Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Need for Speed, czyli rozważania dotyczące prędkości
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
Stron: 1, 2
DeyV
Od dawna stosowane są mechanizmy służące do zapisywania wyników z bazy danych w plikach tekstowych, w celu przyspieszenie pracy skryptów (cash). I jest to całkiem logiczne, szczególnie w przypadku bardziej złożonych zapytań.
Jednak ostatnio, chyba wraz z pojawieniem się najnowszej wersji xmb_forum (Partagium) zwróciłem uwagę na nową tendencję: zastępowanie plików tekstowych bazą danych. W forum tym wszystkie pliki szablonów (templates) zostały umieszczone w bazie. I przyznam się szczerze, że mocno mnie to zaskoczyło. Bo choć do zalet stosowania zapisu w bazie chyba nikogo nie trzeba przekonywać (łatwość w aktualizacji, katalogowaniu, brak problemów z nadawaniem CHMOD itp.) to jednak przekonany byłem, że rozwiązanie takie musi być o wiele wolniejsze.
Skłoniło mnie to do przeprowadzenia serii testów. Umieszczam tu kilka z wyników, które mam nadzieję skłonią Was do zastanowienie się nad tym tematem. Wszystkie zostały wykonane przy pomocy malutkiego skryptu zapisującego i przeliczającego wyniki, który można ściągnąć stąd:
www.mStudio.nQ.pl/download/scrypty/czas/czas.zip na Windows XP, z Apachem 1,3, php 4.3 oraz MySQL 3.23
A tu jest przykład kodu testów

A1. wyświetlamy zawartość małego pliku (1,4 KB) z pliku tekstowego (wyniki w sekundach):
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0.00299039483070
max czas=0.0046200752;
min_czas= 0.0020439625
suma = 0.0598078966
A2. Ten sam tekst z bazy MySQL zawierającej tylko ten jeden rekord:
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0.00293679833412 (mniej niż z pliku !)
max czas=0.0047850609;
min_czas= 0.0023930073
suma = 0.0587359667
A3. Taki sam tekst, lecz z tabeli zawierającej około 200 rekordów
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0.00319704413414
max czas=0.0045739412
min_czas= 0.0025489330
suma = 0.0639408827

-----------------------------

B1. wyświetlamy zawartość pliku (61 KB) z pliku tekstowego (wyniki w sekundach):
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0. 07095720171928
max czas=0. 1114130020;
min_czas= 0. 0573480129
suma = 1. 4191440344
B2. Ten sam tekst z bazy MySQL zawierającej tylko ten jeden rekord:
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0. 09079620242119  
max czas=0. 1551539898;
min_czas= 0. 0670330524
suma = 1. 8159240484
B3. Taki sam tekst, lecz z tabeli zawierającej około 200 rekordów
Cytat
Ilość prób=20
średni czas = 0. 08866938948631
max czas=0. 1459870338
min_czas= 0. 0688790083
suma = 1. 7733877897
Podsumowanie:
Pliki rzeczywiście zazwyczaj są szybsze, ale nie tak bardzo, jak by się mogło wydawać. Zaskakujące efekty dało również porównanie wyników MySQL. Okazało się, że wielkość bazy (przynajmniej w porównaniu 1-200) nie ma wpływu na prędkość wykonywania zapytań. Czasami wręcz (sic!) większa baza jest szybsza...
Co o tym sądzicie?
itsme
Jezeli chodzi o mnie to ja zawsze bylem bazodanowcem i wszystko pakowalem w baze. mySQL daje to czego z txt nie osiągniesz - dane statystyczne - praca z baza z zalozenia jest znacznie latwiejsza.

Szybkosc otwierania strony to jeden z glownych czynnikow na ktory zwraca uwage uzytkownik internetu. I w momencie kiedy mySQL szwankuje na serverze to czas otwierania strony moze maaaaxymalnie sie zwiekszyc. Dzis mialem ta przykrosc na home.pl (wielki dostawca ale mySQL szwankuje tam juz od tygodnia).

Konczac jestem zawsze i wszedzie za baza danych ....

Pozdrawiam
scanner
Odkąd przerzucilem sie z plików na BD, to nie mam zamiaru wracać. Od zawsze otwieranie, zamykanie i operacje na plikach byly czyms czego nie lubiłem. A to że czasami troszke wolniejsze? Niech będzie i wolniejsze, jesli tylko jest wygodniejsze.
DeyV
Jednak pojawia się pytanie: Jak daleko się posuwać?
Przecież można by w bazie przechowywać praktycznie wszystko.
Już wspomniałem o plikach cashu - może zamiast plików warto by używać mechanizmów zapisujących wyniki trudniejszych zapytań z bazy właśnie w bazie?
Na innym Topicu na tym forum poruszony jest temat przechowywania zmiennych sesjowych w bazie. Czy ma to sens?
A może posuniemy się do skrajności, i zaczniemy przechowywać w bazie również pliki, choćby grafikę?
Czy gdzieś tu zaczyna się paranoja?
kurtz
Cytat
Od dawna stosowane są mechanizmy służące do zapisywania wyników z bazy danych w plikach tekstowych, w celu przyspieszenie pracy skryptów (cash).

cos co moze umkleo - kiedy umiejetnie cachujemy "ile sie da" wyniki skryptow (chociaz ich fragmentow) jestesmy nie tylko dostarczyc tresc szybciej ale i funkcjonowac w miare stabilnie gdy wlasnie zabraklo bazy danych (np padla).

