Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/SQL] Wyświetlenie następnego rekordu z wyniku wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dag1980
Powiedźmy mam sobie taka tabele klienci jej zawartośc wygląda tak

id klient zapłata
1 klient1 gotówka
2 klient2 karta
3 klient3 karta
4 klient4 gotówka
5 klient5 karta
6 klient6 gotówka
7 klient7 karta

wyświetlam sobie klientów którzy płaca tylko gotówka, czyli
  1. selec * FROM klienci WHERE klient='gotówka'

po kliknieciu na niego wyswietla mi sie na nowej stronie dokładne dane o kliencie adres, telefon i takie tam
i mam takie pytanie, ponieważ chciałbym aby na tej stronie z dokładnymi danymi klienta był link następny i poprzedni i za chiny nie mogę dojśc do tego ja zrobić by po naciśnięciu np. nastepny wyświetlił mi sie następny z wyniku wyszukiwania czyli tych z gotówka.

Pomożecie ?
Fifi209
Możesz cachować wynik zapytania lub wrzucić to do sesji (jakoś nie przekonuje mnie to). Jest kilka rozwiązań.
erix
Cytat
i mam takie pytanie, ponieważ chciałbym aby na tej stronie z dokładnymi danymi klienta był link następny i poprzedni i za chiny nie mogę dojśc do tego ja zrobić by po naciśnięciu np. nastepny wyświetlił mi sie następny z wyniku wyszukiwania czyli tych z gotówka.

Rób tak, jak duże fora: wynik wyszukiwania zapisuj w zserializowanej tablicy do pliku i potem wyniki wyświetlaj a'la: index.php?searchID=df39875239.

Potem sobie po prostu z pliku wyciągasz, jak chcesz. [;
dag1980
No okej, zrobiłem tak, wynik wyświetlenia wyników (czyli wszystkich klientów płacących gotówka ) zserializowałem i zapisałem do pliku, kiedy wybieram konkretnego klienta odczytuje plik i robię unserialize i wszytsko ładnie gra tylko problem mam teraz taki jak że nie wiem jak sprawdzić pozycję wybranego klienta w mojej tablice zunserializowanej bym mógł odczytać następną pozycje z tablicy.

Próbowałem wyszukać poprzez funkcje strpos();

1. <?php
  2. $pos = strpos($tablica, $klient);
  3.  
  4.  
  5. if ($pos === false) {
  6.    echo "String ".$klient." nie został znalaziony w ".$tablica;
  7. } else {
  8.        echo  $pos;
  9. }
  10. ?>

Gdzie $klient to konkretny klient którego wybrałem a $tablica to jest moja tablica którą zunserializowałem

Ale wynik wyszukanie jest NULL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.