Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Patentowanie/licencjonowanie swoich skryptów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Witam
Ktoś z was orientuje się jak wygląda patentowanie swoich skryptów?

Ciekawi mnie jak wygląda ten proces.
scanner
http://www.uprp.pl/Polski/Procedura+krajowa/
sztosz
Z tego co pamiętam w Polsce i w całej Unii Europejskiej nie ma paranoi znanej w Stanach Zjednoczonych zwanej patentami na oprogramowanie.
Zyx
Patenty odnoszą się do idei, wynalazku, pomysłu. Gotowy skrypt to produkt i nawet w USA nie podlega procedurze patentowej - nie możesz tam opatentować np. Windowsa czy Linuksa. W przypadku algorytmów i ogólnie oprogramowania, w Europie nie można uzyskać na nie patentów.

Twój skrypt chroni wystarczająco prawo autorskie. Po prostu wybierz/ułóż dla niego licencję, gdzie będą zawarte informacje o tym, co może użytkownik, a czego nie i gotowe.
Rozumiem, po prostu nie wiedziałem jak to ubrać w słowa, ten temat jest dla mnie obcy, dlatego pytam was.

Jeśli chodzi o licencje to jakie mam opcje?
I jak np udowodnić że autorem jakiś aplikacji jest pan XXX a nie YYY? Jest jakiś rejestr takich rzeczy.

Załóżmy teraz hipotetyczną sytuację gdzie jakiś gość wykorzysta mój skrypt i dorzuci do niego swoją licencje gdzie napisze że jej autorem skryptu.
Jak w takim wypadku mogę udowodnić że tak nie jest?

Pytam z ciekawości.
Zyx
Prawo autorskie chroni autora z definicji - nie trzeba swego produktu nigdzie rejestrować. Gdyby ktoś się czegoś takiego dopuścił i byś go pozwał, musisz przedstawić jakieś dowody, oskarżony, także musiałby się wtedy do nich ustosunkować i ew. przedstawić swoje.

Jeśli publikujesz skrypt, to zazwyczaj organizujesz też dla niego jakąś stronę WWW i pojawiają się użytkownicy. Ewentualny plagiator musi się zmierzyć z oczywistym faktem, że jeśli on jest autorem skryptu, to dlaczego jego wersja pojawiła się później, niż Twoja? Rejestracja domeny, konta na hostingu... to wszystko są w tym przypadku Twoje atuty. Tak samo plagiator musiałby wyjaśnić, dlaczego zna skrypt, który rzekomo napisał, gorzej niż ty smile.gif. Uniknąć się tego nie da - trzeba być tumanem i zerowe pojęcie o ludzkiej inteligencji, by splagiatować coś, szczególnie, gdy jest popularne, ale niestety tacy tumani też się rodzą. Tylko w ubiegłym roku została wydana przygodówka, w której pozrzynano tekstury, modele, grafiki i całe lokacje z takich hitów, jak Unreal Tournament czy World of Warcraft. Ja sam miałem też taką sytuację, że dostałem raz skrypt do poprawy i znalazłem tam bibliotekę do cache'owania wyników zapytań z jednego z moich artykułów z pozmienianymi nazwami zmiennych, ale identycznym formatowaniem i strukturą kodu oraz "© by XXX - wszelkie prawa zastrzeżone"... a że artykuł był już w sieci od jakichś 4-5 lat, udowodnienie było trywialne.
właśnie o coś takiego mi chodziło
dziękuje za wyjaśnienie tej kwestii.
Pozdrawiam
sztosz
Są firmy które zajmują się hostowaniem repozytoriów, svn, cvs, część za darmo nawet. Nie ma nic głupiego w tym żeby nawet jak się samemu pisać korzystaj z np. svn dla każdego projektu korzystając właśnie z zewnętrznych serwerów. Daty plików będą jasno wskazywać kiedy napisałeś swój skrypt. Ale to o czym pisze ~Zyx powinno wystarczyć winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.