wczoraj uswiadomilem sobie ze jesli wystarczajaco dobrze sie usiadzie to nawet gdy bedziemy mieli krytyczne padniecie bazy danych seriws bedzie chodzil zachowujac wszystkie pozory.
dragossani
Prędkość liniowego odczytu danych z bazy jest zwykle porównywalna z odczytem z systemu plików. Tutaj nie ma co szukać przewagi któregoś z rozwiązań - jeśli wszystko jest dobrze skonfigurowane to różnice powinny być na poziomie błędu statystycznego.
Co innego jeśli chcemy czegoś poszukać - tutaj baza jest absolutnie bezkonkurencyjna. Dlatego jeśli potrzebujemy wydajności, najlepiej trzymać co się da w bazie danych i zadbać równocześnie o to, żeby sama baza i sprzęt na którym pracuje były skonfigurowane optymalnie. Na co warto zwrócić uwagę?

Jeśli to możliwe, należy przygotować sobie osobną maszynę dla bazy danych i połączyć szybką sieciówką z serwerem www. Najważniejszymi elementami serwera bazodanowego są dyski twarde i pamięć ram. Jeśli chodzi o dyski to świetnie podnosi wydajność konfiguracja typu raid-0. Jeśli musimy liczyć się z kosztami to możemy zacząć od kupna płyty głównej z kontrolerem raid (zwykle różnica cenowa jest niewielka) i dwóch identycznych dysków twardych ATA. Dobrze jeśli dysk ma 8MB cache - przy intensywnym użytkowaniu jest to ważne. Dla przykładu w hurtowni Maxtor DiamondMax +9 80 GB (ATA/133, 8MB cache) kosztuje około 500 PLN. Połączenie dwóch takich dysków w system raid-0 daje nam jeden dysk o pojemności 160GB, w dodatku o wydajności 195% pojedynczego. Jeśli ktoś cierpi na nadmiar gotówki to polecam specjalny kontroler scsi raid i do tego kilka dysków takich jak np. Seagate Cheetah X15K.3 36.7 GB - to cudeńko ma 15.000 obr./min i średni czas dostępu na poziomie 4,3 ms - tylko niestety słono kosztuje. Ram powinien być szybki, ale nie należy przesadzić. DDR-433MHz Corsair we wspólpracy z Athlonem 2000+ zachowuje się nieprzewidywalnie. Najlepiej zadbać po prostu o synchronizację procesora z ramem. Czyli np. Athlon 2600+ (szyna 333MHz) i DDR-RAM Kingston'a 333MHz to najzdrowsze zestawienie.

Kilka słów o konfiguracji MySQL'a. Zakładam, że jeśli ktoś wydał kasę na sprzęt to teraz chce oszczędzić na sofcie i instaluje na serwerze linuxa - słuszne posunięcie. :wink: tongue.gif Jak powinien wyglądać plik konfiguracyjny MySQL'a? Oczywiście muszą w nim być podstawowe informacje:
Kod
[mysqld]

#kodowanie znaków

language = polish

default-character-set = latin2

#katalog z danymi

datadir = /home/mysql/data

#pliki logów

log = /var/log/mysql/mysqld.log

log-update = /var/log/mysql/modify.log
Logi mogą nam oczywiście zacząć rosnąć w niepochamowanym tempie, w związku z czym trzeba pomyśleć o ich rotacji. Jeśli chodzi o dostosowywanie ustawień bazy danych do specyfiki sprzętowej to warto zerknąć do przykładów w podkatalogu /support-files. Dobre dobranie buforowania pozwoli nam wycisnąć ze sprzętu co się da. Jeśli mamy niezbyt wydajną platformę sprzętową nasz plik my.cnf może wyglądać tak:
Kod
#Ustawienia globalne klientów

[client]

#password             = your_password

port                  = 3306

socket                = /tmp/mysql.sock

#Ustawienie serwera

[mysqld]

language              = polish

default-character-set = latin2

datadir               = /home/mysql/data

log                   = /var/log/mysql/mysqld.log

log-update            = /var/log/mysql/modify.log

port                  = 3306

socket                = /tmp/mysql.sock

skip-locking

set-variable          = key_buffer=16M

set-variable          = max_allowed_packet=1M

set-variable          = table_cache=64

set-variable          = sort_buffer=512K

set-variable          = net_buffer_length=8K

set-variable          = myisam_sort_buffer_size=8M

#log-bin

server-id             = 1

[mysqldump]

quick

set-variable          = max_allowed_packet=16M

[mysql]

no-auto-rehash

[myisamchk]

set-variable          = key_buffer=20M

set-variable          = sort_buffer=20M

set-variable          = read_buffer=2M

set-variable          = write_buffer=2M

[mysqlhotcopy]

interactive-timeout
Jeśli natomiast kupiliśmy sobie mocny serwer to musimy umożliwić mysql'owi wykorzystanie go odpowiednio. Co warto więc zmodyfikować?
Kod
#w sekcji mysqld

[mysqld]

set-variable = key_buffer=384M

set-variable = table_cache=512

set-variable = sort_buffer=2M

set-variable = record_buffer=2M

set-variable = thread_cache=8

set-variable = myisam_sort_buffer_size=64M

#jeśli mamy więcej niż 1 procek

set-variable = thread_concurrency=8

#w sekcji myisamchk

[myisamchk]

set-variable = key_buffer=256M

set-variable = sort_buffer=256M
To tyle w zarysie jeśli chodzi o wydajność samej bazy danych.
Seth
A co sadzicie o XMLu jako pewnym zamienniku bazy danych przy malych projektach ?

