Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: edycja cname dla subdomeny (domena wydelegowana)
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
bartek443
Witam,

Poniżej opis sytuacji - czy znacie jakieś rozwiązanie pls smile.gif

Nazwa domeny: xxxx.pl
Rejestrator: dropped.pl
Mój serwer (hosting): w home.pl

Zmieniłem ustawienia dns i domena została oddelegowana na home.pl - zamierzam zbudować tam portal.
Chciałbym jednak aby subdomena kredyty.xxxx.pl działała w systemie partnerskim bankier.pl. W tym celu wg założeń systemu trzeba w ustawieniach cname dla subdomeny ustawić wpis cname: cname.systempartnerski.pl

Moje pytanie - czy da się to zrobić , jeśli tak to jak smile.gif

W panelu home.pl utworzyłem subdomenę kredyty.xxxx.pl lecz nie mam możliwości ustawienia wpisów cname (taka opcja jest tylko dla domen zarejestrowanych przez home.pl). Mogę jedynie subdomenę na podkatalog. Może umieszczenie pliku z jakimś kodem umożliwi zmianę cname dla subdomeny?

Pls help, jestem początkującym webmasterem.
flashdev
Oczywiście, że można to zrobić.
Niestety nie ustawisz odpowiednich wpisów tylko przy pomocy dropped.pl
W związku z moją prośbą Michał (dropped.pl) wprowadził możliwość ustawiania wpisów NS, jednak nie jest to do końca funkcjonalne ponieważ umożliwia tylko przekierowanie subdomen:
Cytat
Nie możesz deiniować rekordów NS dla głównej domeny

najwyżej mozesz sobie przekierować www.xxxxx.pl

Więc masz dwie inne opcje:

Ustawiasz DNSy na home.pl i jeśli tam możesz skonfigurować wpisy to sprawa jest prosta.
Dodajesz tylko wpis

kredyty.xxxx.pl CNAME cname.systempartnerski.pl

Jeśli nie masz mozliwości konfiguracji wpisów w home.pl (nie wiem jak tam jest), to przekierowujesz w dropped domenę np. na darmowe:
ns1.everydns.net, ns2.everydns.net

A następnie tam dodajesz odpowiednie wpisy:

kredyty.xxxx.pl CNAME cname.systempartnerski.pl
xxxx.pl NS ns1.home.pl
xxxx.pl NS ns2.home.pl
bartek443
Dzięki za szybką odpowiedź!

W home.pl jest możliwość konfiguracji wpisów tylko dla domen zarejestrowanych w home.pl więc zrobiłem wg drugiej opcji (przekierowanie na everydns).
Na stronie everydns poustawiałem wszystko i systempartnerski informuje że wszystko jest ok, jednak adres subdomeny kieruje mnie i tak na stronę home.pl - under constuction (czyli ta sama co xxxx.pl).
Poczekam do jutra może muszą się wszystkie wpisy skonfigurować. Dam znać czy podziałało.
flashdev
Cytat(bartek443 @ 26.07.2009, 00:44:03 ) *
Na stronie everydns poustawiałem wszystko i systempartnerski informuje że wszystko jest ok, jednak adres subdomeny kieruje mnie i tak na stronę home.pl - under constuction (czyli ta sama co xxxx.pl).

Sprawdz przez proxy:
http://prx.centrump2p.com/
Z doświadczenia wiem, że te serwery wcześniej mają dostęp do zaktualizowanych danych niż moja netia. Może chodzi o cachowanie dnsów u mojego dostawcy internetu.
bartek443
Niestety efekt tych ustawień jest taki, że wszystkie subdomeny przekierowane są do home.pl

Oczekiwany efekt udało mi się uzyskać jedynie dla innej domeny którą mam zarejestrowaną poprzez home.pl - tzn domena główna wskazuje na podkatalog na serwerze a subdomena jest wydelegowana do systemu partnerskiego. W przypadku prób z domenami które posiadam zarejestrowane u innych dostawców nie udało mi się pomimo próby różnych ustawień sad.gif
flashdev
Pokaż jak wyglądają te ustawienia. Pamietaj, że trzeba odczekać do 48 godzin.
bartek443
Narazie testuje ustawienia na domenie bx.com.pl, gdzie interesująca nas subdomena to ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl
Dokładne ustawienia wyglądają więc jak poniżej:

