Kocurro
24.07.2009, 08:47:54
Witajcie,
pytanie trochę dziwne i z pozoru banalne. Otóż interesuje mnie gdzie mogę dać ogłoszenie, że szukam pracowników / wykonawców zlecenia. Wiem, że na forum można takie ogłoszenia dać ale tutaj głównie programiści PHP. Graficy też są ale to głównie typowi Web więc ciężko znaleźć kogoś kto zna flasha, potrafi robić grafikę na aplikacje desktopowe. Wiadomo o co chodzi ...
W związku z tym - gdzie można dać ogłoszenie, że szuka się pracownika / osoby do wykonania zlecenia :
- programista PHP
- programista .NET
- programista Delphi
- programista Flash
- grafik 2D
- grafik 3D
- grafik flash
- programista Linux
Itp. Ogólnie proszę podajcie miejsca w sieci gdzie można znaleźć ludzi, którzy będą w stanie dobrze wykonać swoją pracę. Jakie macie z tym doświadczenia ?
Pytam ponieważ ostatnio mam coraz więcej pracy i zleceń, potrzebuję więc coraz bardziej wyspecjalizowanych ludzi do pracy i dlatego pytam a wolę uniknąć znajdywania takich stron na google i samemu sprawdzać ... bo po prostu szkoda mi na to czasu
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Piotr Łuczak
Moli
24.07.2009, 09:45:49
Hmm są serwisy typu zlecenia.przez.net i inne webbazarki, na goldenline sporo osób jest, grafików możesz szukać na wyspecjalizowanych serwisach (np. digart, deviantart), flashowców też na jakichś serwisach/forach o tej tematyce. Wydaje mi się że lepiej dla każdego zawodu szukać gdzie indziej niż w jednym serwisie do wszystkiego.
pyro
24.07.2009, 09:58:33
Cytat(Kocurro @ 24.07.2009, 09:47:54 )

- grafik 2D
- grafik 3D
VanillaGroup, mają tymczasowe portfolio w robocie pod adresem s1721.lap.pl/ind.php
To ludzie, którzy pracowali m. in. przy takich grach jak `Wiedźmin`. O amatorszczyźnie nie ma mowy.
Z czystym sumieniem mogę polecić

// edit
Cytat
- programista PHP
Rozejrzyj się
Kocurro
24.07.2009, 10:22:26
Wiesz pyro - tutaj jest strasznie ciężko o dobrego programistę PHP. Na zgłoszenie odpowie masa początkujących, średnich, ceny mówią takie, że licząc moją szybkość pracy to stawka godzinowa nawet ponad 100 pln. Ostatnio na bardzo prostą rzecz do zrobienia ktoś chciał 500 pln. W końcu zgłosił się ktoś inny co zrobił to dobrze, dokładnie tak jak ja chciałem w półtorej godziny
Więc na na pustyni brakuje piasku