P.S. Doszyly mnie sluchy, ze nowy system Redmonda ma posiadac system plikow oparty o baze danych, tak wiec to co mowicie o przechowywyaniu plikow graficznych itp w bazie chyba ma jakies uzasadnienie. Poza tym sam w pracy mam doczynienia z systemem plikow opartych o baze danych.
dragossani
Od biedy można spróbować posłużyć się XML'em jako zamiennikiem bazy danych ale musisz wtedy obsłużyć wszystkie operacje wyszukiwania, dodawania i zamiany na poziomie php, a takie technologie jak XMLQuery są jeszcze bardzo niedojrzałe. Natomiast świetnie sprawdza się XML przechowywany w bazie danych. Do pewnego poziomu abstrakcji przechowujesz dane w polach bazy danych, a poniżej tego poziomu w XMLu (w jednym z pól bazy). Np. przechowując artykuły możesz datę publikacji, tytuł i autora przechowywać w osobnych polach, a sam artykuł z podziałem na paragrafy, sekcje, cytaty, słowa kluczowe itd. trzymać w jednym z pól w XML-u. W Oracle'u możesz nawet wydawać zapytania do wnętrza tego XML'a ale jak wiadomo na komercyjną licencję Oracle'a mało kogo stać. Postgres jeszcze tego nie umie (o MySQL'u nawet nie wspominam, bo projektanci głośno się wypowiedzieli, że nawet nie mają planów się za coś takiego brać). Mimo wszystko jest to wygodne. Można sobie wyszukać co trzeba z bazy, a potem XML + parser z php zapewnią prawidłowe formatowanie itp.
Seth
Czyli XML tylko jako wzorzec ?
dragossani
No, powiedzmy jako źródło informacji na poziomie szczegółowym.
Seth
juz rozumiem
Mati
Ja tam uważam, że każdy musi subiektywnie podejśc do tego zagadnienia. Uświadomoić sobie co jest dla niego ważniejsze = wygoda tworzenia, czy mikrosekundowe zyski w oglądaniu.
Picia
Heh. Nie wiem co powiedziec.
Na plikach zaczynalem ale to przeszlosc. Potem dlugo dlugo mysql.

Ostatnim czasem jednak nie korzystam z mysqla. Zaczalem uzywac PostgreSQLa i Interbase'a(FireBird).
Aktualnie mam na swoim 486 80 MHz 16 MB Ramu smile.gif odpalonego php 4.2.3 i Psosstgresa 7.2 + FireBird juz nie pamietam jaki tongue.gif.
okolo 1-3 minut zajmuje mi wylistowanie 20000 rekordow z warunkiem (WHERE KOD=.....). Podobny okres czasu zajmuje mi wylistowanie WHERE + LIKE kilka razy winksmiley.jpg. To na Interbasie - jego odpowiedniku FireBirdzie.
Własnie importuje 20000 rekordow do PostgreSQLa w ktorym robilem juz kilka rzeczy, chce porownac ich szybkosci. MySQLa porzucilem bo nie daje juz takich mozliwosci, poza tym do zastosowan komercyjnych trzeba miec na niego licencje....
Brakuje mi w ankecie czegos takiego jak Bazy Danych inne niz mysql winksmiley.jpg.

Pozdrawiam
Omega
W sumie pliki są bardziej powszechne... W necie o free MySQL dość trudno... A dla małych porcji informacji pliki to niezłe wyjście... Ale osobiście przystaję za MySQL... 8)
e-Gandalf
Cytat
MySQLa porzucilem bo nie daje juz takich mozliwosci

Jakich konkretnie? Pytanie troche podchwytliwe, wiem czego brakuje w MySQL, ale uwazam, ze w wiekszosci zastosowan widoki nie sa niezbedne, a subquery, tranzakcje itp. juz MySQL 4.1 ma.
Natomiast z cala pewnoscia MySQL jest najszybszy z wymienionych.

Cytat
, poza tym do zastosowan komercyjnych trzeba miec na niego licencje....

O... to ciekawe. Mozesz podac odpowiedni fragment licencji? Kiedys trwala o tym dyskusja na pl.comp.www i stanelo na tym, ze jednak nie jest potrzebna. Ze platna licencja jest potrzebna, tylko kiedy MODYFIKUJESZ zrodla MySQLa.
Omega
Z tego co wiem płatna licencja jest potrzebna gdy za MySQL pobiera sie pieniądze czy jakoś tak...
Picia
Wlasnie najbardziej potrzebne mi sa widoki smile.gif (laczenie tabel i inne...) Mozliwosc implementacji skryptow perlowych, laczenia tabeli....

Druga sprawa jest to, ze tak narawde licencji nie czytalem, ale ostatnio bardzo duzo grup dyskusyjnych zwiedzalem smile.gif a tam kilka razy bylo to poruszane, ale potem tego sam poszukam w warunkach licencyjnych smile.gif. Fakt faktem ze mysql jest najprostszy smile.gif
borec
ja tam jestem za mysql

po 1. 0.001 sek to dla mnie niezbyt duzo, a wygoda jest o wieeele wieksza.
po 2. pliki zawsze doprowadzaly mnie do szalu
po 3. jak sie ma szybkiego serwa to tylko wygoda sie liczy tongue.gif
e-Gandalf
Cytat
po 3. jak sie ma szybkiego serwa to tylko wygoda sie liczy tongue.gif

I jeszcze mala odwiedzalnosc...

