Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencja loga samochodów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sytluk
Witam,

nigdzie nie mogę znaleźć informacji dotyczącej licencji informującej o legalności używania loga danej marki auta lub telefonu komórkowego. Na niektórych stronach można zobaczyć takie obrazki z logiem firmy. Może ktoś z Was wie, czy umieszczenie takiego loga na wlasnej stronie jest w pełni legalne?

pozdrawiam
vokiel
Samo umieszczenie loga tak, co innego gdybyś chciał coś sprzedać pod tym logiem, albo sygnowanego tym logiem.
sytluk
Cytat(vokiel @ 28.07.2009, 12:14:26 ) *
Samo umieszczenie loga tak, co innego gdybyś chciał coś sprzedać pod tym logiem, albo sygnowanego tym logiem.

A co w sytuacji gdy zarabiam na stronie na której znajdują się loga? Np dostaję pieniądze z reklam?
blooregard
Proponuję napisać do importera danej marki w Polsce maila z pytaniem o taki sposób wykorzystania loga.
Masz wtedy informację z pewnego źródła.
Daiquiri
Logo jest znakiem handlowym - zastrzeżonym party.gif . W teorii nie możesz użyć takiego znaku, chyba że sprzedajesz coś co w takowe logo jest ubrane, np. samochód (ustawa o własności przemysłowej?). W praktyce jest to darmowa reklama.
blooregard
Cytat
W praktyce jest to darmowa reklama.

Niekoniecznie. Firma może mieć specyficzne wymagania co do charakteru strony, na której wykorzystane jest jej logo.
Czyli dochodzi o dbanie o tzw. image marki.
Nie oszukujmy się, dla kogo będzie to reklama - dla Twojej strony czy dla firmy motoryzacyjnej smile.gif

Nie wyobrażam sobie aby np. takie BMW zezwoliło Ci na zamieszczenie swojego loga na stronie, która nie pasuje do ich koncepcji marketingowej.

Pracowałem w agencji reklamowej i wiem, jakie wymagania mają duże firmy odnośnie używania swoich zastrzeżonych znaków towarowych, nawet, jeśli udostępniają je nieodpłatnie. Nawet kolorystyka strony musiała być zgodna z ich wizerunkiem (włącznie z ograniczeniem do określonej palety barw oraz czcionki i jej wielkości)

Oczywiście cały czas mówimy o sytuacji, kiedy załatwiasz sprawę oficjalnie, w nie wklejasz pierwszego lepszego png-a z logo, którego znalazłeś w sieci.
Daiquiri
Cytat(blooregard @ 28.07.2009, 18:11:53 ) *
Nie oszukujmy się, dla kogo będzie to reklama - dla Twojej strony czy dla firmy motoryzacyjnej smile.gif

Jednak myślę, że zamieszczanie logotypów nie przyciągnie więcej odwiedzających - ciężko nazwać to reklamą. Jesteśmy zewsząd otoczeni czy kolorystyką firmową czy samymi znakami firmowymi. Uważam, że nie wzbudzają one już emocji. Innymi słowy reklama to dla mojej strony zerowa.

Ale ogólnie... proszę Cię, jakoś nie chce mi się wierzyć, że BMW będzie interweniować w sprawie Pana Janka z Koziej Wólki, który na domowej stronie zamieścił ich znak towarowy smile.gif. Masowe "kasowanie" logotypów ze stron prywatnych niezbyt pasuje do koncepcji marketingowej większego przedsiębiorstwa.

I w praktyce jest to darmowa reklama - czy tego chcemy czy nie. Nie twierdzę, że jest legalna i skuteczna.
blooregard
Cytat
Ale ogólnie... proszę Cię, jakoś nie chce mi się wierzyć, że BMW będzie interweniować w sprawie Pana Janka z Koziej Wólki, który na domowej stronie zamieścił ich znak towarowy

No mnie raczej też nie, ale w przypadku, gdy wizerunek tej marki nie będzie pasował do treści na stronie bądź w jakiś sposób naruszał interesy marki, w przypadku odkrycia takiego faktu, mogą zarządać usunięcia swojego loga firmowego. Ciężko mi teraz jakoś podać jakieś konkretne przypadki, co mogłoby ich tak urazić.

Ja miałem akurat styczność z firmami z innej branży (IT) i jedna z tych firm miała, jak napisałem wcześniej, bardzo restrykcyjne podejście do tego rodzaju kwestii. Nie wiem, jak do tego podchodzą firmy motoryzacyjne, choć przypuszczam, że w tego rodzaju przedsiębiorswtach ze względu na ich bądź co bądź elitarny charakter i wieloletnią tradycję, było inaczej.
bogdan89
Ja słyszałem o takiej sytuacji w zespole BOYS biggrin.gif, zespół ubierał się w ciuchy marki MASS, a przedstawiciele MASS skontaktowali się z zespołem i poprosili, aby nie używali ich ubrań podczas występów, ze względu na dobre imię firmy, czy coś takiego. Nie pamiętam dokładnie.

Nie rozumiem takiego zachowania biggrin.gif, bo przecież zapewne setki ludzi chodzących na te koncerty, gdy te ciuchy zobaczyło, od razu zachciało je mieć! winksmiley.jpg
mike
Cytat(bogdan89 @ 3.08.2009, 15:10:21 ) *
Nie rozumiem takiego zachowania biggrin.gif
Chodzi o wizerunek marki. Normalna sprawa.
Mercedes, na przykład, kazał pozdejmować loga ze swoich samochodów jeżdżących po planie filmowym SlumDog'a.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.