W dropped.pl:
Serwer 1: ns1.everydns.net
Serwer 2: ns2.everydns.net

W every dns:
Host Type Value MX TTL Delete
bx.com.pl NS dns.home.pl 3600
bx.com.pl NS dns2.home.pl 3600
ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl CNAME cname.systempartnerski.pl 3600

W home.pl:
Nazwa konta: Typ: Ważność: Wskazuje na:
bx.com.pl Adres - Katalog główny

W systemie Bankier:
nazwa domeny: ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl
status: Aktywna

Oczywiście 48h jeszcze nie minęło, jednak w praktyce wpisy chyba aktualizują się zwykle dużo szybciej. Ale pozostawie wpisy j.w. i jeszcze poczekam..

PS. Trochę pokombinowałem jeszcze z ustawieniami ale nic to nie dawało. Ponownie ustawiłem wpisy na te jak w poście powyżej i teraz:
ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl - działa OK! - przenosi do mojej strony partnerskiej,

.... ale za to adres bx.com.pl nie działa (powinien kierować na katalog główny mojego serwera gdzie powinna wyświetlić się "strona w budowie" zamiast tego adres wcale nie działa mad.gif
flashdev
Trzeba poczekać, ustawienia są prawidłowe.
Tak ma być oczywiście jak piszesz:
dns.home.pl
dns2.home.pl
dns3.home.pl
źródło: http://home.pl/dokumentacja/rejestracjadomeny/rekordy

Wszędzie jest ns1, ns2 ale home musi mieć inaczej.
bartek443
Niestety cały czas bez zmian :-(

W Biurze Obsługi Klienta home.pl doradzili mi przeniesienie domeny do nich - cytuję: "W tej sytuacji proponujemy wykonac bezplatny transfer domeny do home.pl . Pozwoli to na uzyskanie Panelu Administracyjnego dla domeny z mozliwoscia pelnego zarzadzania jej rekordami".
erix
Znajdź sobie jakiś darmowy serwer DNS (poszukaj), przedeleguj tam domenę i zmieniasz co chcesz.
bartek443
Czy jednym z tych serwerów nie jest właśnie everydns.net?
flashdev
Cytat(erix @ 28.07.2009, 19:59:14 ) *
Znajdź sobie jakiś darmowy serwer DNS (poszukaj), przedeleguj tam domenę i zmieniasz co chcesz.

Przecież tak mu poradziłem.
Po co wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie?

Cytat(bartek443 @ 28.07.2009, 21:23:26 ) *
Czy jednym z tych serwerów nie jest właśnie everydns.net?

Dokładnie tak. Są jeszcze inne darmowe ale sam korzystam z tego więc mogę polecić.

Tu masz darmowy polski serwer DNS:
freedns.sgh.waw.pl

Sprawdź sobie odpowiednim narzędziem czy zapytanie o adres ip dla Twojej domeny przechodzi przez prawidłowe serwery.
bartek443
Podejrzewam, że może to być jednak wina ustawień:

everydns.net
"You should use a CNAME record whenever you want associate a new subdomain to an already existing A record; i.e. you can make "www.somedomain.tld" to "somedomain.tld", which should already have been assigned an IP with an A record.

This allows you to have as many subdomains as you wish without having to specify the IP for every record. Use a CNAME if you have more services pointing to the same IP. This way you will have to update only one record in the convenience of a change of IP address."

Wydaje mi się że nie można jednocześnie wydelegować głównej domeny przy pomocy NS i jednocześnie żądać przekierowania cname gdzie indziej.
Mając główną skierowaną na home.pl móbłbym teoretycznie stworzyć w panelu subdomenę ubezpieczenieturystyczne.bx.com.pl i utworzyć na niej własną stronę więc jak mogłoby jednocześnie działać cname do systemu bankier?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.