Gratuluje pomyslu. Przyszlosc programisty, dla ktorego najwazniejsza jest wygoda jest zaprawde swietlana.
squid
Cytat
Jednak pojawia się pytanie: Jak daleko się posuwać?
A może posuniemy się do skrajności, i zaczniemy przechowywać w bazie również pliki, choćby grafikę?
Czy gdzieś tu zaczyna się paranoja?

Wg mnie nie ma tu paranoi trzymanie grafiki w bazach danych to nie nowosc i w pewnych sytuacjach moze sie przydac. Co do predkosci i wydajnosci (jedno i to samo?) pliki nadaja sie do mniejszych stron ale jesli wiecej uzytkownikow kozysta z serwisy baza jest niezbedna chocby ze wzgledu na kolejkowanie zapytan typu insert i select oraz ich priorytety, bazy danych optymalizuja rowniez zapis fizyczny na dyskach inteligentnie rozmieszczajac dane (jak ktos wie co to sa B-drzewa to wie o czym mowie innych odsylam do podrecznikow algorytmiki;-)).
Omega
Pliki są wygodniejsze nie tylko dla mn iejszych stron ale i dla mniejszych skryptów...
lewal
cale rozwazania tocza sie nad przewaga plikow nad baza (czy tez odwrotnie) w trzymaniu danych takich jak grafika - ale niewiedziec czemu nikt nie wspomnial tu o jednej dosc istonej rzeczy - zamiast trzymac grafike, jezyk, etc na dysku mozna to wszystko wrzucic do pamieci,
grafika + jezyk z calej strony przewaznie nie zajmuje wiecej jak kilka M - dla przykladu jezyk z phpBB jesli mnie pamiec nie myli zajmuje raptem kilkadziesiat K, pojedynczy theme to jakies kilkaset k (galeria avatarow, czy jakakolwiek galeria na stronie to oczywiscie inna para kaloszy) dosc duza gra internetowa RedDragon ma grafike ktora zajmuje niecale 2M i mimo ze wspiera 4 jezyki to w sumie wszystkie zwroty zajmuja kilkaset k (200k o ile dobrze pamietam) - to stosunkowo niewiele nawet dla najslabszych serverow - a trzymanie wszystkiego na stale w pamieci powinno w dosc duzym stopniu odciazyc dysk
dla jezyka i jemu podobnych danych warto zastanowic sie nad uzyciem bazy z tabela przechowywana w pamieci - dodatkowo indexowanie zapewnia nam nie tylko szybszy dostep ale i wyszukuwanie (wspomniane b-drzewa)
z grafika jest juz gorzej bo nie da sie tego trzymac w tabelach przechowywanych w pamieci (a moze jest jakis sposob? ) - programista z ktorym wspolpracuje napisal ostatnio prosty serverek ktorego jedynym zadaniem jest trzymanie grafiki - i tak caly html leci z apache'a, a grafa przez inny port
takie rozwiazanie wydaje mi sie najszybsze, choc napewno nie najprostrze - a moze ktos ma inny/lepszy pomysl na przechowywanie tego typu danych?
msulik
Jaką pamięć masz na myśli? Mówisz o shared memory czy o własnym serwerze, który trzyma w pamięci dane, udostępniane na żądanie? Na takie rozwiązanie mało kto może sobie pozwolić.
DaNTe
Cytat
Z tego co wiem płatna licencja jest potrzebna gdy za MySQL pobiera sie pieniądze czy jakoś tak...

Konkretnie to jeżeli sprzedajesz dany produkt z instalką MySQL. Jeżeli mówisz klientowi - musi sobie pan sam zainstalowac serwer MySQL, wtedy nie ma problemu.
dooshek
Z MySQLem jest tak, ze tak na prawde jest bardzo wydajny ale mam wrazenie ,ze czesto ludzie nie potrafia albo go odpowiednio skofigurowac albo dobrze zoptymalizowac tabel (szczegolnie odpowiednie indeksy ale tez dlugosc pol [mozna stosowac char zamiast varchar] stosowanie likeow z % z przodu [zabojcze ale tez da sie to zrobic] itp). Niejednokrotnie spotkalem sie z w ogole nieoptymalizowana baza gdzie zapytania wykonywaly sie kilka (sic!) a nawet nascie sekund. To jest niedopuszczalne! Dzialo sie to na bazie z 20 tys rekordow a pracowalem rowniez na bazach z milionami rekordow - tam juz trzeba ostro optymalizowac - ale jak praktyka pokazuje - się da...

Co do licencji na MySQLa to owszem trzeba go kupic ale tylko jesli dolacza sie jego zrodla do programu ktory sprzedajemy. Co raczej nie dotyczy ludzikow uzywajacych php.

Fakt jest natomiast taki, ze w MySQLu ciagle brakuje wsparcia dla UTFa (przynajmniej w wersji produkcyjnej) nad czym bardzo ubolewam - natomiast wydajnosciowo wypada niezle - czasami tylko trzeba troche poglowkowac, czesto okazuje sie, ze niektore obliczenia moze wykonac sam php o wiele szybciej.

