Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pokazywanie zawartości includowanych plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zwierzołak
witam,

Analizując różne średnie/duże skrypty nie napisane przeze mnie wielokrotnie czuję potrzebę wyświetlenia sobie wszystkiego tak jakby był to jeden plik. Chodzi o to, że jak mam includowanych wiele plików w różnych miejscach to trudniej jest wyszukiwać/ analizować/ zrozumieć kod. Przydało by mi się narzędzie dające np. możliwość rozwijania kliknięciem instrukcji include, żeby pojawiła się jej zawartość. Czy znacie takie narzędzia?
blooregard
NetBeans.

Najeżdżasz sobie na include(...), prawy małs i "Navigate->Go to declaration"
zwierzołak
ok, ta opcja może być przydatna, ale chodziło mi o coś idącego znacznie dalej. Tak żeby zamiast instrukcji include 'plik.php' pojawiła mi zawartość pliku 'plik.php'

albo przynajmniej żebym mógł wyszukiwać coś w pliku z wieloma includami tak, że wyszukiwarka szukała by też danej frazy automatycznie we wszystkich includowanych plikach...

potrzebne mi jest to kiedy analizuję jakiś skrypt i wiem, że coś czego szukam jest w pliku a.php, ale on ma milion includów w różnych miejscach i muszę przeglądać wszystkie po kolei, albo szukać we wszystkich plikach w projekcie, co też jest do bani rozwiązaniem
sowiq
Cytat(zwierzołak @ 21.07.2009, 20:19:48 ) *
potrzebne mi jest to kiedy analizuję jakiś skrypt i wiem, że coś czego szukam jest w pliku a.php, ale on ma milion includów w różnych miejscach i muszę przeglądać wszystkie po kolei, albo szukać we wszystkich plikach w projekcie, co też jest do bani rozwiązaniem
Twoim zdaniem lepiej będzie Ci się analizowało taki jeden ogromny plik? Bo jeśli piszesz średni/duży projekt to ja rozumiem, że masz do czynienia z przynajmniej kilkuset plikami.

Jestem takiego samego zdania jak ~blooregard - NetBeans + Go to declaration.

[edit]
I tu się przekonujesz na własnej skórze jak ważne jest komentowanie i dokumentowanie kodu smile.gif
zwierzołak
hmm to Twoim zdaniem lepiej będzie klikać kilkaset razy prawym myszki i "go to declaration" blinksmiley.gif

Cytat
I tu się przekonujesz na własnej skórze jak ważne jest komentowanie i dokumentowanie kodu smile.gif

owszem, ale mam do czynienia z czyimś dosyć zagmatwanym kodem i szukam metod, żeby go jakoś ogarnąć

może pozostańmy przy tym:
Cytat
albo przynajmniej żebym mógł wyszukiwać coś w pliku z wieloma includami tak, że wyszukiwarka szukała by też danej frazy automatycznie we wszystkich includowanych plikach...
sowiq
Cytat(zwierzołak @ 21.07.2009, 20:51:15 ) *
hmm to Twoim zdaniem lepiej będzie klikać kilkaset razy prawym myszki i "go to declaration" blinksmiley.gif
[Ctrl] + [B] :]
Ja powiem tak - jeśli analizujesz ten kod, żeby się czegoś nauczyć, to może zajmij się jakimś lepiej napisanym? A jeśli analizujesz go, żeby coś poprawić/dopisać, to chyba nie musisz każdego pliku dokładnie przeanalizować?

Pytam, bo jakoś nie widzę większego sensu w takim przebijaniu się na siłę przez wszystko.
zwierzołak
Muszę właśnie coś dopisać/poprawić. Jak otwieram plik "a.php" w przeglądarce, to zauważam jakieś szczegóły, które chcę potem zlokalizować w kodzie, więc otwieram "a.php" w edytorze i używam opcji "szukaj". Ale nie znajduję szukanego elementu bo siedzi w jakimś includowanym pliku "y.php".

Inna rzecz, to np muszę poprawić layout i tagi htmlowe są w różnych includowanych plikach - np tag zaczyna się w jednym pliku, kończy w innym - dużo łatwiej byłoby to ogarnąć jakby połączyć w jeden plik i zwijać/rozwijać sobie tagi w edytorze
sowiq
To powiem Ci tylko jedno - współczuję takiej roboty smile.gif

Akurat nie znam narzędzia, które zamiast linijki z include wstawiłby treść pliku i obawiam się, że taki po prostu nie istnieje, bo... to trochę bez sensu. Po to są include'y/require'y, żeby rozbijać projekt na mniejsze pliki.

Dodam tylko, że w takich IDE jak wspomniany NetBeans jest opcja łatwego wyszukiwania we wszystkich plikach projektu. Możesz być też zainteresowany programem Windows Grep - pozwala on za pomocą wyrażeń regularnych przeszukiwać pliki. Znacznie ułatwia czasami pracę.

Powodzenia, bo wyzwanie masz niezłe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.