Rzecz w tym, że teraz zaczynam pracę nad bardzo poważnym projektem do którego muszę skompletować jakiś rozsądny zespół uczciwych i solidnych ludzi - takich, żebym powiedział co mają zrobić a potem za powiedzmy dwa tygodnie zapytał jak idzie i widział efekty a nie słuchał tłumaczenia typu "kotka mi zdechła".
Boję się, że nawet programistów PHP nie znajdę do tego (chociaż jeden już pisał jakiś czas temu a z tego co widzę to porządny chłop więc jak tylko zacznie się projekt to mu dam robotę).
Dzięki za niektóre pomysły i linki. Może ktoś jeszcze na coś wpadnie.
pyro
24.07.2009, 11:54:20
Skoro potrzebujesz czegoś profesjonalnie w określonym czasie, to może warto nawiązać współpracę z jakąś firmą na zasadzie odszkodowania w razie nie zrobienia czegoś (lub niezgodnie z opisem) w terminie. Tylko wtedy byś musiał szczegółowy opis sporządzić, co generalnie tak czy inaczej trzeba zrobić
batman
24.07.2009, 12:43:04
Cytat
to stawka godzinowa nawet ponad 100 pln
A co w tym dziwnego? Bardziej bym się dziwił, że ktoś bierze mniej niż 100 za godzinę...
A wracając do tematu. Fora i wszelkiej maści webbazary, jak to zostało trafnie nazwane, to najgorsze miejsce do szukania. Chyba, że jest to naprawdę mała rzecz. Jeśli chcesz mieć coś zrobione dobrze, to poszukaj na specjalistycznych serwisach pośrednictwa pracy, a nie na ich karykaturach.
Innym źródłem są znajomi, którzy mogą kogoś polecić. Tutaj masz pewność (o ile możesz ufać swoim znajomym), że polecana osoba dobrze wykona swoje zadanie.
Puciek
24.07.2009, 13:01:42
Czyli chcesz:
- doswiadczonego
- dobrego
- sumiennego
- pewnego
- sprawdzonego
programiste na zlecenie (krotkoterminowe zapewne) za mniej niz 100zl/h ? Zycze powodzenia, zwlaszcza ze cena 100zl/h cie dziwi.
erix
24.07.2009, 15:35:40
Cytat
A wracając do tematu. Fora i wszelkiej maści webbazary, jak to zostało trafnie nazwane, to najgorsze miejsce do szukania. Chyba, że jest to naprawdę mała rzecz. Jeśli chcesz mieć coś zrobione dobrze, to poszukaj na specjalistycznych serwisach pośrednictwa pracy, a nie na ich karykaturach.
Heh, to chyba jest upodlanie, a nie praca... Jak nie zejdziesz do śmiesznego poziomu, to nic nie zyskasz...
Cytat
Innym źródłem są znajomi, którzy mogą kogoś polecić. Tutaj masz pewność (o ile możesz ufać swoim znajomym), że polecana osoba dobrze wykona swoje zadanie.
To chyba najpewniejsze źródło.
nasty
24.07.2009, 18:43:38
Cytat(Kocurro @ 24.07.2009, 11:22:26 )

Wiesz pyro - tutaj jest strasznie ciężko o dobrego programistę PHP. Na zgłoszenie odpowie masa początkujących, średnich, ceny mówią takie, że licząc moją szybkość pracy to stawka godzinowa nawet ponad 100 pln. Ostatnio na bardzo prostą rzecz do zrobienia ktoś chciał 500 pln. W końcu zgłosił się ktoś inny co zrobił to dobrze, dokładnie tak jak ja chciałem w półtorej godziny
Więc na na pustyni brakuje piasku

Rzecz w tym, że teraz zaczynam pracę nad bardzo poważnym projektem do którego muszę skompletować jakiś rozsądny zespół uczciwych i solidnych ludzi - takich, żebym powiedział co mają zrobić a potem za powiedzmy dwa tygodnie zapytał jak idzie i widział efekty a nie słuchał tłumaczenia typu "kotka mi zdechła".
Boję się, że nawet programistów PHP nie znajdę do tego (chociaż jeden już pisał jakiś czas temu a z tego co widzę to porządny chłop więc jak tylko zacznie się projekt to mu dam robotę).
Dzięki za niektóre pomysły i linki. Może ktoś jeszcze na coś wpadnie.
Jest takie bardzo proste równanie w biznesie:
Szybkość x Jakość x Cena = Cto też się tyczy programistów, to też w końcu biznes.
zwierzołak
24.07.2009, 20:56:17
hmm... chyba powinno być:
(szybkość * cena) / jakość = C
dr_bonzo
24.07.2009, 21:10:22
Cytat(zwierzołak @ 24.07.2009, 21:56:17 )

hmm... chyba powinno być:
(szybkość * cena) / jakość = C 
Czyli jak dasz programiscie 4x mniej czasu niz wyznaczyl na projekt, i zaplacisz mu 4x wiecej niz chcial to myslisz ze sie wyrobi?
Oczywiscie zachowujac ta sama jakosc wykonania?
Puciek
24.07.2009, 21:24:07
Cztery razy to mu doby braknie, 2x mozliwe, 3x dla hardkorow ale jednak te 6h trzeba zostawic na sen ;p
zwierzołak
24.07.2009, 21:50:52
Cytat(dr_bonzo @ 24.07.2009, 22:10:22 )

