<input type="submit" />
Po kliknięciu przycisku submit wykonywany jest skrypt przy użyciu Ajaxu, a wynik działania skryptu jest wsypywany do <div id="odp">. Ten wykonywany skrypt (nazwijmy go skrypt A) odpala jakiś inny skrypt (nazwijmy go skrypt B ) funkcją eval(), ale chciałbym, żeby ten skrypt B mógł wykorzystywać funkcję read($zmienna), która kończyłaby działanie skryptu w tym momencie, gdzie została wywołana, czekała aż użytkownik wpiszę coś w textarea i naciśnie przycisk, przypisawałaby do zmiennej podanej jako argument wartość wpisaną w textarea i dopiero po tym dokańczałaby działanie tamtego odpalanego skryptu od momentu, w którym było wywołanie funkcji read().
Chodzi mi po prostu o coś takiego jak funkcja read() w Pascalu czy scanf() w C, ale chcę coś takiego napisać w PHP pobierając ten wczytywany tekst z textarea. Czy da się coś takiego zrobić, albo chociaż coś podobnego do tego?
Mój pomysł jest taki, żeby podzielić cały skrypt B na kawałki między wywołania tej funkcji read():
<?php ?>
I później wykonujemy pierwszą część kodu i to, która część kodu jest wykonywana jest przechowywane w sesjach, podobnie przechowywane w sesjach byłyby wartości wszystkich zmiennych, ale musiałbym także oprócz zmiennych przechowywać w tych sesjach jeszcze na przykład definicje wszystkich funkcji, klas itd.
Czy istnieje lepsze rozwiązanie?