Jesli ktos bedzie zainteresowany moge podac przyklady.
enceladus
Z doświadczenia polecam stosowanie squid-a w roli reverse proxy i ogranicznie logowania z apache,mysql,squida prawie do zera - zapis logów dowala trochę maszynie sad.gif
halfik
Cytat
Z MySQLem jest tak, ze tak na prawde jest bardzo wydajny ale mam wrazenie ,ze czesto ludzie nie potrafia albo go odpowiednio skofigurowac albo dobrze zoptymalizowac tabel (szczegolnie odpowiednie indeksy ale tez dlugosc pol [mozna stosowac char zamiast varchar] stosowanie likeow z % z przodu [zabojcze ale tez da sie to zrobic] itp). Niejednokrotnie spotkalem sie z w ogole nieoptymalizowana baza gdzie zapytania wykonywaly sie kilka (sic!) a nawet nascie sekund.

A i owszem, znaczna część koderów PHPa bazy danych okjarzy tylko z SQL'em i nawet nie wie, że to tylko narzędzie, a cała zabawa polega na projektowaniu samej struktury bazy, na procesie normalizacji etc.

Z drugiej jednak strony, czasem nie można pozwolić sobie na 3 formę normalną, bo kończy się to robiciem tabeli na kilka i albo zapytaniami złożonymi albo kilkoma następującymi po sobie zapytaniami, w celu wyciągniecia konkretnej porcji danych... Na wszystko jest odp. miejsce i czas winksmiley.jpg
RoVeR
Ja używam plikuw *.php jako bazy i mam to co z txt tylko szypszy otczyt.
Do odczytu includuje plik z bazom o mniej więcej takim schemacie:
[php:1:23a0b21ab0]<?php
$zmienna=array();
$zmienna[0]="cos";
$zmienna[1]="costam";
?>[/php:1:23a0b21ab0]
A do zapisu to otwieram plik fopen()'em
halfik
Cytat
Ja używam plikuw *.php jako bazy i mam to co z txt tylko szypszy otczyt....
A do zapisu to otwieram plik fopen()'em

Mimo wszystko na plikach nie mas zdo dyspozycji SQL'a tongue.gif
Napisanie nawawet najprostrzego skryptu operującego na bazie jest dużo wygodniejsze niż napisanie takiegoż samego skryptu pracującego na plikach. No i pozostaje pytanie, czy porwałbyś się pisać serwis średniego rodzaju, który składa się np. z 10-15 sekcja, zawartość każdej z nich generowana dynamicznie i każdą z sekcji można zarządzać z poziomu WWW etc. ? Dla mnie to by było samobójstwo, gdyby któs chciał żebym mu napisał cały serwis na plikach to bym chyba umarł ze śmiechu... tongue.gif
bamboos
Witam!!
Ja na serverze nie mam dostępu do bazy danych, ale nie przeszkodziło mi to, w napisaniu servisu opartego o pliki. Jest rozbudowany panel administracyjny, 4 działy i wszystko się dynamicznie wyświetla, sortuje, wyszukuje. To w gruncie rzeczy nie jest takie trudne ;P
enceladus
Tak wlasnie sobie to czytam i pomyslalem że cała dyskusja nie ma większego sensu - jest próbą podwarzenia czegoś na czym pracuje cały świat i miliardów dolarów które zarobił np. oracle smile.gif Baza danych będzie zawsze bazą danych i NIE MOŻNA porównywać tego z przetrzymywaniem danych w plikach. Dobra baza danych to nie tylko SQL, to funkcje, triggery, transakcje, środowiska w stylu Oracle Forms itp itd.... Wiem że to kosztuje - ale jeśli jest ktoś kto jest gotów za to zapłacić to znaczy że ma to sens.
bigZbig
Powtorze za poprzednikiem, że nie ma sensu prowadzic tej dyskusji bowiem BD to nic innego jak pliki tylko wzbogacone o pewna funkcjonalnosc, ktorej nie sposob przecenic. Mozna sie bawic w pliki jezeli nie mamy dostepu do serwera bazy ale to tak samo jak z uzywaniem recznej pily jak sie nie ma gumowki. Jak chcesz przyciac listewke to brzeszczot moze okazac sie szybszy od pily elektrycznej, ktorej samo uruchomienie i przygotowanie do pracy zajmuje troche czasu, ale sprobuj przy pomocy brzeszczota zrobic zestaw mebli kuchennych.

Co do przechowywania grafik, plikow dzwiekowych, czy filmow w BD to ten pomysl nie jest wcale nowy. W koncu pocos wymyslono obiektowe bazy danych.

Natomiast mam prosbe do dooshek
Cytat
...czesto okazuje sie, ze niektore obliczenia moze wykonac sam php o wiele szybciej.

Jesli ktos bedzie zainteresowany moge podac przykl
ady.

Jestem zainteresowany, ktore obliczenia lepiej powierzyc BD, a ktore php
ActivePlayer
Pisalem ostatnio database_layer z automatyczną obsługą cachowania...
Narazie działa 3 razy wolniej:P niz sam mysql ale jak popracuje nad zamianą serialize() w pętlach na cos wydajniejszego to sie zacznę zastanawiac czy nie zacząc tego uzywac... Pozatym jestem zdania ze przy naprawde prostych skryptach nie warto uzywac baz danych np. Licznik tongue.gif
squid
Cytat(bigZbig @ 2004-08-26 15:52:19)
Natomiast mam prosbe do dooshek
Cytat
...czesto okazuje sie, ze niektore obliczenia moze wykonac sam php o wiele szybciej.

