Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Form, POST i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
eddie_84
Witam.

Mam taki mały problem w moim skrypcie. Chodzi mianowicie o kodowanie znaków.

Skrypt obsługuje prosty formularz i ma przyjmować jedynie znaczki z polskiego alfabetu. Używam do tego wyrażeń regularnych i funkcji preg_match. Problem pojawia się właśnie jak wpisuje się literki z ogonkami. Mianowicie skrypt przepuszcza wszystko co trzeba dopóki nie pojawią się tam ą, ś albo ź. Jak przestawie w przeglądarce kodowanie na "windows-1250" to jest okej (albo jak przekonwertuje dane za pomocą iconv) no ale wiadomo, że wolałbym żeby to było iso... W Apache mam ustawione "AddDefaultCharset ISO-8859-2", w php.ini "default_charset = "iso-8859-2"", w kodzie dodatkowo mam "ini_set('default_charset', 'ISO-8859-2');" (może i bez sensu) no i "<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">".

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
z3L
Cytat(eddie_84 @ 27.07.2009, 22:11:09 ) *
Witam.

Mam taki mały problem w moim skrypcie. Chodzi mianowicie o kodowanie znaków.

Skrypt obsługuje prosty formularz i ma przyjmować jedynie znaczki z polskiego alfabetu. Używam do tego wyrażeń regularnych i funkcji preg_match. Problem pojawia się właśnie jak wpisuje się literki z ogonkami. Mianowicie skrypt przepuszcza wszystko co trzeba dopóki nie pojawią się tam ą, ś albo ź. Jak przestawie w przeglądarce kodowanie na "windows-1250" to jest okej (albo jak przekonwertuje dane za pomocą iconv) no ale wiadomo, że wolałbym żeby to było iso... W Apache mam ustawione "AddDefaultCharset ISO-8859-2", w php.ini "default_charset = "iso-8859-2"", w kodzie dodatkowo mam "ini_set('default_charset', 'ISO-8859-2');" (może i bez sensu) no i "<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">".

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam

Ustaw kodowanie strony na utf-8. Kodowanie pliku również zamień na utf-8. Polecam Notepad++ , jest tam możliwość ustawienia utf-8 bez bom.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.