykładów i zaznacz na kolorowo jakie części danego słowa się "zabiera". Ja dokumentacji nie zrozumiałem zbytnio, ale jak obejrzałem przykład i przeczytałem jeszcze raz dokumentacje to zrozumiałem haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.