Jesli ktos bedzie zainteresowany moge podac przykl
ady.

Jestem zainteresowany, ktore obliczenia lepiej powierzyc BD, a ktore php

Hmmm, zawsze sie uczylem zeby wszystko co jest mozliwe do wykonania przez baze powierzyc wlasnie jej co wydawalo mi sie logiczne bo. np. kod w c dziala szybcej, baza sama wiec jak skladuje dane i jak najlepiej cos obliczyc nie popbierajac zbednych rekordow jakie byc moze do php trzeba by zwrocic, poza tym optymalizacja - baza danych to takie cos gdzie nie zajmujesz sie jak cos uzyskach tylko powierzasz to bazie danych a setki (tysiace) proramistow tej bazy mysli nad tym jak to zoptymalizowac, dostosowac i zwrocici iednemu userowi to co sobie wymarzyl
Vertical
W bazie po prostu piszesz zapytanie, a baza zwraca wynik... na plikach trudniej jest zrobić coś takiego w dwóch liniach, i to do tego tak przejrzysto.
Krolik
Cytat
Cytat

Z MySQLem jest tak, ze tak na prawde jest bardzo wydajny ale mam wrazenie ,ze czesto ludzie nie potrafia albo go odpowiednio skofigurowac albo dobrze zoptymalizowac tabel (szczegolnie odpowiednie indeksy ale tez dlugosc pol [mozna stosowac char zamiast varchar] stosowanie likeow z % z przodu [zabojcze ale tez da sie to zrobic] itp). Niejednokrotnie spotkalem sie z w ogole nieoptymalizowana baza gdzie zapytania wykonywaly sie kilka (sic!) a nawet nascie sekund.

A i owszem, znaczna część koderów PHPa bazy danych okjarzy tylko z SQL'em i nawet nie wie, że to tylko narzędzie, a cała zabawa polega na projektowaniu samej struktury bazy, na procesie normalizacji etc.

To prawda. Wiedza (wraz z zastosowaniem), czym sie rozni zklastrowane drzewo B+ od indeksu mieszajacego, moze czasem zwiekszyc wydajnosc zapytan o kilka rzedow wielkosci, ale co na to poradzic, kiedy w zwyklym manualu normalnie o takich rzeczach nie pisza.
Pytanie jeszcze, czy i jak syst. BD pozwoli te wiedze wykorzystac.

Natomiast nikt nie wymienil tu jeszcze jednej waznej rzeczy dla ktorej stosuje sie bazy danych: niezawodnosci. Jesli przechowujemy jakies dane w pliku, to mozemy je latwo popsuc/zgubic itd. Jesli przechowujemy je w BD to tez, ale dobre syst. baz danych (Oracle, DB/2, MSSQL, no i ujdzie jeszcze PostgreSQL) daja zwykle porzadny zestaw narzedzi umozliwiajacych uzyskanie bezpieczenstwa danych nawet w przypadku wylaczenia pradu w czasie wykonywania zapytania typu UPDATE. Mysle, ze nawet w przypadku malego sklepu internetowego moze to byc istotne. Nikt chyba nie chcialby, zeby mu oferta kilku tysiecy produktow "poszla z dymem".

Cacheowanie grafiki w pamieci: to jest to co tygryski lubia najbardziej. Nalezaloby to dodac do "wishlisty" php.
awides
mysql -> dane
pliki cache -> buforowanie
ShaXbee
To mój pierwszy post na Forum php Pro. Oby wyszedł dobrze smile.gif

Ponieważ w mojej pracy dyplomowej mam do czynienia z dużą ilością cache-owalnych danych różnego rodzaju (wygenerowane strony, pliki XML, starsze statystyki) postanowiłem przeprowadzić test porównawczy dla różnych rodzajów danych.

Test składa się z 3 plików, 1 jest tworzony podczas pracy. Więcej szczegółów w źródłach.

Wyniki pracy na moim komputerze (Celeron 800, 394MB RAM, Win XP Prof, php 5.0.2):

Include z kodem php: 5.17731785774
Plik z 'serializowana' tablica: 3.72141003609
Tabela MySQL z 'serializowana' tablica: 4.31501793861
Pamięć współdzielona: 0.0416531562805

Edit:
Link do zipa z plikami testu: http://shaxbee.net/benchmark.zip - tym razem Dziala smile.gif