Czyli jak dasz programiscie 4x mniej czasu niz wyznaczyl na projekt, i zaplacisz mu 4x wiecej niz chcial to myslisz ze sie wyrobi?
Oczywiscie zachowujac ta sama jakosc wykonania?
tak, oczywiście zakładając, że będzie pracował w próżni
w realnych warunkach wzór nie zawsze działa idealnie
konys
28.07.2009, 00:18:53
Cytat
@batman
Bardziej bym się dziwił, że ktoś bierze mniej niż 100 za godzinę...
Cytat
@Puciek
programiste na zlecenie (krotkoterminowe zapewne) za mniej niz 100zl/h ? Zycze powodzenia, zwlaszcza ze cena 100zl/h cie dziwi.
W sumie to mnie to nawet zdziwiło - pracuję w UK za niewiele wyższą stawkę i szczerze powiedziawszy nie znam w Polsce programisty zarabiającego 4000/tydzień. Jeśli tak się dziś zarabia w PHP to wracam na łono Ojczyzny
nasty
28.07.2009, 00:47:00
Hmmm to jest prawda. W Polsce żeby mieć regularne 100zl/h x8x22 to jest dosyć ciężko, ale jeżeli patrzeć per projekt to nie jest to niczym nadzwyczajnym.
batman
28.07.2009, 06:43:26
~konys Jest tak jak napisał ~nasty. W "regularnej" pracy jako programista PHP nie wyciągniesz więcej niż 3 - 5 tys na rękę miesięcznie*.
100zł za godzinę tyczy się dodatkowych projektów, które robi się na swoje konto.
* przybliżona wartość dla większych miast w Polsce. Ktoś może zarabiać więcej, ktoś inny mniej.
wlamywacz
28.07.2009, 15:58:26
Poza tym, kto pisząc liczy czas za godziny? Liczy się efekt i zleceniodawcy nie powinno obchodzić w jakim czasie to zrobię. Często bywa tak, że mam gotowe moduły itp. które wystarczy tylko dostosować a trwa to niezbyt długo w porównaniu do napisania całości od nowa jednak efekt jest taki sam. Zdarza się iż za godzinę biorę 30zł a bywa, że biorę 150zł wszystko zależy od zadania i od osoby która to zleca.
batman
29.07.2009, 07:24:36
Cytat
Poza tym, kto pisząc liczy czas za godziny? Liczy się efekt i zleceniodawcy nie powinno obchodzić w jakim czasie to zrobię.
bardzo bym chciał, by każdy zleceniodawca mówił mi takie coś: "Zrób to za tyle i tyle. Jak skończysz daj mi znać".
Cytat
Często bywa tak, że mam gotowe moduły itp. które wystarczy tylko dostosować a trwa to niezbyt długo w porównaniu do napisania całości od nowa jednak efekt jest taki sam. Zdarza się iż za godzinę biorę 30zł a bywa, że biorę 150zł wszystko zależy od zadania i od osoby która to zleca.
Cena jaką ustalasz za projekt nie zawsze musi odzwierciedlać czas, jaki na jego wykonanie poświęcasz. Piszesz, że masz gotowe moduły i z nich korzystasz. Ale moduły te musiałeś wcześniej napisać albo przerobić gotowe. Do tego dochodzi ich utrzymanie i poprawianie ewentualnych błędów.
Kasa jaką płaci klient jest kasą za Twoją wiedzę, a nie sam czas, jaki zajmie Ci stworzenie aplikacji/strony. Przecież musiałeś nauczyć się tego wszystkiego, kupić książki, płacić za prąd, studia, itp. I to wszystko składa się na stawkę godzinową.
sztosz
29.07.2009, 09:06:33
W poście wyżej padają mądre myśli. Bo jeśli ja przykładowo ja potrafię dany problem z komputerem rozwiązać w 5 minut przykładowo, a jakiś kolega po fachu zrobi to w ciągu 5 godzin, bo musi wyszukać informacje w internecie, popróbować rozwiązań etc. To czy ja mam za tą robotę wziąć 60 razy mniej? Mam niejasne wrażenie że powinienem jednak wziąć nawet więcej. oboje rozwiążemy problem, ale dzięki mojej już posiadanej wiedzy zlecający naprawę komputera dzięki temu że wybrał mnie a nie wspomnianego kolegę zaoszczędza 4h 55" które musiał by poświęcić na przestój związany z naprawą/konserwacją.
Tak więc stawka godzinowa jest jak najbardziej słuszna, pytanie co wliczyć do tych "godzin"? Można też podejść do tego tak, że jeśli już napisałem kiedyś jakiś moduł dla kogoś kto mi za niego zapłacił to nie powinienem za jego ponowne wykorzystanie w innym projekcie żądać pieniędzy bo ktoś już za ten moduł mi zapłacił. Nie uważam tego za jakieś strasznie nieuczciwe, tylko trochę utopijne. I nie sądzę że ktoś z was nas tak robi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.