1. ACL - w relacji występują typy użytkowników: administrator (mający nieograniczone możliwości zarządzania skryptem), komentator (ten który ma za zadanie jedynie komentować spotkanie z poziomu panelu), opcjonalnie jeszcze edytor statystyk (czyli gole, kartki, zmiany, ale np. nie komentowanie). Dotychczas używałem w swoich projektach biblioteki Zend ACL. Jest ona jednak mocno rozbudowana i wg. mnie zbyt ciężka jak na skrypt, który ma być wydajny i nie pamięciożerny. Pytanie: czy znacie jakieś lżejsze odpowiedniki ZendACL? Nie chodzi o to, że sam nie potrafię znaleźć takiej biblioteki w Googlarce, ale każda reklamuje się, że jest szybka, lekka i łatwa w użyciu. Ale która mówi prawdę?
2. JS, AJAX - podobnie jak wyżej, zawsze używałem JQuery. Wydaje mi się, że do tego projektu jest odpowiedni. Oprócz czatu dla użytkowników, komentarzy dodawanych bez przeładowywania przez komentatorów i tak samo działających zakładek oraz wyświetlanych bez przeładowywania komentarzy, nie planuje żadnych wodotrysków. Czy powiniene znaleźć coś lżejszego? Czy okrajać JQuery? Tylko co z update biblioteki w tym przypadku?
3. Cache. Czy warto cache'ować główną stronę relacji? Tzn. komentarze + statystyki (kartki, zmiany, skład)? Co do komentarzy mam szczególne wątpliwości, zdarza się, że dodaje się kilka komentarzy w ciągu minuty. Czy warto zapisywać statystki - po każdym ich uaktualnieniu - do czystego HTML?
4. Baza danych. Na początku planowałem 'zaoszczędzić' na szybkości, tworząc relację tylko pod MySQL. Później pomyślałem, że to idiotyzm i wykorzystam PDO. Jak duża jest różnica wydajności pomiędzy pisaniem pod konkretny sterownik a PDO? Czy słusznie odrzucam tutaj Doctrine, jako niepotrzebne? Myślę, że nie jest to tak rozbudowany projekt, żeby korzystac w nim z ORM.
Sporo tego napisałem, jeśli gdzieś wyraziłem się bezsensownie, niejasno, przepraszam, poprawię

Aj, prawdę mówiąc, myślałem, że chociaż jedna osoba chętna podzielić się swoim doświadczeniem się znajdzie...