Plik benchmark.php
  1. <?
  2.  
  3. /*
  4.  
  5.  Simple Data Sources Access Benchmark
  6.  Author: Zbyszek \"ShaXbee\" Mandziejewicz
  7.  E-mail: shax at shaxbee dot net
  8.  
  9.  Sharemem benchmark requires enabled module php_shmop.dll (Win) and dosen't run on
  10.  Windows 9x/Me
  11.  
  12.  Before running MySQL Benchmark change _SQL_HOST, _SQL_USER, _SQL_PASS,
  13.  _SQL_DB and execute bench.sql
  14.  
  15.  Results on my machine (Celeron 800, 394MB RAM, Win XP Prof, php 5.0.2):
  16.  
  17. php Included File: 5.17731785774
  18. Serialized file: 3.72141003609
  19. MySQL table: 4.31501793861
  20. Shared Memory: 0.0416531562805
  21.  
  22. */
  23.  
  24.  define(&#092;"_BENCH_INCLUDE\", true); // benchmark include files
  25.  define(&#092;"_BENCH_SERIALFILE\", true); // benchmark files with serialized data
  26.  define(&#092;"_BENCH_SHAREMEM\", false); // benchmark shared memory
  27.  define(&#092;"_BENCH_MYSQL\", false); // benchmark MySQL
  28.  
  29.  define(&#092;"_SQL_HOST\", \"localhost\");
  30.  define(&#092;"_SQL_USER\", \"root\");
  31.  define(&#092;"_SQL_PASS\", \"\");
  32.  define(&#092;"_SQL_DB\", \"test\");
  33.  
  34.  if(!file_exists(&#092;"testinclude.php\")) die(\"Cannot find data source\");
  35.  
  36. // timer class found on forum.php.pl - thx pingu
  37.  class timer{
  38.  
  39. var $time;
  40.  
  41. function start(){ $this->time = microtime(true); }
  42. function stop()
  43. {
  44. return (microtime( true ) - $this->time);
  45. }
  46.  
  47.  };
  48.  
  49.  $time = new timer();
  50.  
  51. // Included file benchmark
  52.  if(_BENCH_INCLUDE){
  53.  
  54.  $time->start();
  55.  for($i=0; $i<5000; $i++) include(&#092;"testinclude.php\");
  56.  echo &#092;"<b>php Included File:</b> \" . $time->stop() . \"<br>n\";
  57.  
  58.  };
  59.  
  60. // Serialized data benchmark
  61.  if(_BENCH_SERIALFILE){
  62.  
  63. // Check that serialized data file exists, if not create it
  64.  if(!file_exists(&#092;"testfile.dat\")){
  65.  
  66. include(&#092;"testinclude.php\");
  67. file_put_contents(&#092;"testfile.dat\", serialize($config));
  68.  
  69. };
  70.  
  71. // Benchmark
  72. $time->start();
  73.  for($i=0; $i<5000; $i++){ unserialize(file_get_contents(&#092;"testfile.dat\")); };
  74.  echo &#092;"<b>Serialized file:</b> \" . $time->stop() . \"<br>n\";
  75.  
  76.  };
  77.  
  78. // MySQL Benchmark
  79.  if(_BENCH_MYSQL){
  80.  
  81. mysql_connect(_SQL_HOST, _SQL_USER, _SQL_PASS);
  82.  mysql_select_db(_SQL_DB);
  83.  
  84.  $time->start();
  85.  for($i=0; $i<5000; $i++){ mysql_result(mysql_query(&#092;"SELECT cache FROM cache WHERE id=1\"), 0); };
  86.  echo &#092;"<b>MySQL table:</b> \" . $time->stop() . \"<br>n\";
  87.  
  88.  };
  89.  
  90. // Shared memory benchmark
  91.  if(_BENCH_SHAREMEM){
  92.  
  93. // Check that shared memory block exists, if not create it
  94. if(!($shnd = @shmop_open(1, &#092;"a\", 0, 0))){
  95.  
  96. $str = serialize($config);
  97. $size = sizeof($str);
  98.  
  99. if(!($shnd = shmop_open(1, &#092;"c\", 0777, 16 + $size))) die(\"Cannot use shmop func.\");
  100.  
  101. shmop_write($shnd, $size, 0);
  102. shmop_write($shnd, $str, 16);
  103.  
  104. };
  105.  
  106. shmop_close($shnd);
  107.  
  108.  $time->start();
  109.  $shnd = shmop_open(1, &#092;"a\", 0, 0);
  110.  for($i=0; $i<5000; $i++){ $size = (integer) shmop_read($shnd, 0, 16); shmop_read($shnd, 16, $size); };
  111.  echo &#092;"<b>Shared Memory:</b> \" . $time->stop() . \"<br>n\";
  112.  
  113.  shmop_delete($shnd);
  114.  
  115.  };
  116.  
  117. ?>

Plik testinclude.php
  1. <?
  2.  
  3. $config = Array(
  4.  
  5. &#092;"debug\" => true,
  6. &#092;"cache\" => false,
  7.  
  8. &#092;"panels\" => Array(
  9.  
  10. &#092;"menu\" => Array(
  11.  
  12. &#092;"use_router\" => false,
  13. &#092;"use_stack\" => false,
  14. &#092;"def_action\" => \"menu/display\"
  15.  
  16. ),
  17.  
  18. &#092;"main\" => Array(
  19.  
  20. &#092;"use_router\" => true,
  21. &#092;"use_stack\" => true,
  22. &#092;"def_path\" => \"List\"
  23.  
  24. )
  25.  
  26. )
  27.  
  28. );
  29.  
  30. ?>

Plik bench.sql
  1. CREATE TABLE `cache` (
  2. `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `cache` tinytext NOT NULL,
  4. PRIMARY KEY (`id`)
  5. ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=2 ;
  6.  
  7. INSERT
  8. INTO `cache` VALUES (1, 'a:3:{s:5:"debug";b:1;s:5:"cache";b:0;s:6:"panels";a:2:{s:4:"menu";a:3:{s:10:"use_router";b:0;s:9:"use_stack";b:0;s:10:"def_action";s:12:"menu/display";}s:4:"main";a:3:{s:10:"use_router";b:1;s:9:"use_stack";b:1;s:8:"def_path";s:4:"List";}}}');

