Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zasada dzialania sklepu internetowego
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Dzik
Witam, powiedzmy ze w sklepie internetowym sa produkty. Sa to ubrania w roznych rozmiarach i biore tu pod uwage przypadek w ktorym sprzedawca raczej ustalil ilosc tych ubran. I teraz jest pytanie - czy powiedzmy ze jak wybiore sobie jakis rozmiar i dodam do koszyka, to tymczasowo w tym sklepie ta jedna sztuka tego rozmiaru juz tak jakby bedzie odjeta (mimo ze jeszcze nie zfinalizowalem transakcji)? Chodzi o to ze jak np. bede w trakcie kupowania tego produktu, bede juz wpisywal adres, sprzedawca moze wycofac ten rozmiar, ale ta moja sie jeszcze liczy? Wezmy taka sytuacje, ze jest pewien ciuch, ktory bedzie oblegany przez wszystkich i np. dzisiaj ja dodaje ten rozmiar do koszyka, a za 4 dni dopiero realizuje dalej transakcje, a sam rozmiar sie juz wykonczyl powiedzmy 2 dni temu, to czy to moje bedzie sie jeszcze liczyc? Oczywiscie zakladajac ze sesja trwa do wylaczenia przegladarki, ktorej zamiaru wylaczac nie mam.

To tyle worriedsmiley.gif
askone
Według mnie sprawa powinna wyglądać następująco:
  1. Przy składaniu zamówienia sprawdzana jest dostępność towaru
  2. W trakcie wypełniania danych towar nie jest rezerwowany - przecież możesz wyłączyć przeglądarkę i jak wtedy oprogramowanie sklepu miałoby wiedzieć, że rezerwację należy wycofać?
  3. Akceptacja zamówienia - towar jest rezerwowany... O ile jest dostępny na magazynie smile.gif
Pozdro
viking
Co więcej, znając praktyki polskich sklepów, nawet jako coś jest na stronie, zamawiasz to i nawet zapłacisz nic nie stoi na przeszkodzie żeby taki sklep cię olał (sprawdzone niestety w praktyce).
Od strony technicznej rezerwacja i blokowanie produktów w sklepie internetowym nie ma najmniejszego sensu. Co innego w sklepie realnym obsługiwanym przez pracowników gdzie np. jest jedna baza produktów w Wawie i n filii w całej polsce.
Dzik
Chodzi o niemiecki sklep. Mowa tu o platnosciach karta, wiec jak juz po tych 4 dniach bede przy placeniu i bank pobierze mi kase za towar, ktory ja wrzucilem do koszyka 4 dni temu, a skonczyl sie 2 dni temu to co? Zwroca mi?
kfc4
Wypełniasz dane, wyświetlasz ostateczne pytanie: "Czy kontynuować?", jeżeli klikniesz, że tak, to wtedy sprawdzasz czy towar jest dostępny, jeżeli tak - kontynuujesz, przesyłasz wszystkie dane, jeżeli nie - przerywasz, wyświetlasz komunikat, dane nigdzie nie są przesyłane. Nieważne ile czasu minie, przed ostatecznym wysłaniem danych sprawdzasz czy towar jest dostępny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.