Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Czy to juz Ajax?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
uirapuru
Hej!

Kombinuje i nie wiem, czy dobrze to rozegrałem, potrzebuje chyba paru sugestii.

Mam mapę googla, bazę z markerami, stronę na której jest mapa, ukryty iframe i kontroler ktory nazwalem sobie ajax.

jak przesuwam marker, to listener z gmaps zmienia wartosci dwoch ukrytych pol formularza pod mapa (szerokosc i dlugosc geograficzna) a nastepnie robi submit na ukrytego iframe'a. jako akcje formularz ma podany /ajax/coords/ gdzie wrzucane są przesłane GET'em koordynaty do bazy. kontroler ajax ma wylaczone renderowanie skryptow i layoutow, zwraca jedynie OK lub ERROR do ramki.

Czy to juz ajax? smile.gif I czy sa zgrabniejsze rozwiazania?
Speedy
Nie powiedziałbym, że to jest ajax.

Niepotrzebnie tego iframe'a stosujesz. Skoro Google Maps API może wykryć zmianę położenia markera z poziomu JavaScript, to możesz sobie te współrzędne zapisać w jakiejś zmiennej JavaScript w momencie zmiany, a następnie przesłać ją asynchronicznie chociażby za pomocą funkcji z dowolnej biblioteki ajaxowej (np. jQuery). Możesz sobie z poziomu takiej funkcji wywołać dowolny skrypt PHP. Do czegoś takiego, o czym piszesz nie jest potrzebna żadna ramka iframe (która swoją drogą jest chyba zabroniona w xhtml 1.0. strict). Poza tym, nie jestem pewien, czy chcesz zapisywać współrzędne po każdej zmianie, czy tylko raz. Jeśli raz, to powinieneś mieć jakiś przycisk zatwierdzający zapis. W przeciwnym wypadku, uruchamiasz funkcje zapisu via ajax po każdej zmianie położenia, o czym wcześniej wspomniałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.