Czekam na opinie i komentarze smile.gif
bela
Cytat
[Error : Błąd]

[404] File Not Found : Plik nie istnieje

a propo winksmiley.jpg
hawk
Pomijając prostą kwestię istnienia lub nie istnienia plików winksmiley.jpg, dochodzimy do prostego wniosku: (de)serializacja jest szybsza niż czysty kod php. I to jest dla mnie ważne. Sam to kiedyś zauważyłem i przerobiłem swój framework. Czytasz XMLa, przerabiasz na obiekt, serializujesz i dalej jest to już szybsze niż napisanie tego samego w php.
ShaXbee
I tu tkwi problem. Uzywam PHP5 i SimpleXML. Niestety po dokonaniu serializacji obiektu z danymi, zapisaniu na dysku i ponownym odtworzeniu wszystko sie sypie. Powod? Brak jawnej definicji obiektow uzytych w SimpleXML. Mozna to jakos obejsc?

Edit:
No i jeszcze jedna sprawa - zacząłem tworzyć klasę umożliwiającą przetrzymywanie 'wirtualnych' plików w shared memory smile.gif Pytanie tylko czy przy odczytywaniu max. 10 'zserializowanych' plikow warto tego uzywac... Zastanawiam sie takze nad napisaniem wlasnego cache handlera w smarty - kazdy output (tak nazywam to co wypluwa z siebie akcja) mialby swoj licznik odwolan i np. 20% najczesciej wywolywanych i przekraczajacych okreslona wartosc stron byloby przechowywanych w shared memory.
hawk
Co do SimpleXML: to jest znany bug php. Workaround: nie serializować SimpleXML. Wydaje mi się, że kiedyś podawałem na tym forum linki do szczegółowego opisu.

Co do shm: a czemu nie użyć po prostu tmpfs? Zaleta: niezależny od rozszerzeń php i od kodu serwisu w ogóle.
bela
Cytat(hawk @ 2005-01-20 14:37:55)
Co do shm: a czemu nie użyć po prostu tmpfs? Zaleta: niezależny od rozszerzeń php i od kodu serwisu w ogóle.

@hawk czym jest tmpfs i daj jakis link winksmiley.jpg
hawk
System plików siedzący w pamięci. Link: http://www.google.pl. Wiem tylko że takie coś istnieje. Zresztą to na pewno nie jedyny system plików w pamięci - jest jeszcze chociażby głupi ramdisk.
Krolik
Linux automatycznie cache'uje pliki w pamieci. Jak jest dostatecznie duzo RAMu, to wszystkie uzywane pliki w koncu wyladuja w pamieci i prawdopodobnie bedzie to szybsze niz jakis wlasny mechanizm napisany w php. Dwa odczyty tego samego pliku pojda duzo szybciej niz dwukrotny czas pojedynczego odczytu. Systemy baz danych tez maja swoj cache - tylko trzeba go dobrze ustawic (nie moze byc za maly, ale tez i nie moze byc za duzy - bo niepotrzebnie bedzie zabieral miejsce, ktore system moglby wykorzystac rozsadniej).

Pamiec wspoldzielona jest chyba kiepskim pomyslem - co jak siadzie prad? Chyba ze tylko do trzymania plikow tymczasowych. Ale nieprzenosne i tez nie tak szybkie jak "normalna" pamiec procesu. I znowu dochodzimy do tego samego - przydalby sie porzadny serwer aplikacyjny dla php.
squid
MySQL i pewnie inne bazy ma typ tabeli ktora przetrzymuje w pamieci RAM nie znam szczegolow ale napewno zwieksza to wydajnac operacji i mamy wielodostep zapewniony przez SZBD smile.gif
NuLL
IMHO - dyskusja lekko pozbawiona sensu - trzebaby określi o jakiej wielkośći serwisie rozmawiamy - ja ostatnio obcuje z cache - czyli pliki i MySQl na spółke i jak narazie jes to najlepsze rozwiązanie - męczę się troche z przepisaniem layera aby współpracował w jakis sensowny sposób - ale jak dla mnie to jest właśnie przyszlość.

Inne moje doświadczenie - buduje system, ktory wszystko cachuje - chhoć jak pisałem, nie wiedziałem, że robie własne to. Owszem serwere musi torche mieć miejsca - ale działa calkeim fajnie - enginek generuje cache, w XML-ku mamy opisik co jest w tym cache i podrzucamy userowi
input -> engine -> output - gdzie engine nie ma nic do gadania co jest wyświetlane. I widze, że takie rozwiązanie ma przyszłośc - tzn. cache smile.gif

PS. Zmieńcie ankietę.
awides
@squid chodzi ci pewnie o HEAP, jest jeden problem - nie mogą posiadać następujących typów kolumn TEXT, BLOB i auto_ increment no i trzeba jeszcze określać parametr max_rows

co do optymalizacji najlepiej sprawdzać zapytania za pomocą explain + buforowanie
NuLL
Trochę odgrzeje jeśli można smile.gif

Co jest lepsze czysty parsing plikow .ini- czy tez cachowanie ich jako np. zserializowana tablica ? Ma ktoś jakieś doświadczenie ?
bela
Hwao gdzieś benchmark zrobił, poszukaj
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.