Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odczyt zmiennej z zew. pliku kotry nie jest php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zalew
sprawa jest taka ze dolaczam do skryptu plik zwierajacy szablon htmlowy strony.. i miedzy znacznikami powsadzalem rozne zmienne np $date ... (kotre sa okreslone w pliku kotry dolacza).. przy wywolaniu wszsytkeigo zamiast podstawic pod $date dana zmienna po prostu drukuje na ekran $date ... jak to zrobic , bonie chce zeby osoba edytujaca szablony musiala za kazdym razem plik zaczynac od <? echo
cala noc wertowalem phpnet, probowalem roznymi funkcjami ale nie znalazlem..jak sie robi cos takeigo?
dziekuje
itsme
mała prośbę mam do Ciebie ... przeczytaj to co napiszesz ... musiałem się mocno skoncentrować aby to zrozumieć, masz strasznie dużo literówek.

Masz na dole dwa przyciski PODGLĄD oraz WYŚLIJ

Wracając do tematu... moja wiedza jest skromna na ten temat dlatego wg mnie niestety nie ma możliwości drukowania zmiennej php w szablonie HTML bez <? echo ?> lub <? print ?>. Oczywiście mogą być w środku inne komendy ale znaczników <? i ?> nie pozbędziesz się. Mogę się mylić - jeżeli tak będzie to miło będzie wiedzieć, że jest sposób na rozwiązanie tego problemu.

Pozdrawiam
scanner
ło jezu... Ja proponuję zawrzeć znajomość ze słownikiem, Panią od polskiego, albo chociaż w Wordem.
A co do tego co piszesz. Wydaje mi się, ze próbujesz zrobić cos a'la szablony. Jeśli tak, to proponuję coś co wyczytałem chyba na WebDeveloperze.
Zasada jest taka, że (z tego co zrozumiałem i częściowo używam na mojej stronie):

W pliku HTML masz np: <td>||menu_item||</td>, w pliku php obrabiasz zmienne i dolączasz plik HTML (np. przez file() czy podobnie). W dołączonym pliku zamieniasz ||menu_item|| na zawartość zmiennej $costam i wysyłasz wszystko do przeglądarki.

Na moje potrzeby zrobiłem cos takiego, że w bazie danych trzymam artukuły. Każdy z nich ma miejsce (mała ikonka), które prowadzi do formularza edycji (poprzez logowanie oczywiście). Edytor pobiera treść artykułu z bazy poprzez jego ID. I teraz żeby dla każdego artykułu nie robić linka ręcznie, w odpowiednie miejsce w treści wstawiam ||edycja|| po czym skrypt przy wyświetlaniu treści na widoku normalnycm, zamienia owe ||edycja|| na <a href="index.php?.....&id=xxx">edytuj</a>.

Może troche zawile napisałem, ale całośc opiera sie na zdefiniowaniu zastępstwa dla określonego segmentu strony i podmianie tegoż segmentu na wyjściu na faktyczna (z reguły dynamiczną) część.[/b]
lisu
Cytat
w odpowiednie miejsce w treści wstawiam ||edycja|| po czym skrypt przy wyświetlaniu treści na widoku normalnycm, zamienia owe ||edycja|| na <a href="index.php?.....&id=xxx">edytuj</a>.

Możesz to rozwinąć?. Tzn czy korzystasz z wyr. regularnych czy nie.
Jak proponujesz umieszczenie linków do obrazków (miniaturki też) - zwykłe HTML'owskie czy takie tagi jak na forum ([img]). Nie chcę zliczać ilości wyświetleń obrazka, a jedynie mieć możliwość zmiany katalogu/adresu ze zdjęciami. Np: $sciezka='artykuly/foto/'; a później móc doczepiać tę ścieżkę do adresu zdjęcia. Artykuły trzymam w bazie.
Czy może dobre jest zrobienie tabeli z linkami do zdjęć ?
zalew
>>o jezu... Ja proponuję zawrzeć znajomość ze słownikiem, Panią od polskiego, albo chociaż w Wordem. <<<

oj przepraszam, :/ spojrz na godizne nadania, moglem troche belkotac a zalezalo mi zeby dzis jakies odpowiedzi juz poczytac... sorki za belkot

>>A co do tego co piszesz. Wydaje mi się, ze próbujesz zrobić cos a'la szablony. <<<

w sumie to dokladnie szablony smile.gif, bo tworze klasy dla obslugi baz i zawartosci katalogow, ktore potem bede odpowiednio modyfikowal do poszczegolnych zlecen.. a pliki szablonow chce wlasnie bez zadnych printow zeby grafik mogl czystym kodem sobie wszystko napisac

>>>Zasada jest taka, że (z tego co zrozumiałem i częściowo używam na mojej stronie):
W pliku HTML masz np: <td>||menu_item||</td>, w ...<<<

rozumiem, wpadlem na to bo wlasnie jak lisu wspomnial nawet phpbb tak dziala, ale bylem ciekaw czy da sie jakimis funkcjami obrobic to tak by z dolaczanego tekstu wylapywal zmienne... na poczatku myslalem ze po prstu sie walnalem kombinujac z quote'ami, ale na zaden sposob nie wyszlo... juz myslalem ze to lamerskie i ze po prostu nie wiem :/
a wiec pokombinuje wlasnie z przesztalcaniem stringu

dziekuje za odpowiedzi, sorki jeszcze raz za litetrowki
scanner
Kod
<?php

$query_artykul = sprintf("SELECT id, tresc FROM artykuly WHERE id = %s ORDER BY id DESC", $colname_artykul);

$artykul = mysql_query($query_artykul, $sql) or die(mysql_error());

$row_artykul = mysql_fetch_assoc($artykul);

do {

$co    = '||opcje||';

$na_co = '<a href="index.php?strona=edycja&opcja=artykul&id='.$row_artykul['id'].'">edytuj</a>';

$row_artykul['tresc'] = str_replace($co, $na_co, $row_artykul['tresc']);

echo $row_artykul['tresc'];

} while ($row_artykul = mysql_fetch_assoc($artykul));

break;

?>
Myślę, że to ma jakiś sens - u mnie to działa dobrze smile.gif
iXi
Jeśli się upierasz przy zmiennych a nie template'ach
to można to tak
Kod
function template ($file) {

return addslashes(implode("",file("templates/$file")));

}

$newline = template("header.html");

eval("echo stripslashes("$newline");");

tylko eval ma spore wady.

Pozdr.[/code]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.