Methuselah
25.07.2009, 12:21:45
Witam,
Planuje zrobić wyszukiwarkę przeszukująca wszystkie treści umieszczone na mojej stronie. Problem jest taki ze większość treści jest nie w bazie danych ale umieszczona bezpośrednio w kodzie HTML. Planowałem odczytać zawartość poprzez użycie file_get_contents a następnie preg_match do wyszukania wpisów i umieszczenia ich w bazie danych gdzie o wiele łatwiej by się wyszukiwało wartości. Jednakże słyszałem ze taki proces który obejmowałby kilkanaście plików zająłby dużo czasu. Poza tym jest problem , gdyż witryna wykorzystuje smarty dla prezentacji części tekstów. Czy mógłby mi ktoś doradzić w jaki sposób cos takie można byłoby osiągnąć?
ayeo
25.07.2009, 12:23:25
Witam!
Zastosuj wyszukiwarkę fulltextową. Oczywiście będziesz musiał zaindeksować w niej wszystkie treści. Więcej w sieci

Pozdrawiam!
skrypta
25.07.2009, 15:18:52
zastanawiales sie nad uzycie guglowej wyszukiwarki, dostepna jest w postaci ajaxowej i standardowej, mozna ladnie wkomponowac w tresc strony i masz pewnosc ze zaindeksuje wszystko
ayeo
25.07.2009, 15:21:23
Google zaindeksuje wszystko z tym, że bez podziału na typy elementów. W swojej wyszukiwarce możesz zaznaczyć że dana treść to na przykład: artykuł, zdjęcie, użytkownik czy co tam jeszcze masz za treści. Chociaż propozycja ~skrypta może się sprawdzić w pewnych warunkach.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.