Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stabilność APC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ucho
Witam. Na pewno wielu z was stosuje jakiś opcode cache na produkcyjnych serwerach. Mi bardziej zależy na funkcjonalności data cache i chciałem skorzystać z APC ponieważ jest nieco szybsze niż memcache(d) oraz generuje ładne statystyki =)
Niestety o ile na serwerze testowym wszystko śmigało bez problemów przez ponad miesiąc to na produkcyjnym po zaledwie dwóch dniach całość się wykrzaczyła. Zgaduje, że któryś z procesów nie zwolnił semafora i wszystko się zakleszczyło przy próbie zapisu do cache - jedyny komunikat błędu w logach mówi o przekroczeniu limitu czasu wykonywania na instrukcji apc_store.
Czy ktoś jeszcze miał taki lub inne problemy z APC? Znalazłem jakieś opisy watchdogów które resetują Apacha, ale myślałem, że takie rzeczy nie są już potrzebne skoro APC ma być częścią php6 tongue.gif
Zgaduje, że ogólnie na problemy ze stabilnością php pomogła by zmiana trybu pracy apacha z preforked na fastcgi, ale wątpię by w tym konkretnym przypadku to coś zmieniło. A jakie są wasze doświadczenia?
erix
No akceleratory jednak mają wpływ na stabilność, i to dość znaczny.

A już odpalanie wtedy PHP jako modułu Apache, to jest masochizm, sam zresztą widzisz, dlaczego. Spróbuj jeszcze eAccelerator, bo miał wbudowany cache dla własnych danych.

Bądź co bądź - odpalanie przez (F)CGI, to podstawa. Niemniej jednak lepiej by było memcached z tej racji, że jest bardziej odseparowany od APC, czy eAccelerator.

Ostatecznie pozostaje jeszczez shmop. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.